ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: Αγώνισμα Ψυχής

1. Μαρία, πες μας ποιες θεωρείς ότι είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες σου, στη λαμπρή πορεία σου, ως μαραθωνοδρόμος;

Βρίσκομαι στους αθλητικούς στίβους πολλά χρόνια. Αγωνίστηκα σε πολλούς αγώνες σε όλες τις αποστάσεις αλλά το αγώνισμα μου είναι ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ! Ένα αγώνισμα ψυχής θα έλεγα.

Το 1990 μέσα στην Κωνσταντινούπολη κέρδισα το χρυσό μετάλλιο και ακούστηκε ο Εθνικός ύμνος της χώρας και υψώθηκε η Ελληνική σημαία. Ακόμα ηχεί στα αυτιά μου αυτό, η υπέροχη μουσική.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες της Ατλάντα αποτελούν ένα σημαντικό σταθμό της καριέρας μου. Υπήρξα η πρώτη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος και δρομέας μεγάλων αποστάσεων που έτρεξε σε Ολυμπιακούς. Μπήκα στο Ολυμπιακό στάδιο κρατώντας ένα μικρό σημαιάκι και ένιωθα περήφανη που είμαι Ελληνίδα!

Το 1997 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κατέκτησα τη 12η θέση στο Μαραθώνιο στην Αυθεντική διαδρομή με νέο Πανελλήνιο Ρεκόρ στη διαδρομή 2:39:10, επίδοση που κρατά μέχρι και σήμερα.

Το 1998 κατέκτησα την 11η θέση στο Μαραθώνιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στη Βουδαπέστη τερματίζοντας σε νέο Πανελλήνιο Ρεκόρ 2:33:40 επίδοση που κρατά μέχρι και σήμερα.

Υπήρξα πρωταθλήτρια επί 20 συναπτά έτη και έχοντας διανύσει παραπάνω από 280.000 χιλιόμετρα κατάφερα να σπάσω 14 Πανελλήνια Ρεκόρ.

Το 2010 έτρεξα την υπεραπόσταση Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα – Μαραθώνας 524χλμ για να τιμήσω την επέτειο της Μάχης του Μαραθώνα 2500 χρόνια μετά!

Έχω τρέξει κοντά στους 50 μαραθώνιους και συνεχίζω!!!

2. Το καλοκαίρι του 2019 διαγνώστηκες με καρκίνο μαστού. Πώς το αντιμετώπισες όλο αυτό; Τι θα έλεγες σε κάποιον που αντιμετωπίζει τώρα το ίδιο πρόβλημα με την υγεία του;

Ο καρκίνος του μαστού που διαγνώστηκα το 2019 ήταν για μένα ένας μαραθώνιος ζωής. Χρειάστηκε να κάνω επέμβαση, να αφαιρέσω 27 λεμφαδένες, να συνεχίσω με 16 χημειοθεραπείες και 32 ακτινοβολίες. Θα συνεχίσω να κάνω θεραπείες παίρνοντας ένα χάπι για τα επόμενα 10χρόνια.

Όλο αυτό το διάστημα δε σταμάτησα ποτέ να γυμνάζομαι, να προπονώ τους δρομείς μου, καθότι είμαι προπονήτρια – γυμνάστρια και να συνεχίζω την καθημερινή μου ζωή ανάμεσα σε νοσοκομεία και στάδια.

Πιστεύω ότι για να περάσεις αυτή τη δοκιμασία με τον καλύτερο τρόπο, πρέπει να έχεις δυνατό μυαλό και θέληση και αγάπη για τη ζωή. Πάθος, θα έλεγα καλύτερα. Ήθελα να το περάσω με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Για κάθε γυναίκα που νοσεί θα ήθελα να της πω ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο ο καιρός περνάει γρήγορα και έρχεται πια η ίαση και όλα ξαναγίνονται όπως ήταν και πριν, μάλιστα θα έλεγα τα πάντα είναι πιο καλά μετά τον καρκίνο. Αν μπορούσα θα ήθελα να αγκαλιάσω κάθε γυναίκα, να την κοιτάξω στα μάτια και να της πω προχώρα είσαι πιο δυνατή από τον καρκίνο.

ΔΕΝ ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΟΙΤΑΣ ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ Ή ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ!

3. Πώς ήταν η εμπειρία του να τρέξεις σε ένα Virtual Μαραθώνιο; Μίλησε μας για αυτή.

Όταν τελείωσα το μαραθώνιο του καρκίνου, ανήμερα των γενεθλίων μου 4 μήνες μετά έτρεξα το μαραθώνιο της Αθήνας στην Αυθεντική διαδρομή, αλλά Virtual! Πήγα στον Μαραθώνα στην εκκίνηση με το νούμερο του αγώνα μου όπως ορίζουν οι κανονισμοί και ξεκίνησα. Ήθελα να πω το δικό μου ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ, γιατί αυτή η ΝΙΚΗ ήταν τελείως διαφορετική. Ήταν μία ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ και αφιέρωσα αυτή μου την ολοκλήρωση του μαραθωνίου των 42.195 μέτρων σε όλες τις γυναίκες που νοσούν, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο.

Τον αγώνα αυτό τον αφιέρωσα και σε όλα τα παιδιά που νοσούν στο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» που αγωνίζονται να βγουν από τα νοσοκομεία.

4. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σου βιβλίο με τίτλο «Μην τα παρατάς!». Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Είναι ένα βιβλίο που αφορά τη βιογραφία μου και όλους τους αγώνες που χρειάστηκε να κάνει το σώμα, το πνεύμα και η ψυχή μου, για να περάσει εμπόδια και αγώνες για να φθάσει όπου ονειρεύτηκα.

Είναι μία κατάθεση ψυχής που έγινε βιβλίο με πολύτιμους φίλους, συνεργάτες αγαπημένους ανθρώπους της εκδοτικής «KEY BOOKS»

Είναι ένα μήνυμα ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΕΓΩ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ!

Αγγίζει πολλές πτυχές της ζωής, από την παιδική ηλικία και τα όνειρα, μέχρι τα εμπόδια και την τελική νίκη με τον καρκίνο.

ΒΙΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΟΥ ΑΘΛΟ!

5. Ποιες είναι οι συμβουλές που θα έδινες σε νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό;

Θα τους έλεγα να μη σταματούν να ονειρεύονται, να βάζουν στόχους, να προσπαθούν ακόμα κι αν κάποιες φορές βλέπουν ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελαν. Να επιμένουν να υπομένουν, να γυμνάζονται, να μη φοβούνται την κούραση. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑ!

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και τη φιλοξενία, σας εύχομαι καλή δύναμη και πάντα στην κορυφή!

Με εκτίμηση
Μαρία Πολύζου
www.mariapolyzou.com


Η Μαρία Πολύζου OLYMPIANS, είναι η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε μαραθώνιο δρόμο, σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Ατλάντα το 1996. Κατέχει το ρεκόρ Ελλάδος στην αυθεντική διαδρομή Μαραθώνας- Αθήνα με χρόνο 2:39:10 και το Πανελλήνιο Ρεκόρ μαραθωνίου με χρόνο 2:33:40 και έχει καταρρίψει 14 Πανελλήνια ρεκόρ. Είναι Βαλκανιονίκης και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στη 12η θέση. Το 2010 έτρεξε τη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη – Μαραθώνας 524χλμ. Είναι προπονήτρια μεγάλων αποστάσεων της ομάδας MARATHON TEAM GREECE.

Author