Υπέροχες Γυναίκες

Οι Υπέροχες Γυναίκες από ιδέα, έγιναν παρέα και είναι πλέον μία επίσημη κοινότητα γυναικών. Πώς ενισχύει αυτό το όραμά σας;

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιεί κανείς ότι η προσωπική του ανάγκη, όπως ήταν η δική μου για τη δημιουργία μίας κοινότητας γυναικών, θα μπορούσε να έχει τόση αλληλεπίδραση και ανταπόκριση. Η μεγάλη αποδοχή και η συμμετοχή γυναικών όλων των ηλικιών στις Υπέροχες Γυναίκες, δείχνει ότι υπάρχει σημαντικό πεδίο εξέλιξης στο χώρο της γυναικείας ενδυνάμωσης και αυτό ενισχύει το όραμά μας για τα επόμενα βήματα που σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε, στα οποία γυναίκες από όλη την Ελλάδα θα μπορούν να συμμετέχουν και να δημιουργούν δράσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Πόσο σημαντικό είναι οι νέες γυναίκες στην εφηβεία και τα πρώτα χρόνια μετά το σχολείο, να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια κοινότητα;

Υπάρχουν πολλών ειδών κοινότητες, παρόλα αυτά η κοινότητα σαν έννοια είχε πάντα την ίδια σημασία και αποτελούσε πάντα έναν ασφαλή τόπο και ένα μέρος αλληλουποστήριξης για όλα τα μέλη της. Ανεξαρτήτου ηλικίας, λοιπόν, είναι σημαντικό να υπάρχει η «ασφάλεια» μίας κοινότητας στη ζωή κάποιου ανθρώπου. Για τις νεότερες γενιές που αλληλοεπιδρούν συνεχώς ιντερνετικά, το διαδίκτυο αποτελεί πλέον ένα νέο «τόπο» διάδρασης στον οποίο μεταφέρονται όλο και περισσότεροι τομείς της ζωής μας. Ένας από αυτούς είναι και η έννοια της κοινότητας.

Είναι σημαντικό από την εφηβεία οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση και να μπορούν να συζητήσουν για θέματα που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν μέσα σε κοινότητες, όπως τις «Υπέροχες Γυναίκες», καθώς με αυτόν τον τρόπο νιώθουν ασφαλείς και γνωρίζουν περισσότερα για τη δύναμη που έχουν σαν γυναίκες. Επίσης το διαδίκτυο έδωσε πρόσβαση σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα, να μπορούν να συμμετέχουν σε κοινότητες που δεν θα είχαν αλλιώς τη δυνατότητα.

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία τα στερεότυπα στον ρόλο των γυναικών;

  • Η εμφάνιση και η ταχύτατη εξάπλωση του COVID-19 επέφερε ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη να προσαρμοστούν άμεσα σε νέες συνήθειες καθημερινότητας αλλά και εργασίας. Ευρήματα ερευνών που έχουν διεξαχθεί επιβεβαιώνουν δυστυχώς, ότι οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τις οικονομικές και επαγγελματικές επιπτώσεις της πανδημίας. Οι ενδείξεις είναι ότι κάτω από συνθήκες απειλής και παραμονής στο σπίτι, οι γυναίκες συνδέονται ακόμα πιο έντονα με τον παραδοσιακό τους ρόλο της φροντίδας του σπιτιού και θα πρέπει να γίνουν καίρια βήματα για την ενδυνάμωση, την ενίσχυση και την ενθάρρυνση της γυναικείας απασχόλησης, ώστε η ενασχόληση της γυναίκας με την μη αμειβόμενη εργασία στο σπίτι, με τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στη δική της επαγγελματικής και προσωπικής εξέλιξης. Μερικά αποτελέσματα της έρευνας “Breaking the Glass Celing” που διεξάχθηκε από το Women on Top και τη Vodafon, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Το 47,1% των γυναικών αναφέρουν ότι στις νέες συνθήκες εκείνες είναι που απολύονται πρώτες, τίθενται σε διαθεσιμότητα ή δεν προσλαμβάνονται λόγω των ευθυνών φροντίδας που αναλαμβάνουν στο σπίτι.
  • Το 65,7% θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι οι πρώτες που μειώνουν τις ώρες εργασίας τους για να φροντίσουν την οικογένειά τους με αρνητικές επιπτώσεις στην επαγγελματική τους πορεία.
  • Το 63% των γυναικών που συμμετείχαν αναφέρουν ότι προβλέπουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, την επαγγελματική και μισθολογική τους εξέλιξη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους στα επόμενα 5 χρόνια.
  • Μόλις το 16,9%, αναφέρουν ότι εν μέσω της πανδημίας έχουν προκύψει θετικές επαγγελματικές ευκαιρίες για τις ίδιες.
  • Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αναφέρονται σε αδυναμία συγκέντρωσης, παρεμβολές από άλλα μέλη της οικογένειας και μοναξιά, ως αιτίες που τις εμποδίζουν να παραμείνουν παραγωγικές.
  • Το 22,3% των συμμετεχουσών δηλώνουν ότι η εμπειρία της τηλεργασίας έχει επηρεάσει αρνητικά την παραγωγικότητα και τα επίπεδα άγχους τους.
  • Οι εργαζόμενες μητέρες αναφέρουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τη δυσκολία τους στο συνδυασμό της εξ αποστάσεως εργασίας με τις ευθύνες που προκύπτουν από τη φροντίδα της οικογένειάς τους.
  • Μόλις το 21,9% των γυναικών αναφέρουν ότι η εξ αποστάσεως εργασία ήταν μια θετική εξέλιξη για αυτές.

Γιατί έχει σημασία να αναδεικνύουμε υπέροχες γυναίκες για να εμπνέουμε η μία την άλλη;

Γενικά υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους και δεν βοηθάει ή υποστηρίζει η μία την άλλη. Βασιζόμενη σε αυτό, μέσα από τις Υπέροχες Γυναίκες ήθελα να γίνει κατανοητός ο καθοριστικός ρόλος της γυναικείας αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα. Στη σύγχρονη εποχή, όπου «απειλούνται» αρκετές αξίες στη ζωή κάθε ανθρώπου, πόσο μάλλον, στην Ελλάδα του σήμερα, οι γυναίκες είναι σημαντικό να συνεργάζονται, να υποστηρίζουν και να εμπνέουν η μία την άλλη και να δημιουργούν, με τη συλλογικότητά και το πραγματικό τους ενδιαφέρον, ίσες ευκαιρίες για κάθε γυναίκα αλλά και για τις γενιές που ακολουθούν.


Η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου είναι οικονομολόγος και ασχολείται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ίδρυσε την πρώτη της κοινωνική επιχείρηση “Code it Like a Girl” το 2013, και είναι ιδρύτρια της πλατφόρμας, «Υπέροχες Γυναίκες». Συνεργάζεται και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οργανισμούς και νεοφυείς επιχειρήσεις και είναι μέντορας σε προγράμματα του Prince Trust Foundation International, Women on Top και Womentors του Ιδρύματος Λαμπράκη. Είναι μέλος του γαλλικού Women’s Mediterranean Fund Network και μία από τις δεκαπέντε κοινωνικές επιχειρηματίες στην Ευρώπη, που μπήκαν στην Women Act Europe.

share post to:
Author