Η Σημασία της Φιλίας & της Διαφορετικότητας

1. Πρόσφατα κυκλοφόρησες τα δύο πρώτα σου παιδικά βιβλία με τίτλο «Η Έλλα και η Άλλυ». Τα βιβλία αναφέρονται στη δύναμη της φιλίας, τη γυναικεία υποστήριξη και τη διαφορετικότητα. Πόσο σημαντικό είναι να εμβαθύνουν τα παιδιά σε αυτές τις έννοιες;

Πρόσφατα έγραψα δύο παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν από την Key Books. Το ένα έχει τίτλο «Έλλα & Άλλυ: Είσαι φίλη μου» και το άλλο «Έλλα & Άλλυ: Είσαι δυνατή». Είναι βιβλία τα οποία μιλούν για τη δύναμη της φιλίας, για τη γυναικεία υποστήριξη και για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι ηρωίδες είναι δύο κοριτσάκια εφτά κι οκτώ χρονών, η Έλλα και η Άλλυ αντίστοιχα, το ένα από την Ελλάδα και το άλλο από την Αιθιοπία, που βρίσκονται στο σχολείο και γίνονται φίλες με ένα μοναδικό και υπέροχο τρόπο, αλληλοεπιδρώντας θετικά όπως μόνο οι αληθινοί φίλοι μπορούν να κάνουν.

Πριν λίγες ημέρες έγινε η παρουσίαση των βιβλίων, στο 3ο δημοτικό σχολείο Χαϊδαρίου. Η επιλογή του σχολείου δεν έγινε τυχαία αφού πρόκειται για ένα σχολείο, που φιλοξενεί προσφυγόπουλα από τη Συρία. Στην ευρύτερη περιοχή, κοντά στο Χαϊδάρι, υπάρχει δομή φιλοξενίας Σύρων προσφύγων και τα σχολεία της έχουν πολλά προσφυγόπουλα.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό λοιπόν, στις ηλικίες των παιδιών μας και ιδιαίτερα από 3 ετών που κοινωνικοποιείται κανονικά και αρχίζει να αντιλαμβάνεται ουσιαστικά τον κόσμο, να τους μιλάμε για την ισότητα και για το πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε υπέροχα διαφορετικοί αλλά ουσιαστικά ίσοι. Δεν έχει σημασία ούτε το χρώμα του δέρματός μας, ούτε η θρησκεία μας, ούτε o σωματότυπός μας, ούτε η σεξουαλική μας προτίμηση, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Σημασία έχει μόνο η αγάπη, η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις στον άλλον προκειμένου  να γίνεις κι εσύ καλύτερος και πιο χρήσιμος άνθρωπος σ αυτή τη μικρή ζωή που ζούμε.

Τα βιβλία «Έλλα & Άλλυ» κυκλοφορούν σε όλα τα  βιβλιοπωλεία και στο σάιτ της keybooks.gr

2. Αυτήν την περίοδο συμμετέχεις στη θεατρική παράσταση «Η Κυρία Επιθεώρηση». Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση.

Φέτος βρίσκομαι στο θέατρο Βέμπο, στην παράσταση «Η κυρία επιθεώρηση» του Μάκη Δελαπόρτα και του Στέλιου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για μία αναδρομή των καλύτερων στιγμών της επιθεώρησης από το 1908, όπου εμφανίστηκε η Μαρίκα Κοτοπούλη, με τον ύμνο – τραγούδι στη γυναικεία ισότητα «Εγώ είμαι η νέα γυναίκα» στα θεατρικά δρώμενα τότε, μέχρι και τη μεταπολίτευση (όπου ολοκληρώνεται ουσιαστικά η χρυσή εποχή της), αφουγκραζόμενη όμως και τον παλμό της σύγχρονης εποχής!

Η επιθεώρηση είναι ένα αμιγώς ελληνικό θεατρικό είδος, ίσως το μόνο! Πρωτοστατούσε τις δεκαετίες του 50’ και του 60’ κι Ασκούσε μοναδική πολιτική και κοινωνική κριτική, ανεβοκατέβαζε κυριολεκτικά κυβερνήσεις, ήταν φαντασμαγορική, είχε αίγλη! Έγραφαν και έπαιζαν στην επιθεώρηση οι μεγαλύτεροι πρωταγωνιστές. Τα καλύτερα τραγούδια γράφτηκαν για την επιθεώρηση και πρωτοακούστηκαν εκεί.

Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί εκτός του ότι συμμετέχω, σε ένα θίασο, μία παράσταση που περνάμε πάρα πολύ όμορφα και διασκεδάζουμε και εμείς μαζί με τον κόσμο, μαθαίνουμε και πάρα πολλά πράγματα, όπως το γεγονός ότι η παγκόσμια ιστορία αλλά και της Ελλάδας κάνει κύκλους και εντέλει λίγα πράγματα έχουν αλλάξει επί της ουσίας, ευτυχώς ή δυστυχώς…

Ο θίασος αποτελείται από τον Μάκη Δελαπόρτα, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Κώστα Μακεδόνα, τον Παναγιώτη Πετράκη, την Ελένη Καστάνη, την Νίνα Λοτσάρη, την Πηνελόπη Αναστασοπούλου και εμένα.

Υπάρχουν έξι χορευτές επί σκηνής με επικεφαλής τον Θοδωρή Πανά που έχει κάνει και τις χορογραφίες και έξι μουσικούς, με τον μαέστρο μας τον Κωνσταντίνο Παγιάτη.

share post to:
Author