Ξέχασε ότι Έμαθες για τη Ρομαντική Πλευρά των Σχέσεων!

Από τη Μαριέλλα Γιαννοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεύτρια.

Συνέχεια ακούμε ότι χρειαζόμαστε στις σχέσεις εμπιστοσύνη, προβλεψιμότητα, ρομαντικές στιγμές, το γνώριμο και οικείο. Αυτά όμως δεν θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε ερωτική επιθυμία. Η επιθυμία θέλει αδρεναλίνη, το καινούργιο και το απρόβλεπτο. 

Γίνεται να έχουμε μακροχρόνια σχέση χωρίς εμπιστοσύνη και οικειότητα; Όχι βέβαια. Γίνεται να έχουμε μακροχρόνια σχέση χωρίς επιθυμία; Πάλι θα πω όχι. Προφανώς και γίνεται αλλά το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Δε χρειάζεται και δε γίνεται να έχουμε συνεχόμενη επιθυμία αλλά όταν υπάρχουν μερικές στιγμές επιθυμίας, ειδικά σε συνδυασμό με εμπιστοσύνη, τότε η σχέση παίρνει δύναμη, μεταμορφώνεται και συνεχίζει να είναι το λιμάνι και για τα δύο μέλη. Χωρίς επιθυμία οι περισσότεροι άνθρωποι απευθύνονται σε λύσεις που, είτε λίγο είτε πολύ, τους μουδιάζουν (τηλεόραση, πορνό, online shopping, online gambling, άλλες σχέσεις, υπερβολική ενασχόληση με τα επαγγελματικά, αλκοόλ, ουσίες κλπ.). 

Πως γίνεται να έχουμε και τα δύο στη ζωή μας; 

Χρειάζεται να μάθουμε να κρατάμε και τις δυο πλευρές στη σχέση μας. Το ερώτημα είναι: Μπορούμε να μάθουμε να έχουμε χώρο ΚΑΙ για την σταθερότητα που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας ΚΑΙ για την αυθόρμητη, άτακτη και απρόβλεπτη πλευρά μας;

Γιατί βαριόμαστε το σεξ με το ίδιο άτομο;

Η απάντηση βρίσκεται στις ορμόνες και στο μυαλό. 

Πάμε για το πρώτο σκέλος, τις ορμόνες: 

Τα περισσότερα ζευγάρια μαθαίνουν τι αρέσει ερωτικά στον καθένα και υιοθετούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο, ένα σενάριο για τη διαδικασία του σεξ. Αυτό το σενάριο είναι πολύ χρήσιμο γιατί λειτουργεί, δημιουργεί σταθερότητα, είναι προβλέψιμο και ευχάριστο. Αλλά μειώνεται o αυθορμητισμός και η έκπληξη. Όταν δεν υπάρχει ο αυθορμητισμός, μειώνεται η εξερεύνηση και το παιχνίδι. Η ασφάλεια που αισθανόμαστε στη σχέση έχει ως αποτέλεσμα να αυξήσει τα χημικά που ενισχύουν τον συναισθηματικό δεσμό και την ηρεμία, που κάποιοι ονομάζουν «οικογενειακές ορμόνες». Οι ορμόνες αυτές, ωκυτοκίνη στις γυναίκες και βαζοπρεσίνη στους άνδρες καταστέλλουν την τεστοστερόνη. Άρα, ωραίο το ρομαντικό και γλυκό αλλά δεν βοηθάει στο να εξερευνήσουμε. 

Το ερώτημα λοιπόν εξελίσσεται στο «τι μπορώ να κάνω για να ανεβάσω την τεστοστερόνη και την αδρεναλίνη όντας μέσα στην ίδια σχέση;»

Πάμε τώρα στο δεύτερο σκέλος, το μυαλό: 

Το μυαλό μας έχει απίστευτη φαντασία. Η φαντασία, όπως τα όνειρα, απελευθερώνουν το μυαλό να εξερευνήσει μυστικά μέρη χωρίς την ανάγκη και το βάρος της λογικής, ηθικής ή πρακτικής πλευράς. Η φαντασία είναι πολύ χρήσιμη γιατί μας επιτρέπει να «σταματήσουμε να σκεφτόμαστε» – ένα σημαντικό συστατικό για το γυναικείο οργασμό. 

Επομένως, ένας σχετικά εύκολος τρόπος να αρχίσουμε να παίζουμε και να εκπλήσσουμε το σύντροφό μας είναι να ακούσουμε τη φαντασία μας. Πράγμα πολύ δύσκολο για πολλούς στην πράξη. 

