Σπύρος Πέγκας: Μαζί θα Αλλάξουμε Σελίδα στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Ο Σπύρος Πέγκας διεκδικεί να είναι ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Εξηγεί πώς θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη, πώς θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας και καλεί τους πολίτες να τον εμπιστευτούν.

Κύριε Πέγκα, γιατί να σας εμπιστευτούν οι δημότες με την ψήφο τους;

Ζητώ από τους πολίτες να με εμπιστευτούν γιατί έχω όραμα, έχω σχέδιο και ξέρω πώς θα το κάνω πράξη, ώστε να αναστρέψω την πορεία παρακμής της πόλης. Δεν ήμουν ποτέ διορισμένος σε κομματικές θέσεις, έχω εμπειρία 25 ετών ως επιχειρηματίας και το καμαρώνω γιατί στην ελεύθερη αγορά τίποτα δεν σου χαρίζεται, κάθε μέρα αποδεικνύεις την αξία σου με βάση την αποτελεσματικότητα σου. Επί εννέα χρόνια άσκησα διοίκηση στο δήμο Θεσσαλονίκης, ήμουν ο μακροβιότερος αντιδήμαρχος της διοίκησης Μπουτάρη και η αποτελεσματικότητα μου μετριέται σε νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Έχω μαζί μου μια άξια ομάδα υποψηφίων, που προέρχονται από την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών. Η “Θεσσαλονίκη για Όλους” είναι ο πιο αυτοδιοικητικός συνδυασμός, ο μόνος που συμπορεύεται με άλλες τρεις αυτοδιοικητικές κινήσεις, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Έχουμε το πιο προοδευτικό πρόγραμμα και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή στη διοίκηση του δήμου.

Ξέρω ποια είναι τα επόμενα βήματα για να ενισχύσω την αναπτυξιακή δυναμική της πόλης. Ξέρω πώς να κάνω τη Θεσσαλονίκη μια πόλη πράσινη, σύγχρονη και προσβάσιμη όπως είναι όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις με ποιότητα ζωής. Μια πόλη που θα αναπτύσσεται και προοδεύει και θα κατορθώνει να κρατά τα παιδιά της.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η ομολογουμένως κακή κατάσταση με την καθαριότητα;

Η πόλη ποτέ δεν είχε ζήσει τέτοια παραμέληση! Έχει να πλυθεί αν όχι χρόνια, σίγουρα πολλούς μήνες, οι κάδοι ξεχειλίζουν, τα ογκώδη γεμίζουν τα πεζοδρόμια. Αρχικά θα λάβουμε άμεσα μέτρα και εν ανάγκη θα ζητήσουμε βοήθεια από όμορους δήμους. Τα βήματα θα είναι γρήγορα και άμεσου αποτελέσματος. Στη συνέχεια θα σχεδιάσουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο με μέτρα που θα δώσουν αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. 

Τι σκοπεύετε να κάνετε για να γίνει πιο εύκολη η ζωή για τις οικογένειες με παιδιά στην πόλη;

Ως νέος μπαμπάς, πλέον ξέρω με βιωματικό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας γονιός όταν κινείται με καροτσάκι στα πεζοδρόμια της πόλης, όταν αναζητά χώρους ελεύθερους για να παίξει το παιδί…

Σε κάθε νέα διαμόρφωση τα πεζοδρόμια θα έχουν πλάτος τουλάχιστον 2 μέτρα, κι όπου δεν μπορεί να γίνει αυτό ο δρόμος θα μετατρέπεται σε ήπιας κυκλοφορίας, για να κυκλοφορούμε όλοι ελεύθερα.

Δεσμευόμαστε για περισσότερα πάρκα και παιδικές χαρές. Θέλουμε ο χώρος της ΔΕΘ να γίνει ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, στα πρότυπα του Νιάρχος στην Αθήνα.

Οι σχολικές αυλές θα πρασινίσουν και θα είναι ανοικτές στη γειτονιά και τα απογεύματα. Σε κάθε διαμέρισμα θα δημιουργήσουμε τουλάχιστον ένα κέντρο νεότητας και δημιουργικής απασχόλησης και θα αναβαθμίζουμε τις βιβλιοθήκες. Στα πρώην λουτρά Θέρμης θα δημιουργήσουμε αθλητικό κέντρο για όλους τους δημότες.

Σκοπεύουμε να μειώσουμε το κόστος των τροφείων σε όλους τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου. Όλες οι δομές φροντίδας για τα άτομα με αναπηρίας θα είναι ανοικτές όχι περίκλειστες. Επίσης, σχεδιάζουμε ένα σχολείο ειδικής αγωγήςμε κέντρο φροντίδας για ΑΜΕΑ στο Ντεπώ.

