Από τη Ρέα Χατζηνικολάου, της NUTRINGELIC.
Δεν είναι τυχαίο πως το “tiramisu” μεταφράζεται ως “pick me up” ή “cheer me up” δηλαδή «ανέβασε με». Το τιραμισού είναι ένα ξεχωριστό γλυκό που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Φήμες λένε πως δημιουργήθηκε ως αφροδισιακό από μια γυναίκα από το Τρεβίζο της Ιταλίας το 1800, η οποία εργαζόταν σε οίκο ανοχής και το προσέφερε στους πελάτες της για ευνόητους λόγους.
Όσο νόστιμο κι αν είναι, σίγουρα δεν ενδείκνυται για καθημερινή κατανάλωση. Για αυτό και σήμερα, σας προτείνω μια εναλλακτική αλλά και υγιεινή εκδοχή αυτού που μπορείτε να καταναλώνετε για πρωινό ή απογευματινό σνακ χωρίς πολλές τύψεις. Σε προηγούμενο άρθρο είχα μοιραστεί μαζί σας Christmas Overnight Oats. Σήμερα, θα φτιάξουμε εξελιγμένα overnight oats με γεύση εμπνευσμένη από το … τιραμισού! Λίγες θερμίδες, χωρίς πρόσθετες ζάχαρες, vegetarian και θρεπτικό, ειδικά για να ξεκινήσει η μέρα σωστά!
Υ.Γ. Αν ακολουθείτε διατροφή χωρίς γλουτένη μπορείτε να επιλέξετε βρόμη χωρίς γλουτένη
Είναι εύκολο στην εκτέλεση, και τα υλικά μπορεί να τα έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Είστε έτοιμοι;
Θα χρειαστούμε:
Μείγμα 1
- 1 κούπα βρόμη
- 3 κ.σ. κακάο χωρίς ζάχαρη
- 3 κ.σ. μέλι
- ¾ της κούπας γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 1 δόση καφέ espresso
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. σπόρους chia
Μείγμα 2
- 1 κούπα γιαούρτι καρύδας
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. κακάο για πασπάλισμα
Τρόπος Εκτέλεσης:
Σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε: βρόμη, κακάο, μέλι, γάλα αμυγδάλου, καφέ, εκχύλισμα βανίλιας και τους σπόρους chia. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι της σούπας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με προσοχή σε ένα μπολ, το καλύπτουμε και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
Το επόμενο πρωί, ανακατεύουμε τα υλικά για τα «στρώματα», δηλαδή το γιαούρτι και το μέλι. Σε περίπτωση που το μείγμα είναι πολύ παχύ προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα αμυγδάλου.
Σε ένα ποτήρι με βαθύ πάτο, βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα που φτιάξαμε το πρωί, πιέζουμε απαλά και στη συνέχεια προσθέτουμε μια κουταλιά από το αρχικό μας μείγμα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γεμίσει το ποτήρι.
Στο τέλος, πασπαλίζουμε από πάνω λίγη σκόνη κακάο και καφέ (προαιρετικά) και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 20’ για να δέσει.
Τώρα μπορείτε να απολαύσετε την υγιεινή εκδοχή του τιραμισού χωρίς τύψεις, για πρωινό ή σνακ!
Buon Appetitο!
Η Ρέα Χατζηνικολάου είναι Διατροφολόγος (BScNutrition) με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Επιστήμης Τροφίμων (MScFoodScience) στην Μεγάλη Βρετανία. Έχοντας πάντα στο μυαλό της το γνωστό ρητό, «είμαστε ό,τι τρώμε», από μικρή ηλικία ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την παρασκευή φυσικών προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς από φυσικά, μη επεξεργασμένα υλικά. Τον Απρίλιο του 2020 δημιούργησε το δικό της brand, NUTRINGELIC, για να μοιραστεί μαζί μας τα μυστικά της. Ο σκοπός της είναι να παρέχει DIY συνταγές ομορφιάς από φυσικά προϊόντα και παράλληλα διατροφικές συμβουλές πάνω στις τροφές που χρησιμοποιεί για την υλοποίηση τους. Η ίδια δηλώνει: «Η περιποίηση του εαυτού μας πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας. Με εύκολα υλικά, που υπάρχουν πάντα στο ράφι της κουζίνας μας, μπορούμε να του χαρίσουμε άπλετη αναζωογόνηση, φρεσκάδα και χαρά». Για αυτό το λόγο και το μότο της είναι: #treatyourselfright. Ακολουθήστε την και ταξιδέψτε μαζί της σε έναν κόσμο αγνής περιποίησης και ομορφιάς!