«Το Ημερολόγιο ενός Πρίγκιπα»
1. Πώς προέκυψε «Το Ημερολόγιο ενός Πρίγκιπα»; Ήταν η ανάγκη σου να μοιραστείς τη φιλοσοφία ζωής που έχεις ή υπήρξε κάποιο άλλο ερέθισμα;
Το Ημερολόγιο το εμπνεύστηκα ουσιαστικά όταν διάβασα ένα βιβλίο του Πάολο Κοέλιο. Συγκεκριμένα, το Εγχειρίδιο του Πολεμιστή του Φωτός, που ήταν πολύ περιεκτικό, ευανάγνωστο, και κάθε σελίδα του ήταν αυτοτελής. Αλλά και μέσα απ’ τα άρθρα που έγραφε ο συγγραφέας εβδομαδιαία σε μια εφημερίδα.
Έτσι κι εγώ ξεκίνησα και αποτύπωνα καθημερινά σχεδόν τις σκέψεις μου μέσα απ’ τις εσωτερικές ανησυχίες της προσωπικής αφύπνισής μου στο προφίλ μου στα social media. Τις συγκέντρωσα όλες και δημιούργησα το Ημερολόγιο ενός Πρίγκιπα, καθώς ήδη τα κείμενά μου είχαν κεντρίσει το έντονο ενδιαφέρον πολλών φίλων πριν καν εκδοθεί.
2. Στον πρόλογο, προτρέπεις τον αναγνώστη να ανοίγει τυχαία κάθε μέρα μια σελίδα του βιβλίου και να λαμβάνει το μήνυμα που υπάρχει γι’ αυτόν. Ποιο από όλα τα μηνύματα του βιβλίου θεωρείς ότι ταιριάζει περισσότερο σε όλα όσα ζούμε με την πανδημία;
Το μαγικό με το Ημερολόγιο είναι ότι δεν πρόκειται ακριβώς για βιβλίο. Στην ουσία είναι ο πιο πιστός φίλος που μπορεί να έχει ένας αναγνώστης κάθε φορά που χρειάζεται μια συμβουλή, μια νέα οπτική, μια παραίνεση.
Το Ημερολόγιο ενός Πρίγκιπα, με απόλυτη ειλικρίνεια, κάποιες φορές γλυκά, κάποιες φορές γενναία και κάποιες άλλες αυστηρά, θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις όποτε του το ζητήσεις!
Στη σελίδα 199 του βιβλίου περιγράφεται πολύ εύστοχα πως η κινητήριος δύναμη των πάντων είναι ο φόβος με προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα.
3. Η λέξη «τώρα» κυριαρχεί σχεδόν σε κάθε σελίδα του Ημερολογίου. Η απώλεια του μεγαλύτερου παιδιού σου σε τόσο μικρή ηλικία σε ανάγκασε να έχεις αυτή την οπτική ή ήσουν πάντα αυτής της λογικής;
Η αλήθεια είναι ότι έχω εκπαιδευτεί να ζω στο ΤΩΡΑ!
Ένας μηχανισμός επι-βίωσης, στην αρχή από μωρό 6 μηνών που μεγαλώνει μακριά απ’ τους γονείς του και στη συνέχεια μια ολόκληρη 35ετία που πάντα αποφάσιζε ένα παιδάκι μέσα μου, αυθόρμητα, χωρίς φίλτρα.
Και ένας μηχανισμός υπέροχης δια-βίωσης μετά τα 35 (είμαι 48), μετά τον χωρισμό μου από έναν γάμο με τρία παιδιά και παράλληλα το γεγονός της φυγής της ψυχής του παιδιού μου, που μετουσιώθηκε σε ευλογία μέσα από βαθιές εσωτερικές ζυμώσεις. Εσωτερικές ζυμώσεις βαθιάς αυτογνωσίας όπου η μόνη σταθερά είναι ότι πάντα αποφασίζει το παιδάκι μέσα μου, και πάλι αυθόρμητα, όμως τώρα, μέσα απ’ την πλήρη επάρκεια και πληρότητα, διαγράφοντας την ιστορία του παρελθόντος απ’ τις «εγγραφές» μου και γράφοντας πια καθημερινά τη δική του/μας ΙΣ-ΤΩΡΙΑ.
4. «Το Ημερολόγιο ενός Πρίγκιπα» είναι το πρώτο σου συγγραφικό πόνημα. Σκέφτεσαι να υπάρξει συνέχεια σ’ αυτόν τον τρόπο έκφρασης ή θα συνεχίσεις να εκφράζεσαι καλλιτεχνικά μόνο μέσω της μόδας όπως ξεκίνησες;
Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει ένα υπέροχο κανάλι έμπνευσης μέσα μου, που αποτυπώνεται κυρίως με τη νέα εμπλουτισμένη 2η έκδοση (με την εγγυημένη σφραγίδα του διακεκριμένου εκδοτικού οίκου Διόπτρα) του Ημερολογίου, καθώς είχε πρωτοεκδοθεί πριν μια διετία.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο εκδόθηκε μέσα απ’ τον οργανισμό Μανώλη Μαζί Μπορούμε το αληθινό παραμύθι, η αφήγηση από μένα της ιστορίας του γιου μου Μανώλη με τίτλο «Ο ιδανικός στη Γαία και στη Στιγμηγαία».
Και τώρα γράφω την αυτοβιογραφία μου, που πραγματικά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για κάθε άνθρωπο που θέλει να λάβει αστείρευτη δύναμη και αισιοδοξία για τη ζωή. Και παράλληλα, γράφω ένα υπέροχο ημερολόγιο με 365 ρητά ζωής με τίτλο «Ερωτόκριτος 2022μ.χ.».
Όπως βλέπετε, το Ημερολόγιο ενός Πρίγκιπα είναι μόνο η αρχή ενός νέου υπέροχου εσωτερικού ταξιδιού! Μοναδικός σκοπός μου είναι μέσα από τα δικά μου βιώματα να βοηθήσω όσο περισσότερες ψυχές μπορώ!
Ο Ερωτόκριτος Κυμιωνής είναι σχεδιαστής μόδας, κατάγεται από την Κρήτη και είναι ιδρυτής του καταστήματος υφασμάτων Fashion Erotokritos στο Σύνταγμα και του καταξιωμένου Οίκου ανδρικών κοστουμιών sur mesure Prince Erotokritos.
Εδώ και έντεκα χρόνια και με αφορμή τη μετάβαση της ψυχής του γιου του στην αιωνιότητα λόγω μιας σπάνιας μορφής λευχαιμίας, στράφηκε στη μελέτη και στον δρόμο του «γνώθι σαυτόν» για να επιτύχει την ουσιαστική διεύρυνση της συνείδησης για τον άνθρωπο και τον κόσμο, την οποία μεταλαμπαδεύει μέσα από διδασκαλίες ζωής σε όλους αυτούς που ενδιαφέρονται ανιδιοτελώς.
Επιπλέον, με τον μη κερδοσκοπικό φορέα ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, που ίδρυσε στη μνήμη του γιου του, έχει βοηθήσει – και εξακολουθεί να βοηθά – παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα και τις οικογένειές τους στην πορεία προς την ίαση, ενώ μέσα από τη Σχολή Αγάπης Εαυτού που λειτουργεί υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, υλοποιεί το όραμά του να θεσμοθετηθεί η αυτογνωσία και η αγάπη στον εαυτό μας σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.