Ερωτικές Φαντασιώσεις

Από τη Μαριέλλα Γιαννοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεύτρια.

«Η φαντασίωση δεν είναι απλά μια απόδραση από την πραγματικότητα. Είναι ένας τρόπος για να την κατανοήσουμε.» Lloyd Alexander

Ποιες είναι οι δικές σας εμπειρίες με την ερωτική φαντασίωση;

Πριν συνεχίσετε να διαβάζετε θα ήθελα να κλείσετε τα μάτια σας και να σκεφτείτε την πιο ερωτική στιγμή που θυμάστε στη ζωή σας. Κρατήστε την εικόνα αυτή και σκεφτείτε ποιες τρεις λέξεις θα χρησιμοποιούσατε να την περιγράψετε; Τι μυρίζατε, τι ακούγατε, τι βλέπατε, τι γεύση είχατε, τι αίσθηση είχατε στο σώμα σας;

Τώρα κλείστε πάλι τα μάτια και σκεφτείτε μια ερωτική σας φαντασίωση. Όπως πριν, κρατήστε την εικόνα αυτή και σκεφτείτε ποιες τρεις λέξεις θα χρησιμοποιούσατε να την περιγράψετε; Τι μυρίζατε, τι ακούγατε, τι βλέπατε, τι γεύση είχατε, τι αίσθηση είχατε στο σώμα σας;

Όσο μπορείτε αφήστε τις εικόνες και τις λέξεις αυτές να σας συντροφεύουν σήμερα.

Τι είναι η ερωτική φαντασίωση;

Μια ερωτική φαντασίωση είναι οποιαδήποτε νοητική εικόνα που μας έρχεται στο νου όταν είμαστε ξύπνιοι, δηλαδή μια συνειδητή σκέψη που μας ανάβει.

Σε τι χρησιμεύουν οι ερωτικές φαντασιώσεις;

1. Μπορούν να βοηθήσουν να καλλιεργήσουν την διέγερση και την ερωτική επιθυμία καθώς και να αυξήσουν την διάρκειά τους.
2. Ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας.
3. Μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας. Οι φαντασιώσεις μας δίνουν το περιθώριο να εξερευνήσουμε με ασφάλεια άλλες πτυχές του εαυτού μας.
4. Βοηθάει να καλλιεργήσουμε μια πιο υγιή σεξουαλικότητα με λιγότερη ντροπή.

Οι 3 πιο κοινές και συχνές ερωτικές φαντασιώσεις:

Το 97% των ανθρώπων σε μια έρευνα στην Αμερική, δηλώνει ότι έχει ερωτικές φαντασιώσεις και συνήθως υπάγονται σε μια ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Φαντασιώσεις με πολλαπλούς συντρόφους, με πιο κοινό τα τρία άτομα.
2. Φαντασιώσεις που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο και την εξουσία όπως π.χ. BDSM.
3. Φαντασιώσεις που περιλαμβάνουν το καινούργιο, το διαφορετικό και την ποικιλία όπως π.χ. διαφορετικές στάσεις, διαφορετικό σύντροφο, άλλη τοποθεσία κλπ.

Πως θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μια συζήτηση για τις ερωτικές μας φαντασιώσεις με τον/την σύντροφό μας;

1. Διαλέγουμε μια καλή στιγμή και ένα ασφαλές μέρος για να μοιραστούμε μια ερωτική φαντασίωση με τον/την σύντροφό μας. Διαλέγουμε ένα χώρο που δεν θα μας ακούνε άλλοι. Ξεκινάμε σιγά και δεν βιαζόμαστε να τα πούμε όλα με την πρώτη φορά. Χτίζουμε εμπιστοσύνη και μετά προχωράμε. Μπορεί η πρώτη συζήτηση να ξεκινήσει λέγοντας, «αγάπη μου, μου άρεσε χθες» και μπορεί να συνεχίσει με, «τι θα σου άρεσε να κάνω περισσότερο» ή «στις φαντασιώσεις μου σε σκέφτομαι να…». Η μαγική λέξη είναι αργά.

2. Εξηγούμε γιατί μοιραζόμαστε μια ερωτική φαντασίωση. Είναι επειδή θα θέλαμε να μοιραστούμε μια πλευρά μας μαζί τους ή επειδή θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε την φαντασίωση μαζί τους; Δεν θέλουμε να αφήσουμε τον άλλο να μαντεύει γιατί αυτό δημιουργεί άγχος. Καλό είναι να εξηγούμε πως και γιατί ο/η σύντροφός μας είναι μέρος της φαντασίωσής μας ή πως η εμπιστοσύνη και η αγάπη που νιώθουμε μας κάνει να θέλουμε να μοιραστούμε κάτι που δεν έχουμε πει σε κανέναν άλλο.

