Οι Πράκτορες του Πλανήτη

1. Πως σου ήρθε η ιδέα για τη συγγραφή της σειράς «Πράκτορες του πλανήτη»;

Όταν εργαζόμουν στην Αγγλία ως περιβαλλοντικός σύμβουλος σε ένα ντοκιμαντέρ, το Climate of Change της Participant Media, έμαθα για μια ομάδα παιδιών στην Ινδία που μέσα από κινητοποίηση τους απαγόρευσαν τη χρήση πλαστικής σακούλας στην πόλη τους. Σκέφτηκα πως τα παιδιά είναι σημαντικό κομμάτι και μπορούν να γίνουν και αυτά αρωγοί στην ιστορία της σωτηρίας του πλανήτη, αν τους δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια και τις γνώσεις. Κάπως έτσι ξεκίνησα την μη-κερδοσκοπική οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη όταν γύρισα στην Ελλάδα μετά από δώδεκα χρόνια στο εξωτερικό. Αφού με τα βιωματικά μας προγράμματα επισκέφτηκα πάνω από 100 σχολεία, ήρθε και η ιδέα για τα βιβλία ώστε να μπορεί να γίνει κανείς πράκτορας και εκτός της σειράς βιβλίων.

2. Ποια είναι η αποστολή των παιδιών σε αυτό το τελευταίο βιβλίο, το πέμπτο της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, και το έβδομο δικό σου;

Είναι ίσως η πιο απαιτητική και ξέφρενη αποστολή μέχρι τώρα που έχουν αναλάβει οι μικροί Πράκτορες. Το θέμα είναι η πλαστική ρύπανση. Ο κόσμος μας, όπως θα μάθουν οι Πράκτορες, έχει γεμίσει πλαστικά. Σκεφτείτε ότι σε τριάντα χρόνια η θάλασσα θα έχει περισσότερο πλαστικό από ότι ψάρια, ενώ ο κάθε ένας από εμάς τρώει πλαστικό ίσο με μια πιστωτική κάρτα κάθε εβδομάδα, μέσα από τα μικροπλαστικά που βρίσκονται στα ψάρια, το αλάτι, το νερό, ακόμα και από τον αέρα. Οι Πράκτορες θα ταξιδέψουν σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου προσπαθώντας να επιλύσουν ένα γρίφο. «Τι είναι μεγάλο και μικρό, σημαντικό και αόρατο, καλεσμένο παντού και σε κάθε γιορτή;» Δεν θα σας αποκαλύψω την απάντηση, αλλά θα σας πω ότι για να βρουν τη λύση, ενώνονται όλοι οι ήρωες από όλα τα βιβλία με φυσικά στο επίκεντρο, τον απόλυτο πρωταγωνιστή του βιβλίου, τον αναγνώστη.

3. Το πρώτο σου βιβλίο κέρδισε Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου και το δεύτερο βρέθηκε στις βραχείες λίστες. Γιατί θεωρείς αγαπιούνται τόσο τα βιβλία σου;
Προσπαθώ να πω μια όμορφη ιστορία, με πρωτότυπη για εμένα ματιά, συνήθως για το περιβάλλον και την σχέση μας με αυτό. Βάζω τους ήρωες στις πιο εξωφρενικές και ακατόρθωτες καταστάσεις που μπορώ να σκεφτώ, και μετά προβληματίζομαι σχετικά με το πως να τους βγάλω από εκεί – κάτι σαν σπαζοκεφαλιά. Πιστεύω πως η χρήση χιούμορ, η τοποθέτηση του αναγνώστη στη θέση πρωταγωνιστή, τα όμορφα σχέδια στα βιβλία μου που έχουν εικονογράφηση, όπως οι Πράκτορες του Πλανήτη, από τον υπέροχο Στέφανο Κολτσιδόπουλο, είναι χαρακτηριστικά που μου αναφέρουν παιδιά πως τους αρέσουν.

4. Εκτός από συγγραφέας της σειράς είσαι και ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Πράκτορες του Πλανήτη». Πες μου για αυτήν.
Οι Πράκτορες του Πλανήτη, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ίδρυσα το 2009, με το ίδιο όνομα της σειράς των βιβλίων που έχω γράψει. Με μια ομάδα περιβαλλοντολόγων, εκπαιδευτικών και εμψυχωτών, υλοποιούμε βιωματικά περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη την χώρα κυρίως σχολείων με χιλιάδες παιδιά ετησίως. Τα παιδιά υιοθετούν τον ρόλο του μυστικού πράκτορα για να σώσουν τον κόσμο μέσω άκρως απόρρητων αποστολών που λαμβάνουν από την μυστική υπηρεσία της Περιβαλλοντοπόλ. Στόχος είναι να δώσουμε στα παιδιά τα εργαλεία να λάβουν πρωτοβουλίες για να βελτιώσουν τον κόσμο γύρω τους. Μπορεί να συμμετάσχει κανείς επικοινωνώντας μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας μας www.planetagents.org.

5. Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;
Ετοιμάζω ένα δεύτερο προσχολικό, περιβαλλοντικό βιβλίο που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, πάλι από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.


Η Ελένη Ανδρεάδη είναι συγγραφέας, ειδική σε θέματα αειφορίας και ιδρύτρια εκπαιδευτικής περιβαλλοντικής οργάνωσης για παιδιά. Γεννήθηκε στο Λονδίνο, και ταξίδεψε και εργάστηκε σε πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Αμερική, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 2009, ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη», η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές. Τα βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα της οργάνωσης υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν βραβευτεί για την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες. Τον Δεκέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε το πέμπτο βιβλίο της σειράς, Πράκτορες του Πλανήτη, «Η Απαγωγή της Δ», που έχει ως θέμα την πλαστική ρύπανση. Τα βιβλία της μεταφράζονται και κυκλοφορούν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Κορέα, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα πέντε βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, η εφηβική περιβαλλοντική περιπέτεια, Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης, για την κλιματική κρίση, και το προσχολικό Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου με θέμα τη σημασία του να απολαμβάνουμε της μικρές καθημερινές στιγμές για να βρούμε την ευτυχία. Είναι μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Προσωπικοτήτων για το Διεθνές Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

Author