Η Θεσσαλονίκη έχει ίσως τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Έχουμε πρόβλημα με την αέρια ρύπανση και καταδικαστήκαμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για αυτή την υπόθεση. Πώς θα τα αλλάξετε όλα αυτά;

Με περισσότερα δέντρα και λιγότερα αυτοκίνητα! Δεσμευόμαστε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των δέντρων στην πόλη την επόμενη πενταετία, να πρασινίσουμε τις αυλές των σχολείων και όπου μπορούμε να αντικαταστήσουμε την άσφαλτο με πράσινο. Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη για όσους κινούνται πεζή, με ποδήλατο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με λεωφορειόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Ως αντιδήμαρχος δώσατε έμφαση στον τουρισμό. Τι άλλο θα κάνετε για να ανοίξουν νέες δουλειές στην πόλη;

Πράγματι, ήμουν ο πρώτος αντιδήμαρχος Τουρισμού, γιατί μέχρι το 2010 δεν θεωρούσαν ότι ο δήμος πρέπει να ασχολείται με τον τουρισμό. Δούλεψα με τους εταίρους του Τουρισμού και εφάρμοσα μια πολιτική εξωστρέφειας που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν από 1 εκατ. σε 2,5 εκατομμύρια οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης, και μάλιστα από εκεί που οι περισσότεροι ήταν Έλληνες η αναλογία να αντιστραφεί υπέρ των ξένων επισκεπτών. Όλα αυτά έφεραν μεγάλες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Οι πολιτικές εξωστρέφειας βρίσκονται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. Με τις πρωτοβουλίες Marketing Thessaloniki & Invest in Thessaloniki θα φέρουμε νέες επενδύσεις και θα ανοίξουμε νέες δουλειές και σε άλλους τομείς, πλην του τουρισμού.

Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό σας. Πώς το αποφάσισε;

Αυτά τα τέσσερα χρόνια της διοίκησης Ζερβά μοιραζόμασταν με τον Γιάννη την απογοήτευση μας για την παρακμή της πόλης. Όταν είπα το “φτάνει πια” και αποφάσισα να κατέβω ως υποψήφιος δήμαρχος, εκείνος αρχικά δήλωσε την στήριξη του, και στη συνέχεια θέλησε να δηλώσει με εμφατικό τρόπο την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου, ότι ο Πέγκας είναι ο καταλληλότερος δήμαρχος. Η γνώση των θεμάτων και η γνώμη του θα είναι πολύτιμες στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος Θεσσαλονίκης;

Αν με ρωτάτε σε προσωπικό επίπεδο… θα εκμεταλλευτώ το δίμηνο μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μου, για να περάσω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ με την ενός έτους κόρη μου, γιατί μετά με περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά!

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 που θα αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου θα ασχοληθούμε πρώτα από όλα με τα επείγοντα προβλήματα, θα πάρουμε μέτρα άμεσης εφαρμογής για να καθαρίσουμε την πόλη και να μειώσουμε τις επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό από την έναρξη κατασκευής του flyover.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις μας θα είναι να μετατρέψουμε την πλατεία Ελευθερίας σε πάρκο πρασίνου και μνήμης. Τέλος, θα αρχίσουμε από την πρώτη μέρα να σχεδιάζουμε τις μεγάλες χωρικές επεμβάσεις, Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, Εγνατία, Άνω Πόλη, Στάσεις Μετρό, Αθλητικό Κέντρο στη Θέρμη, πράσινες διαδρομές, που θα αλλάξουν τελείως την εικόνα και την καθημερινότητα της πόλης.

Τι μήνυμα στέλνετε στους Θεσσαλονικείς;

Απευθύνομαι σε όλους τους ενεργούς πολίτες λέγοντάς τους ότι η τύχη της Θεσσαλονίκης είναι στα χέρια τους. Με την ψήφο τους μπορούν να βάλουν τέλος στην πιο αποτυχημένη διοίκηση των τελευταίων δεκαετιών. Τους καλώ να με εμπιστευτούν για την εμπειρία και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά μου, για το πρόγραμμα μας και τους άξιους υποψηφίους μας. 

Εμείς έχουμε όραμα, έχουμε σχέδιο, και ξέρουμε πώς θα το κάνουμε πράξη. Στις 8 Οκτωβρίου θα κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα και στις 15 Οκτωβρίου του μήνα μαζί θα αλλάξουμε σελίδα στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Author