1. Μαρία, ανήκεις στην τρίτη γενιά της Tsakiris Family. Πώς είναι να δουλεύεις σε μία οικογενειακή επιχείρηση και να φέρεις το βάρος μιας τόσο επιτυχημένης εταιρείας;
Σίγουρα η ευθύνη είναι μεγάλη, ειδικά όταν βασικός σου στόχος είναι η ποιότητα και η διαρκής βελτίωση. Βασική αρχή μας είναι να δώσουμε στους καταναλωτές όχι απλώς ένα προϊόν, αλλά το καλύτερο προϊόν και αυτό από μόνο του αποτελεί μια μεγάλη ευθύνη και δέσμευση. Η αγάπη του κόσμου για τα προϊόντα μας, όμως, είναι η μεγαλύτερη ηθική ανταμοιβή.

2. Πρόσφατα έλαβες την τιμητική διάκριση και βραβεύτηκες ως Νέα Επιχειρηματίας. Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να δραστηριοποιείται σε έναν αρκετά ανδροκρατούμενο κλάδο;
Μια βράβευση σίγουρα είναι μία σημαντική στιγμή αλλά, όπως προείπα, για την εταιρία μας η μεγαλύτερη βράβευση έρχεται από την ικανοποίηση των καταναλωτών μας. Η επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελεί ένα αμιγώς ανδροκρατούμενο περιβάλλον, αλλά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να γίνεται μία σημαντική πρόοδος στην παρουσία των γυναικών σε καίριες θέσεις επιχειρήσεων. Προσωπικά, είμαι ένας άνθρωπος που θέλει να εστιάζει στην εξέλιξη αυτή και μόνο χαρούμενη νιώθω, που ολοένα και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν θέσεις, τις οποίες αξίζουν και με το παραπάνω.

3. Η οικογένειά σου ξεκίνησε με τα αβγά Τσακίρη το 1963 από τη Νεοχωρούδα, όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Πώς θα περιέγραφες την εξελικτική πορεία της μέχρι και σήμερα;
Η πορεία της εταιρείας ξεκίνησε το 1963 από τον παππού μας Παύλο Τσακίρη, με βασική δραστηριότητα την παραγωγή και την εμπορία των αβγών Τσακίρη. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε διευρύνοντας το δίκτυο διανομής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και προσθέτοντας προϊόντα ειδικής διατροφικής αξίας. Με την εισαγωγή της νέας σειράς δημητριακών, μπαρών και παστελιών “Le Petit Dejeuner” εξελίχθηκε σε μια εταιρία που παράγει ποιοτικά προϊόντα που προσθέτουν αξία στο πρωινό, πάντα με σεβασμό προς τον καταναλωτή και τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του, την Tsakiris Family. Όλα αυτά τα χρόνια, η εταιρία μας υπηρετεί πιστά αξίες και αρχές, που την ακολουθούν από την αρχή της. Πλέον, τα ηνία της εταιρείας τα έχει η 3η γενιά, παίρνοντας τα από τους γονείς μας, οι οποίοι μας στήριξαν και μας καθοδήγησαν με την εμπειρία και τη γνώση τους στην ομαλή μετάβαση της διοίκησης.

4. Πώς αποφάσισες να στρέψεις την Tsakiris Family στη δημιουργία μίας νέας σειρά δημητριακών της «Le Petit Déjeuner»;
Η ιδέα της παραγωγής των δημητριακών LPD γεννήθηκε σε μια αρκετά δημιουργική περίοδο για την εταιρία, λαμβάνοντας υπόψη ότι ως εταιρία εστιάζει σε ποιοτικά προϊόντα πρωινού και ότι οποιοδήποτε brand της θα πρέπει να πατάει στις διαχρονικές αξίες της εταιρείας, την καινοτομία, την ποιότητα και την κοινωνική ευθύνη. Έτσι, η νέα σειρά σχεδιάστηκε ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες και τις ηλικίες, χρησιμοποιώντας αγνά συστατικά, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα, και περιλαμβάνοντας προϊόντα ειδικής διατροφικής αξίας, όπως προϊόντα χωρίς γλουτένη, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή με υψηλή πρωτεϊνική αξία. Επιπλέον, η Tsakiris Family είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που ξεκίνησε να παράγει δημητριακά granola στην Ελλάδα.

5. Τι να περιμένουμε στο μέλλον από την Tsakiris Family; Σκοπεύεις αυτό το άνοιγμα που έγινε με τα δημητριακά να συνεχιστεί και σε άλλα προϊόντα;
Σαν εταιρία είμαστε ανοιχτοί σε νέες επενδύσεις και προοπτικές νέων προϊόντων. Το μέλλον επιφυλάσσει όμορφες εκπλήξεις.
Γενικότερα, προς το παρόν εστιάζουμε και έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας σε όλα τα στάδια παραγωγής των προϊόντων μας. Μάλιστα, έχουμε ήδη λάβει μία σπουδαία για εμάς τιμητική διάκριση, καθώς πρόσφατα ο Παύλος (ο αδερφός μου) αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος νέος αγρότης στην κατηγορία «Περιβαλλοντικά Βιώσιμη Γεωργία» (Environmentally-sustainable Champion in farming) για την υιοθέτηση και εφαρμογή περιβαλλοντικών και κλιματικών πρακτικών στο χωράφι, που συνεισφέρουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Συνεχίζουμε, λοιπόν, επενδύοντας διαρκώς σε νέες τεχνολογίες, ώστε να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον.