Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Κύριε Γάκη, ως Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα ήθελα να μας πείτε τι πλεονεκτήματα έχει για τους φίλους του Μεγάρου, η προσαρμογή σε online εκδηλώσεις;

«Στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας που βιώνουμε τους τελευταίους 14 μήνες οι on line εκδηλώσεις που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και μεταδίδει μέσω του καναλιού του στο youtube λειτουργούν ως μια χρήσιμη διέξοδος. Αφενός ο Οργανισμός μας παραμένει ενεργός, αφετέρου προσφέρουμε μια βαλβίδα αποσυμπίεσης σε όσους αξιολογούν τον πολιτισμό ως μέσο έκφρασης. Αυτός είναι ο δικός μας διαδικτυακός τρόπος να νικήσουμε τη γκρίζα πραγματικότητα του σήμερα, προσφέροντας με εναλλακτικό τρόπο στο πολυπληθές κοινό μας δημιουργικές και ποιοτικές παραγωγές οι οποίες στηρίζουν το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό, που τόσο έχει πληγεί εξαιτίας της αναγκαίας τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων ώστε να αποτραπεί η διασπορά του ιού και παράλληλα κρατούν ισχυρό και ακλόνητο το δεσμό που έχει αναπτύξει το Μέγαρο με τους φίλους του.

Δείτε το Καλοκαιρινό Πρόγραμμα εδώ

Ανασκευάζοντας και προσαρμόζοντας το πρόγραμμά μας συμμεριζόμαστε ότι η πανδημία επηρεάζει και τον πολιτισμό, ωστόσο στέλνουμε το μήνυμα στη Μακεδονία και τη Θράκη οτι σε καμία περίπτωση δεν τον ακυρώνει».

Από την πλευρά του Μεγάρου, πως θεωρείτε ότι θα επηρεάσει τον τρόπο που διαλέγατε παραγωγές και οργανώνατε τις εκδηλώσεις;

«Το πρωτεύον ήταν και παραμένει να διατηρήσουμε την τέχνη και τον πολιτισμό στις ζωές μας. Έχοντας οδοδείκτη την παραπάνω αρχή, ως Διοικητικό Συμβούλιο πορευτήκαμε με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα γιατί γνωρίζουμε ότι η επιλογή των ψηφιακών προβολών περνά μέσα από την αναγκαιότητα της ενδελεχούς τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και της ορθής εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Από εκεί και πέρα λαμβάνοντας υπόψη ότι η υγεία είναι πάνω από όλα, οι μεγάλες και πολυπληθείς παραγωγές δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον προγραμματισμό μας. Ακόμα και τώρα που σταδιακά επιστρέφουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα, εξυπακούεται ότι οι διαδικτυακές εκδηλώσεις θα παραμείνουν στον σχεδιασμό μας, αφού “αγκαλιάστηκαν” από το κοινό, γεγονός που εξυπηρετεί την αποφασιστικότητά μας να προσφέρουμε ανεμπόδιστα στους Βορειοελλαδίτες τον πολιτισμό και την τέχνη που τους αξίζει, δεδομένου ότι η τέχνη απελευθερώνει τον άνθρωπο και τον κοινωνικοποιεί».

Δείτε το Πρόγραμμα προβολών εδώ

Πόσο συμβάλλει η κουλτούρα σε καιρούς κρίσης;

«Κουλτούρα σημαίνει καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής, δηλαδή Παιδεία! Αν και είναι ευμετάβλητη εξαιτίας διάφορων παραγόντων που επηρεάζουν κάθε χώρα διαφορετικά εν τούτοις, ως υποσύνολο του πολιτισμού, είναι εκείνη που παρακινεί τις πράξεις μας, καθορίζει το βαθμό της ευαισθησίας που μας διακρίνει ως προσωπικότητες, ορίζει το επίπεδο της συναισθηματικής μας νοημοσύνης και καθοδηγεί τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις μας.

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θέλουμε με τη δραστηριότητα και τις παραγωγές μας να διαμορφώσουμε στους συμπολίτες μας μια θετική αντίληψη των πραγμάτων για την τέχνη, τους καλλιτέχνες και το κοινό. Να καλλιεργήσουμε αυτήν την αντίληψη ως μέσο πνευματικής ανάπτυξης, να την μεταλαμπαδεύσουμε στη νεότερη ηλικία και να επιτύχουμε μια κοινωνική στάση που θα αντανακλά το επίπεδο ζωής μας και την ποιότητα της καθημερινότητά μας. Διότι η μουσική και πολιτιστική κουλτούρα του καθενός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ατομικής μας φύσης».

Η πανδημία πως έχει επηρεάσει την παιδεία και την νέα γενιά;

«Θεωρώ πως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας στην παιδεία  και τη νέα γενιά. Η τηλεκπαίδευση, η αποχή από τις δραστηριότητες αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, σε πράγματα που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένα, εξακολουθούν να αφήνουν το αποτύπωμα τους. Ας είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι σύντομα θα μιλάμε για όλα αυτά σε παρελθόντα χρόνο. Επιπρόσθετα δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ανάπτυξη των παιδιών είναι μια δυναμική, διαδραστική διαδικασία αφού κάθε παιδί αποτελεί μια ξεχωριστή, μια μοναδική προσωπικότητα. Αυτό σημαίνει ότι αλληλοεπιδρά με διαφορετικό τρόπο στα ερεθίσματα που λαμβάνει Και για να το συνδέσω με την προηγούμενη ερώτηση, η κουλτούρα κάθε παιδιού διαφέρει από χώρα σε χώρα λόγω των διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών. Σε κάθε περίπτωση κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα του βάσει της επίδρασης που έχει ο κόσμος του στην ανάπτυξή του. Δική μας ευθύνη είναι να συνεχίσουμε να συζητούμε μαζί τους. Να ακούμε τις αγωνίες τους, να τους δώσουμε χρόνο να εκφράσουν τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους και να τα περιβάλλουμε με στοργή, διότι η ψυχή ενός παιδιού είναι ένας λευκός καμβάς στον οποίο όλοι αφήνουμε το αποτύπωμα μας».

Author