H Tέχνη Της Ψηφιακής Δημοπρασίας

1. Αποδείξατε και έμπρακτα ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες, με την πρωτοβουλία των on line δημοπρασιών. Πώς πήρατε την απόφαση;

Ο οίκος δημοπρασιών Kapopoulos Fine Arts δημιουργήθηκε το 1991 και κλείνει φέτος τα τριάντα χρόνια παρουσίας και πλούσιας εμπειρίας στον χώρο των δημοπρασιών και της τέχνης γενικότερα. Πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία και στην Ελλάδα, ήμαστε ήδη έτοιμοι, και προετοιμάζαμε την κατάλληλη υποδομή, καθώς θέλαμε να διευρύνουμε τις δημοπρασίες μέσω του διαδικτύου. Όταν επιβλήθηκε το πρώτο lockdown, και πάρθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, επισπεύσαμε τις διαδικασίες και πολύ γρήγορα, από τις 19 Μαρτίου του 2020, ξεκινήσαμε, πρώτοι στην Ελλάδα, τις ψηφιακές δημοπρασίες. Ήδη έχουμε διοργανώσει πενήντα ψηφιακές δημοπρασίες οι οποίες έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και θετική ανταπόκριση από το κοινό.

Κάθε Παρασκευή από τις 7.00 το απόγευμα ως την Κυριακή στις 10.00 το βράδυ διοργανώνουμε το καθιερωμένο τριήμερο weekend δημοπρασίας. Ο φιλότεχνος μπορεί να δει τα έργα στο site μας (www.kapopoulosart.gr) ή αν θέλει να τα δει από κοντά να έρθει από την Τρίτη ως και το Σάββατο στο κεντρικό μας κτίριο επί της λεωφόρου Σχολής Ευελπίδων 94 (πρώην λεωφόρος Βάρης Κορωπίου) και να πλειοδοτήσει υπέρ των έργων που θα επιλέξει.

2. Η παράδοση, η τέχνη και η κουλτούρα, μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να αναδείξουν και να αυξήσουν το αντίκτυπό τους. Πώς το κάνετε αυτό εσείς;

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας είναι γεγονός. Σαφώς η παράδοση, η τέχνη και η κουλτούρα μπορούν να ωφεληθούν από την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Όπως συμβαίνει και με την διοργάνωση των ψηφιακών δημοπρασιών, όπου η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία της τέχνης. Στην προκειμένη περίπτωση, η τεχνολογία βοηθά ώστε το κοινό να κρατήσει ζωντανή την επαφή του με την τέχνη. Μάλιστα μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργείται καινούργιο κοινό που δεν είχε τον χρόνο να ασχοληθεί με την τέχνη. Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι με τις ψηφιακές δημοπρασίες προσφέρουμε μια πολύ καλή διέξοδο, μέσα από την οποία ανανεώνεται και το κοινό. Σαφώς στόχος της Kapopoulos Fine Arts είναι να μπει η τέχνη σε κάθε σπίτι, γι’ αυτό φροντίζουμε να δημοπρατούμε έργα και σε πολύ προσιτές τιμές. Ωστόσο οι ψηφιακές δημοπρασίες δεν μπορούν με τίποτα να αντικαταστήσουν τις ζωντανές δημοπρασίες, που δυστυχώς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας.

3. Πώς διαλέγετε τους καλλιτέχνες, και ποια θεωρείτε ότι είναι τα κριτήρια των επενδυτών / αγοραστών σήμερα;

Έχουμε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, τους οποίους αντιπροσωπεύουμε. Φυσικά με την εμπειρία, το ένστικτο και την εικαστική παιδεία που διαθέτουμε μπορούμε να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε και νέα ταλέντα στη ζωγραφική και γλυπτική. Η διάκριση νέων καλλιτεχνών, είναι κάτι που πάντα κάναμε.

