Από τη Μαριέλλα Γιαννοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεύτρια.
Οι εφήμερες σχέσεις έχουν τα καλά τους!
Οι εφήμερες σχέσεις έχουν να προσφέρουν πολλά, όπως ενθουσιασμό, ευθυμία, σύνδεση (έστω και προσωρινή) και ελπίδα. Οι εφήμερες σχέσεις ξυπνάνε την περιέργειά μας για τον άλλον, για τον εαυτό μας και για την ζωή.
Αφιερώνουμε μεγάλη ενέργεια και φαντασία στην αρχική κατάκτηση και μαθαίνουμε να παίζουμε παιχνίδια και να χορεύουμε, μεταφορικά, μαζί με τον άλλον. Είμαστε πιο ευέλικτοι και αλλάζουμε τα βήματα μας ανάλογα με αυτά του άλλου. Νευροβιολογικά γνωρίζουμε ότι, όταν υπάρχει έντονη επιθυμία, τα κυκλώματα των αρνητικών συναισθημάτων καθώς και η τάση για κοινωνική κριτική απενεργοποιούνται, άρα δεν βλέπουμε τα στοιχεία του άλλου που μπορεί αργότερα να μας ενοχλήσουν.
Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται τα κυκλώματα θετικών συναισθημάτων. Συγκεκριμένα έρευνες που χρησιμοποίησαν fMRI εικόνες, έδειξαν ότι οι άνθρωποι που δηλώνουν ερωτευμένοι έχουν ενεργοποιημένα κυκλώματα που σχετίζονται με την ανταμοιβή και το κίνητρο που τροφοδοτούνται από τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη (και είναι τα ίδια κυκλώματα που ενεργοποιούνται με την σοκολάτα και την κοκαΐνη). Η ντοπαμίνη μας διευκολύνει να κρατάμε εστιασμένη την προσοχή μας σε έναν και μοναδικό άνθρωπο άρα καταλαβαίνετε πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η ενεργοποίησή της σε ένα ζευγάρι.
Κάποια οφέλη που έχουμε σε μια εφήμερη σχέση είναι ότι:
– Εξερευνούμε και μαθαίνουμε για τον εαυτό μας (τι μπορεί να μας αρέσει και τί όχι, ερωτικά και μη)
– Γνωρίζουμε διαφορετικούς ανθρώπους
– Μας προσφέρει απόλαυση και διασκέδαση (αρκεί να συναινούν όλοι και να ξέρουν και οι δυο τις συνθήκες. Πχ. αν κάποιος θέλει μόνο σχέση της μιας νύχτας να το επικοινωνήσει).
Εφήμερες σχέσεις για πάντα;
Από τον ορισμό της, μια εφήμερη σχέση δεν κρατάει στον χρόνο, άρα δεν μας επιτρέπει να γνωρίσουμε καλά τον άλλον και ταυτόχρονα μας προστατεύει από το να χρειαστεί να είμαστε ευάλωτοι και να δείξουμε στον άλλον όλες μας τις πλευρές. Οι άνθρωποι που κάνουν πολλαπλές εφήμερες σχέσεις ζούνε την χαρά και τον ενθουσιασμό με διαφορετικούς ανθρώπους αλλά συχνά μετά από καιρό (διαφορετικό για τον καθένα) συνειδητοποιούν ότι θέλουν κάτι διαφορετικό. Σας παραθέτω κάτι που άκουσα πρόσφατα, «Είναι στον χρόνο ανάμεσα στις σχέσεις αυτές ότι καταλαβαίνω ότι κάποια πράγματα που θα ήθελα στη ζωή μου δεν μπορώ να τα καλύψω έτσι.».
Ο άνθρωπος έχει μέσα στο DNA του την ανάγκη για σύνδεση και οι μακροχρόνιες σχέσεις έχουν να προσφέρουν πολλά, όπως εμπιστοσύνη, ασφάλεια, ακόμα και μεγαλύτερη ικανοποίηση στην ερωτική ζωή. Όμως ολοένα και περισσότερο ακούμε για μοναξιά. Πόσες φορές έχω ακούσει να μου λένε, «Κουράστηκα να είμαι μόνος/η. Θέλω συντροφικότητα τελικά πάνω από όλα.» Πολλοί, άνδρες και γυναίκες, μου έχουν παραπονεθεί ότι θα ήθελαν μακροχρόνια σχέση αλλά λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζουν είναι αναξιόπιστοι και ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς. Αντίστοιχα, ζευγάρια δηλώνουν ότι θέλουν να νιώσουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό και πιο έντονη επιθυμία.
Ωραία όλα αυτά, κάτι πιο πρακτικό θα μας πεις;
Τολμήστε, επιμείνετε και ταυτόχρονα εμπιστευτείτε τη ροή! Χρησιμοποιήστε το καμάκι, το φλερτ, τα παιχνίδια, την ευελιξία, αυτή τη λοξή ματιά που υπόσχεται κάτι, μαζί με το κέφι και την περιέργεια, για να συνεχίστε μια εφήμερη σχέση και να δείτε που θα πάει.
Αντίστοιχα, αν είστε σε μακρόχρονη σχέση, θυμηθείτε τα κόλπα που χρησιμοποιούσατε παλιά και βάλτε τα στην καθημερινότητά σας για ενεργοποιηθεί πάλι η ντοπαμίνη, η περιέργεια για τον άλλον και η επιθυμία να είσαστε κοντά ο ένας με τον άλλον.
Πιο συγκεκριμένα μας βοηθάει να θυμόμαστε ότι:
1. Η ευτυχία στην ερωτική ζωή εξαρτάται κυρίως από το μυαλό μας και όχι μόνο από το σώμα μας.
2. Βοηθάει να διευρύνουμε την ιδέα του έρωτα (ότι δεν είναι μόνο η επαφή του κόλπου με το πέος).
3. Η απόλαυση συχνά αυξάνεται με το να δίνουμε χρόνο, να περιμένουμε να γευτούμε όλη την αντίδραση του μυαλού και του σώματος μας σε κάθε ευκαιρία σύνδεσης και επαφής.
4. Οι ρομαντικές σχέσεις είναι μόνο μια από τις πολλές πλευρές της ζωή μας και ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να συνδεθούμε και με τον εαυτό μας, με το σώμα μας και με τους φίλους μας.
Η Μαριέλλα Γιαννοπούλου είναι συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια με διπλό μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Ειδικεύεται στην Συστημική θεραπεία και έχει συνεργαστεί με το Boston Children’s Hospital στο τμήμα της Εφηβικής Ιατρικής. Συνδεθείτε μαζί της στο www.mariellagiannopoulou.gr και στο instagram (@mariellagiannopoulou).