TEDx: Ιδέες που Αξίζει να Διαδοθούν

1.Πόσο διαφορετική είναι η διάδοση ιδεών πριν 10 χρόνια και σήμερα;

Τα μέσα και οι τρόποι διάδοσης αλλάζουν και εξελίσσονται. Η ουσία παραμένει η ίδια, “Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν” και αυτές δεν εξαντλούνται ποτέ. Η αρχή έγινε στην Καλιφόρνια το 1984 σε ένα τετραήμερο συνέδριο – TED – όπου συναντήθηκαν η Τεχνολογία, η Ψυχαγωγία και το Σχέδιο. Σήμερα το TED παρουσιάζει ομιλίες σε μια πληθώρα θεμάτων, διαθέσιμες σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Τα TEDx ξεκίνησαν τη δράση τους το 2009, όπου άτομα ή ομάδες ανά τον κόσμο διοργανώνουν τοπικές εκδηλώσεις στην ίδια φιλοσοφία του TED με ομιλίες έως 18 λεπτά. Αποτελούν ένα παράθυρο διάδοσης και εξάπλωσης ιδεών από τις τοπικές κοινότητες στον κόσμο και αντίστροφα. Όλες οι ομιλίες είναι ελεύθερα προσβάσιμες στο διαδίκτυο. Περίπου 3.000 TEDx events πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε 190 χώρες. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 32 TEDx.

Photo Credit Ελένη Τσιόλα

2. Πόσο διαφορετική θα είναι η διάδοση ιδεών σε 10 χρόνια;

Ο τρόπος και τα μέσα που επικοινωνούμε εξελίσσονται συνεχώς. Το διαδίκτυο έφερε επανάσταση στην επικοινωνία και ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος που συνέβαλε στην εκρηκτική διάδοση των ιδεών για τα TEDx events και τις ομιλίες που παρουσιάζονται σε κάθε εκδήλωση. Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμες 161.000 TEDx ομιλίες στο αντίστοιχο YouTube κανάλι «TEDx Talks». Οι θεάσεις των ομιλιών και συνεπώς των ιδεών που έχουν επικοινωνηθεί ξεπερνάει τα 5.24 δις. Είναι ένας απίστευτος πλούτος γνώσης ελεύθερα προσβάσιμος σε όλο τον κόσμο. Αυτό που γνωρίζω ως μέλος της TEDx κοινότητας από το 2011, έχοντας υπάρξει Curator του TEDx Thessaloniki από το 2013 και η 1η TEDx Ambassador για την Ελλάδα από το 2017 έως και σήμερα είναι ότι αυτή η κοινότητα είναι εξαιρετικά δημιουργική και αστείρευτη πηγή έμπνευσης! Το 2020 και εν μέσω πανδημίας επιδοθήκαμε σε πολλές και διαφορετικές μορφές επικοινωνίας και διάδοσης των ιδεών. Δοκιμάσαμε πολλαπλούς τρόπους και συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε νέα μέσα στην επικοινωνία και τη διάδοση ιδεών. Ανυπομονώ και εγώ να δω τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι οι ιδέες δεν έχουν ούτε σύνορα ούτε όρια.

Photo Credit Ελένη Τσιόλα

3. Τι θα άλλαζε αν ο καθένας μας παρακολουθούσε μια ομιλία TEDx κάθε μέρα;

Οι ιδέες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο! Στην ΤEDx κοινότητα πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ιδέες καθημερινά επηρεάζουν άτομα, κοινότητες, κοινωνίες, τον κόσμο όλο. Πατώντας στο link μπορείτε να παρακολουθήσετε την σχετική ομιλία μου στο TEDx Kavala όπου θα ακούσετε και συγκεκριμένα παραδείγματα από την Ελλάδα για το πως TEDx ομιλίες επηρέασαν και άλλαξαν ριζικά τις ζωές συνανθρώπων μας.

Τόσο οι TEDx ομιλίες όσο και οι TEDx εκδηλώσεις είναι πηγή γνώσης, δίνουν νέα ή και διαφορετική οπτική σε θέματα που ήδη γνωρίζουμε, ενισχύουν τον διάλογο, μας προσφέρουν ενημέρωση για εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και των επιστημών, αναδεικνύουν πόσο πολύ συνδεδεμένοι είμαστε μεταξύ μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη ζωή, την καθημερινότητά και τις σχέσεις μας. Και όπως έχει πει ο Βίκτορ Ουγκό: “There is one thing stronger than all the armies in the world, and that is an Idea whose time has come.” Victor Hugo [«Μόνο ένα πράγμα είναι πιο δυνατό από όλους τους στρατούς του κόσμου και αυτό είναι η Ιδέα της οποίας η ώρα έχει έρθει.»].