Για να καταφέρουμε να μοιραστούμε τις φαντασιώσεις μας, χρειάζεται (1) να έχουμε χρόνο να συνειδητοποιήσουμε ποιες είναι (2) να δημιουργήσουμε συναισθηματική ασφάλεια μεταξύ μας. Ναι, πριν λίγο έλεγα ότι η ασφάλεια «σκοτώνει» τον αυθορμητισμό και για αυτό χρειαζόμαστε να νιώσουμε άνετα να μοιραστούμε τις φαντασιώσεις μας. Και τώρα λέω ότι χρειαζόμαστε ασφάλεια για να μοιραστούμε τις φαντασιώσεις μας. Είναι από τα υπέροχα παράδοξα στη ζωή. 

Πως μοιραζόμαστε τις φαντασιώσεις μας;

Απλά βουτάμε! Δοκιμάστε το εξής:

1.    Εισαγωγή: «Μωρό μου, μου αρέσει πολύ όταν βρισκόμαστε ερωτικά, και μου αρέσουν τα παιχνίδια μαζί σου. Ξέρεις, διάβασα ένα άρθρο και είχε ένα παιχνίδι που θα ήθελα να παίξουμε μαζί… τι λες;» Πρώτα, δίνουμε την ασφάλεια, την ενθάρρυνση για να μην αναρωτιέται ο άλλος αν κάτι δεν κάνει καλά – κάτι το οποίο ρίχνει πολύ την επιθυμία. Και να μην είμαστε καθόλου στο σημείο να δίνουμε ενθάρρυνση γιατί απλά έχουμε βαρεθεί, θα πιεστούμε και θα σκεφτούμε κάτι που μας αρέσει στον άλλον! 

2.    Γράψτε ή σκεφτείτε 3-5 φράσεις που να ξεκινάνε από το «θέλω..» (π.χ. θέλω να με δέσεις, θέλω να με χαϊδέψεις σε όλο μου το σώμα, θέλω πιο πολύ … βάλτε αυτό που θέλετε κλπ.)

3.    Μην κρίνετε τη σκέψη σας. Αντίστοιχα μην κρίνετε αυτά που θα ακούσετε από το σύντροφό σας. Το πιο πιθανό είναι ότι θέλετε τα ίδια πράγματα που μπορεί να εκφράσετε με λίγο διαφορετικό τρόπο. 

4.    Αφού σκεφτείτε τα θέλω σας, μετρήστε ανάποδα από το 3 και φωνάξτε τη φράση σας ταυτόχρονα! 

5.    Μη σταματήσετε εδώ, συνεχίστε άλλες 2-3 φορές και μετά δείτε πως θα νιώθετε. 

6.    Σημείωση: το ότι υπάρχει κάτι στη φαντασίωσή μας ΔΕΝ σημαίνει ότι θέλουμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Είναι φαντασία, τόσο απλά. Δεν σημαίνει κάτι βαθύτερο αναγκαστικά. 

7.    Ο στόχος είναι να αρχίσουμε να παίζουμε μαζί, να επιτρέπουμε στον εαυτό μας την ελευθερία να μιλάμε ανοιχτά. Και συνήθως όταν μιλάμε ανοιχτά στην ερωτική μας ζωή, αρχίζουμε και μιλάμε πιο ανοιχτά στην καθημερινότητά μας και αυτό ενισχύει το δέσιμο μεταξύ μας. 

Χρειάζεται συνεχόμενη προσπάθεια, εναλλαγή μεταξύ της ασφάλειας και του αυθόρμητου, και συζήτηση. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται χρόνος. Βρείτε το χρόνο να είστε μαζί. Αξίζει!

#ΣυνδέσουΜεΑγάπη  

Διαβάστε εδώ για 5 συμβουλές για πιο απολαυστική ερωτική ζωή.
Διαβάστε εδώ για το πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεξιότητες που καλλιεργούνται στις εφήμερες σχέσεις στις μακροχρόνιες σχέσεις. 
Διαβάστε εδώ για την χρησιμότητα της φαντασίωσης και πως να τις μοιραστείτε.


Η Μαριέλλα Γιαννοπούλου είναι Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεύτρια με διπλό μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Ειδικεύεται στην Συστημική και Οικογενειακή Θεραπεία και στην Θεραπεία Ζεύγους, είναι μέλος του Ελληνικού Δικτύου του EFT και του ICEEFT και έχει συνεργαστεί με το Boston Children’s Hospital στο τμήμα της Εφηβικής Ιατρικής. Συνδεθείτε μαζί της στο www.mariellagiannopoulou.gr και στο instagram (@mariellagiannopoulou).

Author