Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος

1. Κύριε Ουζούνογλου, ως Μέλος του Δ.Σ. και Υπεύθυνος Βορείου Ελλάδας των Παιδικών Χωριών SOS, θα ήθελα να μας μιλήστε για το έργο των Παιδικών Χωριών SOS

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού SOS Children’s Villages International, που λειτουργεί σε 136 χώρες και ιδρύθηκε το 1949 στην Αυστρία από τον Hermann Gmeiner, με σκοπό να στηρίξει τα παιδιά που είχαν χάσει τα σπίτια τους, την ασφάλειά τους και τις οικογένειές τους ως αποτέλεσμα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ξεκίνησαν τη δράση τους το 1975 ως ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, με σκοπό την προστασία παιδιών που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν τη φροντίδα των βιολογικών γονιών τους.

Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια, τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν προγράμματα από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, στηρίζοντας οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν με τις δικές τους δυνάμεις στις καθημερινές δυσκολίες και να παραμείνουν ενωμένες, φροντίζοντας τα παιδιά τους όπως αξίζει σε κάθε παιδί. Στις δε περιπτώσεις που για διάφορους σοβαρούς λόγους τα παιδιά πρέπει να απομακρυνθούν από τη βιολογική τους οικογένεια, τα Παιδικά Χωριά SOS παρέχουν ένα εναλλακτικό περιβάλλον οικογενειακής φροντίδας, είτε στα ίδια τα Χωριά, όπου τα παιδιά μεγαλώνουν σε σπίτια των 4-6 παιδιών μαζί με τις Μητέρες SOS, είτε σε ανάδοχες οικογένειες.

2. Στα Παιδικά Χωριά SOS δημιουργείτε μια οικογένεια για τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη. Πώς μπορεί κάποιος να συστήσει σε εσάς ένα παιδί;

Για να έρθει ένα παιδί σε ένα από τα Παιδικά Χωριά SOS είναι απαραίτητη η έκδοση Εισαγγελικής παραγγελίας από την αρμόδια Εισαγγελία Ανηλίκων κατόπιν της ολοκλήρωσης των ιατρικών και αναπτυξιακών εξετάσεων του παιδιού σε Δημόσιο Νοσοκομείο. Επίσης, ζητείται γραπτό αίτημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας της περιοχής διαμονής της βιολογικής οικογένειας και, αν είναι εφικτό, γραπτό αίτημα της οικογένειας.

3. Γιατί είναι τόσο σημαντική η ασφάλεια και ο σεβασμός για την υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού;

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώνει με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας μας στα Παιδικά Χωριά SOS. Μέσω της αγάπης και της αποδοχής, τα παιδιά θεραπεύουν τις συναισθηματικές πληγές τους, μαθαίνουν να εμπιστεύονται και να πιστεύουν στον εαυτό τους και στους άλλους. Μεγαλώνουν με σεβασμό και αξιοπρέπεια ως αγαπημένα μέλη της οικογένειας και της κοινωνίας τους. Μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι ανάγκες τους έρχονται σε πρώτη προτεραιότητα. Αυτά είναι τα βασικά εφόδια που χρειάζεται κάθε παιδί για να μπορεί να έχει μια ομαλή ανάπτυξη. 

4. Πώς μπορεί κάποιος πρακτικά να ενισχύσει το έργο σας;

Το έργο μας βασίζεται αποκλειστικά στις ιδιωτικές δωρεές, γ΄ αυτό κάθε προσφορά είναι πολύτιμη. Ιδιώτες, επιχειρήσεις, κοινωφελή ιδρύματα, σύλλογοι εθνικής και τοπικής εμβέλειας είναι εκείνοι που μας δίνουν τους πόρους και την ψυχική δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να μας βοηθήσει κανείς. Είτε κάνοντας μία χρηματική δωρεά μπαίνοντας στο site μας, www.sos-villages.gr, είτε αναλαμβάνοντας να συμβάλει στα ετήσια έξοδα ανατροφής ενός παιδιού με μια ετήσια συνδρομή και να γίνει αυτό που λέμε «Νονός» ενός παιδιού και να λαμβάνει νέα του δύο φορές το χρόνο. Επίσης, με μια δωρεά σε είδος όπως τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής ή ρούχα. Ακόμη, όμως και κάνοντας αγορές από το ηλεκτρονικό κατάστημά μας, www.sos-villages.gr/eshop, όπου μπορεί να βρει κανείς εποχιακά δώρα για τους αγαπημένους του ή προσκλητήρια και μπομπονιέρες γάμου και βάπτισης.

Author