Τέλος, με αφορμή όσα βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουν ανά τον πλανήτη, τον διχασμό και τις βιαιότητες που λαμβάνουν χώρα ακόμα και σε δημοκρατικές κοινωνίες, πιστεύω ότι όσο πιο πολύ εκτιθέμεθα σε περιβάλλοντα και ιδέες που ενισχύουν τον διάλογο, την ενότητα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και στον άνθρωπο τόσο πιο εφικτό θα είναι να αποφύγουμε και να εκμηδενίσουμε ακρότητες και βίαιες συμπεριφορές.

4. Γιατί έχει νόημα να ακούμε ιστορίες ανθρώπων που μας εμπνέουν;

Οι ιστορίες ως μέσο επικοινωνίας των ανθρώπων και σύνδεσης έχουν επιβιώσει χιλιάδες χρόνια και συνεχίζουν να αποτελούν πηγή γνώσης, ενημέρωσης, αισιοδοξίας, συνδεσιμότητας και έμπνευσης. Οι ιστορίες που ακούμε αποτελούν την εναρκτήριο δύναμη η οποία μπορεί να μας οδηγήσει σε αλλαγές και μετατροπές στη ζωή μας που νιώθουμε ή ξέρουμε ότι θέλουμε να κάνουμε αλλά φοβόμαστε, διστάζουμε, δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε.

Μια ιστορία μας δείχνει και μας αποδεικνύει ότι κάτι που έχουμε στο μυαλό ή και στην καρδιά μας είναι εφικτό και δεν χρειάζεται να παραμείνει στη σφαίρα της φαντασίας. Όταν ακούμε την εμπειρία ενός συνανθρώπου μας, πως έκανε το πρώτο βήμα, τι ήταν αυτό που τον κινητοποίησε, τι τον ενέπνευσε, ποια ήταν τα επόμενα βήματα, πως τα υλοποίησε, τι εμπόδια συνάντησε, πως τα ξεπέρασε, τι έμαθε, τι θα διόρθωνε, τι θα κρατούσε, τι τον έκανε πιο δυνατό…όλα αυτά τα σημεία μιας ιστορίας που μας δείχνουν τον δρόμο, τις δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες, λειτουργούν ενθαρρυντικά για τον καθένα από εμάς ώστε να κάνει το πρώτο βήμα στη δική του ιστορία. Επιπλέον, ακούγοντας μια ιστορία αντιλαμβανόμαστε ότι ενδεχομένως δεν είμαστε μόνοι σε όσα σκεφτόμαστε και ονειρευόμαστε και ίσως έτσι βρούμε συνοδοιπόρους ή απλά τολμήσουμε μόνοι μας κάτι που μέχρι τότε μας φάνταζε τρελό ή χαζό. Μια ιστορία μας αποδεικνύει ότι κάποιος άλλος που μπορεί να αντιμετώπισε ανυπέρβλητες δυσκολίες τα κατάφερε και συνεπώς παίρνουμε θάρρος και δύναμη για το δικό μας ταξίδι. Μια ιστορία είναι η ατράνταχτη απόδειξη ότι μια νέα πραγματικότητα είναι εφικτή για τον καθένα από εμάς.


Η Έλενα Παπαδοπούλου είναι η 1η TEDx Ambassador για την Ελλάδα. Το TED της απένειμε τον τίτλο το 2017, τον οποίο διατηρεί και εξασκεί έως και σήμερα. Το 2011 ήταν η πρώτη της επαφή με τον κόσμο του ΤΕD και την TEDx κοινότητα, όταν συμμετείχε στην οργανωτική ομάδα του TEDx Thessaloniki, ενώ από το 2013 είναι η licensee και curator. Η Έλενα εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως ideas Curator και Speaker coach με συνεργασίες και project στο εξωτερικό και την Ελλάδα (www.elena-csc.com). Σπούδασε Ευρωπαϊκές Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στην Αγγλία και τη Γαλλία και ολοκλήρωσε ΜΒΑ με εξειδίκευση στο Marketing. Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα σε εταιρία με διεθνείς δραστηριότητες. Εργάστηκε στους Ολυμπιακούς και Παρα-Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ 2000 και της Αθήνας 2004. Από το 2005 είναι επιχειρηματίας, πράκτορας υγρών καυσίμων.

Author