Θεωρώ ότι το κριτήριο ενός νέου επενδυτή/αγοραστή όταν αγοράζει το έργο ενός νέου καλλιτέχνη, είναι να ζήσει με αυτό το έργο τέχνης, να πορευτεί μαζί του να ικανοποιήσει τα δικά του ψυχολογικά κίνητρα που τον οδήγησαν να επιλέξει το συγκεκριμένο έργο. Είναι η σχέση του συλλέκτη με το έργο τέχνης και με τον καλλιτέχνη/δημιουργό που αναπτύσσεται και εξελίσσεται στο χρόνο και είναι πολύ γοητευτική. Ο συλλέκτης επιλέγει μέσα από τις προτάσεις του οίκου μας. Αν τώρα στην πορεία αυτό το έργο αποτελέσει και μια καλή επένδυση, είναι ευτυχές γεγονός.

4. Η παράδοση εδώ και 30 χρόνια, συνεχίζεται και το αύριο συν-διαμορφώνεται με τον γιό και την κόρη σας. Πώς συνεργάζονται αρμονικά τα μέλη σε μια οικογενειακή επιχείρηση;

Μια οικογενειακή επιχείρηση πρέπει να είναι δεμένη και διακριτοί οι ρόλοι του καθενός μεταξύ τους. Το κάθε μέλος της οικογένειας συμβάλει στο καλό τελικό αποτέλεσμα εκπληρώνοντας τον δικό του προσωπικό ρόλο. Πάντα πίστευα και ότι νέοι έχουν να προσφέρουν πολλά και αυτό μας το έχουν αποδείξει και ο Γρηγόρης και η Νίκη.

Θυμάμαι πριν από 20 χρόνια όταν ρώτησα τον Γρηγόρη ποιος καλλιτέχνης σου αρέσει, μου είχε απαντήσει ο Μπάνκσι. Πάντα πρέπει να ρωτάμε τους νέους για να δούμε ποιο θα είναι το μέλλον της τέχνης και οι νέες κατευθύνσεις.

Η Νίκη από την άλλη διακρίνεται για το πάθος της και το υψηλό μορφωτικό της επίπεδο. Δουλεύει με πολύ όρεξη και έχει ήδη φέρει δεκαπέντε νέους, αξιόλογους, ξένους καλλιτέχνες στην Ελλάδα. Πάντα ήμουν θετικός και δέχομαι νέες προτάσεις από τα παιδιά μου τον Γρηγόρη και την Νίκη.

Άλλωστε από μικρά μεγάλωσαν μέσα στην τέχνη. Μαζί με την μητέρα τους Μαρίνα πηγαίναμε σε πολλές εκθέσεις, στα ατελιέ ζωγράφων, έρχονταν σε επαφή με τους ίδιους τους καλλιτέχνες, συμμετείχαν στις συζητήσεις, ανέπτυξαν αισθητήριο και κριτήριο για την τέχνη. Και τα δύο παιδιά από μικρά αναπνέουν μέσα στην τέχνη. Ήταν φυσική συνέχεια να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο, το οποίο αγαπούν και γνωρίζουν.


Η αίθουσα τέχνης KAPOPOULOS FINE ARTS δημιουργήθηκε το 2003 από το μεράκι δύο ανθρώπων για τα εικαστικά δρώμενα, του Βαγγέλη και της Μαρίνας Καποπούλου. Παράλληλα, ο Οίκος Δημοπρασιών Kapopoulos Auction House (1991), εδώ και τρεις δεκαετίες, έχει εμπιστευθεί την ελληνική ζωγραφική και έχει συμβάλλει καθοριστικά στο να δημιουργηθεί μία σοβαρή αγορά τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχοντας στο ενεργητικό του σπουδαίες δημοπρασίες με ακόμα σπουδαιότερα έργα Ελλήνων αλλά και ξένων, διεθνώς καταξιωμένων ζωγράφων, έρχεται να καλύψει την ανάγκη του σύγχρονου, πολυάσχολου κοινού που θέλει να έρθει σε επαφή με την τέχνη, να ενημερωθεί και να αποκτήσει τα έργα της αρεσκείας του, μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης. Έτσι, η σύγχρονη ζωγραφική βρίσκει τη θέση που της αξίζει στις δημοπρασίες εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Author