3. Βοηθάει να θυμόμαστε ότι είναι μια διεργασία, χωρίς τέλος, στην οποία μαθαίνουμε ο ένας για τον άλλο. Μπορεί να μη συμφωνούμε στις φαντασιώσεις μας αλλά μην σας τρομάζει αυτό. Κάποια στιγμή θα βγουν στην επιφάνεια φαντασιώσεις που θα έχουν κοινά στοιχεία και για τους δυο. Επίσης μπορεί να είναι ανακουφιστικό να γνωρίζουμε ότι μεγαλώνοντας, οι επιθυμίες και οι φαντασιώσεις μας αλλάζουν.

4. Βοηθάει να έχουμε σκεφτεί πως θα αντιδράσουμε στις φαντασιώσεις που μπορεί να μοιραστεί ο/η σύντροφός μας. Δηλαδή τι θα πούμε αν κάτι μας φανεί περίεργο και πως αυτό μπορεί να φανεί στην εξωλεκτική μας συμπεριφορά (εκφράσεις προσώπου, στάση σώματος κλπ.). Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σεβασμός και αποδοχή για να κρατηθεί η εμπιστοσύνη και να συνεχίσει η καλή επικοινωνία και σύνδεση.

Για να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να βάλουμε μουσική που μας παραπέμπει στο ερωτικό ή να διαλέξουμε ένα βράδυ να δούμε μια πιο ερωτική ταινία (π.χ. 9 1/2 Εβδομάδες, Chocolat, Ανήθικη Πρόταση κ.α.). Ένας τρίτος τρόπος είναι να απαντήσουμε μαζί τις 36 ερωτήσεις στο New York Times (“36 Questions That Lead to Love”) μιας και όταν μιλάμε ανοιχτά για τον εαυτό μας, καλλιεργούμε την οικειότητα και την εμπιστοσύνη.

Ταμπού οι ερωτικές φαντασιώσεις!

Οι ερωτικές φαντασιώσεις είναι φυσιολογικό κομμάτι της ενήλικης ζωής αλλά δεν είναι κάτι που συζητάμε ελεύθερα. Το μεγαλύτερο φρένο στο να τις αποδεχόμαστε και να τις μοιραζόμαστε είναι η ντροπή. Η βασική «ιστορία» που μας έχουν μάθει για το τι είναι το σεξ είναι κολπική διείσδυση μεταξύ άνδρα και γυναίκας σε μονογαμική σχέση. Όταν σκεφτόμαστε κάτι διαφορετικό από αυτό το σενάριο, μπορεί να αρχίσουν οι φωνές που φρενάρουν τις φαντασιώσεις («δεν θα έπρεπε να σκέφτομαι έτσι, γιατί με διεγείρει αυτό, μήπως είμαι περίεργος/η;» κ.α.). Ωστόσο, πληροφορίες από έρευνες καθώς και θεραπευτές (ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, σεξολόγοι κ.α.) θα σας απαντήσουν ότι το να έχει κανείς ερωτικές φαντασιώσεις είναι φυσιολογικό και χρήσιμο!

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες:
Justin Lehmiller βιβλίο “Tell Me What You Want. The science of sexual desire and how it can improve your sex life.”
Instagram Emily Nagoski, “Come As You Are”
Instagram Peggy Kleinplatz, “Magnificent Sex. Lessons from Extraordinary Lovers.”


Η Μαριέλλα Γιαννοπούλου είναι Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεύτρια με διπλό μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Ειδικεύεται στην Συστημική και Οικογενειακή Θεραπεία και στην Θεραπεία Ζεύγους, είναι μέλος του Ελληνικού Δικτύου του EFT και του ICEEFT και έχει συνεργαστεί με το Boston Children’s Hospital στο τμήμα της Εφηβικής Ιατρικής. Συνδεθείτε μαζί της στο www.mariellagiannopoulou.gr και στο instagram (@mariellagiannopoulou).

Author

Comments 4

 1. Σε Αγαπώ Αλλά Δεν σε Επιθυμώ… – Positive Life

  […] εδώ για την χρησιμότητα της φαντασίωσης και πως να τις […]

  17 Μάιος, 2022
 2. Η Αλήθεια για τη Διέγερση και την Επιθυμία – Positive Life

  […] την ερωτική επιθυμία σε μια σχέση.Διαβάστε εδώ για την χρησιμότητα της φαντασίωσης και πως να τη […]

  25 Ιούλιος, 2022
 3. Ξέχασε ότι Έμαθες για τη Ρομαντική Πλευρά των Σχέσεων! – Positive Life

  […] εφήμερες σχέσεις στις μακροχρόνιες σχέσεις. Διαβάστε εδώ για την χρησιμότητα της φαντασίωσης και πως να τις […]

  13 Οκτώβριος, 2022
 4. Γράμμα προς τους Άνδρες – Positive Life

  […] εδώ για τη χρησιμότητα της φαντασίωσης και πως να τις […]

  6 Δεκέμβριος, 2022