Αυτοηγεσία: Εργαλεία για μια Καλύτερη Ζωή

Τι σε οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου “Αυτοηγεσία” και τι θα κερδίσει όποιος και όποια το διαβάσει;

Θα έλεγα ότι αυτό το βιβλίο έχει εμπνευστεί, κατά πολύ, από τις ιστορίες των ανθρώπων που έχω υποστηρίξει επαγγελματικά όλα αυτά τα χρόνια. Τόσο στις εκπαιδεύσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων που υλοποιώ όσο και στις συνεδρίες coaching, παρατηρώ ότι ως άνθρωποι, στην προσπάθειά μας να χειριστούμε όσο το δυνατό καλύτερα την καθημερινότητά μας, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιες κοινές προκλήσεις. Κάποιοι και κάποιες από εμάς βρίσκουμε τον κατάλληλο τρόπο για να τις διαχειριστούμε αποτελεσματικά. Άλλοι και άλλες, πάλι, δυσκολευόμαστε. Αποφάσισα, λοιπόν, να γράψω αυτό το βιβλίο με στόχο να μοιραστώ τα εργαλεία που χρησιμοποιώ εγώ η ίδια και που μοιράζομαι με τους ανθρώπους που υποστηρίζω. Άρα, η “Αυτοηγεσία” μας βοηθάει να χτίσουμε μια εργαλειοθήκη δεξιοτήτων για να ορίσουμε εμείς τη ζωή μας όπως επιθυμούμε.

Πώς μπορούμε να γίνουμε ηγέτες και ηγέτιδες του εαυτού μας;

Ας αρχίσουμε από τα πολύ βασικά: χρειάζεται πολλή προσπάθεια και αρκετή επιμονή! Η αυτοηγεσία δεν είναι δεδομένη και απαιτεί συστηματική δουλειά πάνω στον εαυτό μας. Κάθε μία και κάθε ένας από εμάς ακολουθεί το δικό του προσωπικό μονοπάτι αυτοηγεσίας, αλλά, θεωρώ, ότι αν θέλουμε να γίνουμε αυτοηγέτες και αυτοηγέτιδες, χρειάζεται να εργαστούμε, σίγουρα, πάνω στα ακόλουθα:

– στην συνειδητή διευκρίνιση των αξιών και του θεμελιώδη σκοπού μας.
– στη διαχείριση της αλλαγής με στόχο να γινόμαστε ακόμα πιο ανθεκτικές και ανθεκτικοί.
– στην αποτελεσματική στοχοθεσία και στην απόκτηση κινήτρου για να πετύχουμε όσα επιθυμούμε.
– στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τους ανθρώπους γύρω μας.
– στη συνειδητή διαχείριση των καθημερινών προκλήσεων.

Στο νέο μου βιβλίο ΑΥΤΟΗΓΕΣΙΑ παρουσιάζω ιδέες, θεωρητικά πλαίσια και πρακτικές ασκήσεις για να μπορέσουμε σταδιακά να δουλέψουμε πάνω σε αυτούς τους τομείς, να κατανοήσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και να εξελιχθούμε τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.

Τι προκλήσεις συναντάμε στον δρόμο για την αυτοηγεσία;

Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η οκνηρία. Ακριβώς επειδή η αυτοηγεσία θέλει δουλειά και απαιτεί να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, μπορεί να μετατραπεί σε μια κοπιαστική διαδικασία. Μπορεί να θελήσουμε να σταματήσουμε, να κρατήσουμε τις αποστάσεις μας, να κάνουμε ένα διάλειμμα. Κυρίως, μπροστά στα δύσκολα. Αλλά, ακριβώς εκεί κρύβεται η παγίδα. Εθελοτυφλώντας ή κρύβοντας βολικά “κάτω από το χαλί” ό,τι μας δυσκολεύει – επειδή προτιμούμε την θαλπωρή και τη σιγουριά του status quo – στερούμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να δοκιμάσει, να μάθει, να γίνει καλύτερος. Η οκνηρία αυτή προκαλεί αντίσταση στην αλλαγή. Σε κάθε είδους αλλαγή. Αλλά, “η αλλαγή είναι η φυσική ροή των πραγμάτων. Αν αντιστεκόμαστε στην αλλαγή, αντιστεκόμαστε στην ίδια τη ζωή”.

Τι σημαίνει, εν τέλη, αυτοηγεσία;

Αυτοηγεσία είναι ο δρόμος προς την ελευθερία. Κάθε άνθρωπος αυτοηγέτης είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος γιατί έχει απεγκλωβιστεί από γνώμες τρίτων και από συμβατικές πεποιθήσεις και έχει συνειδητά επιλέξει την πορεία της ζωής του, μέσα από την καθημερινή προσπάθεια αυτογνωσίας και αυτοδιαχείρισης. Πολύ συχνά ακούω ανθρώπους να μεμψιμοιρούν για όσα αρνητικά συμβαίνουν γύρω τους. Δίχως να θέλω να υποβιβάσω τα προβλήματα που όλοι μας καλούμαστε να διαχειριστούμε, θα ήθελα να υπενθυμίσω το εξής: δε μπορούμε ποτέ να επηρεάσουμε το “έξω” μας, αν δε δουλέψουμε το “μέσα” μας. Οποιαδήποτε μορφή ηγεσίας ξεκινάει πάντα από μέσα προς τα έξω.


Η Μαρία Γιαννιού ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές της στη Σορβόννη με εξειδίκευση τις Διεθνείς Σχέσεις. Έπειτα από μακροχρόνια επαγγελματική πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο, επικεντρώθηκε σε αυτό που αγαπάει περισσότερο, την ηγεσία και τη διά βίου προσωπική εξέλιξη. Ως Empowerment & Leadership Coach και εκπαιδεύτρια ενηλίκων, υποστηρίζει τους ανθρώπους να γίνουν πραγματικοί ηγέτες του εαυτού τους. Έχει ιδρύσει το Lead From Within, ένα ολιστικό κέντρο προσωπικής και επαγγελματικής ενδυνάμωσης, που προσφέρει υπηρεσίες coaching, βιωματικά σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων και εταιρικές εκπαιδεύσεις. Ταυτόχρονα, έχει συν-ιδρύσει τη Women Act, μια οργάνωση αρωγό στην προσπάθεια των γυναικών να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης και ηγεσίας και να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια σφαίρα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Προσεγγίζει τη δουλειά της εστιάζοντας στην αυτογνωσία, την ανθεκτικότητα και τον σεβασμό της διαφορετικότητας. Μιλάει έξι γλώσσες και ζει στην Αθήνα με το σύντροφό της και τα δύο παιδιά τους.

Author