Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

1. Πώς καταφέρατε να ξεχωρίσετε σε έναν απόλυτα ανδροκρατούμενο χώρο και να τα φέρετε εις πέρας σε θέσεις εξουσίας και ευθύνης με επιτυχία;

Με μεθοδικότητα, τόλμη & κρατώντας ισορροπίες. Ακολούθησα πολλές φορές το ένστικτο μου και προχωρούσα μαθαίνοντας και ακούγοντας όσους πίστευα ότι θα με βοηθήσουν να ανοίξω τον δρόμο. Μεγάλωσα με δάσκαλο τον πατέρα μου και τον θείο μου, ήξερα τι σημαίνει η εξουσία των ανδρών και όταν ανέλαβα τα ηνία της Soya Mills, συνδύασα την εμπειρία μου με κινήσεις που δεν έδειξαν ούτε στιγμή ότι το φύλο μου θα ήταν εμπόδιο. Τέλος, νομίζω ότι στο αποτέλεσμα, μέτρησαν και τα γυναικεία προτερήματα, όπως το να αντιμετωπίζω και με συναίσθημα τους εργαζόμενους, με ειλικρινές ενδιαφέρον. Αυτό με τον καιρό δημιούργησε αίσθημα ασφάλειας και αναγνώρισης, δύο σημαντικές προϋποθέσεις για να ηγηθείς .

2. Εκτός από επιτυχημένη επιχειρηματίας, είστε και σύζυγος και μητέρα. Η ισορροπία καριέρας και οικογένειας ήταν κάτι εύκολο ή υπήρξαν θυσίες μέχρι να επιτευχθεί;

Και γιαγιά 5 εγγονιών ας συμπληρώσω! Το ένα βοήθησε το άλλο ή καλύτερα, η ύπαρξη της οικογένειας με τροφοδοτούσε με ενέργεια στις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις και το αντίστροφο.
Ποτέ δεν αισθάνθηκα εγκλωβισμένη στους δύο ρόλους. Ασφαλώς θυσιάζεις για να πας μπροστά, αλλά ποτέ δεν έφτασα στο σημείο να χρειαστεί να διαλέξω ή να πιεστώ τόσο, ώστε να το κρίνω σαν βάρος. Η δουλειά, μού έδινε χαρά και ικανοποίηση, στην οικογένεια επέστρεφα γεμάτη και ως διά μαγείας αποκτούσα δύναμη για να τα φέρω εις πέρας. Βεβαίως, είχα και έχω έναν θαυμάσιο ανοιχτόμυαλο σύζυγο που συνέβαλε σε αυτή την ισορροπία .

3. Εκτός όλων των άλλων δραστηριοτήτων σας, είστε και Πρόεδρος του ICC WOMEN Hellas που έχει ως όραμα να αναδείξει το γυναικείο επιχειρείν στην Ελλάδα. Θεωρείτε ότι η χώρα μας υστερεί σε σχέση με την παγκόσμια κοινότητα στο θέμα των ίσων ευκαιριών ή είναι γενικευμένο πρόβλημα;

Η Ελλάδα σαφώς υστερεί έναντι πολλών χωρών της Ευρώπης και του υπόλοιπου δυτικού κόσμου. Και δεν συγκρινόμαστε φυσικά με τις Σκανδιναβικές χώρες, όπου εκεί οι γυναίκες κατέκτησαν την ισοτιμία, γιατί η συνολική νοοτροπία της κοινωνίας τους είναι διαφορετική, ούτε με την Αμερική όπου πλέον γίνονται συνεχή άλματα για την ενδυνάμωση των γυναικών.
Ελλάδα έχει μία έντονα ανδρική ταυτότητα από την Βουλή και την πολιτική μέχρι τα Διοικητικά Συμβούλια και γενικά τις θέσεις εξουσίας, ενώ τα κέντρα αποφάσεων παραμένουν ανδροκρατούμενα, με εξαιρέσεις και φωτεινά παραδείγματα, όπως το να αποκτήσουμε γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας . Εκτός όμως από τον έντονο συμβολισμό αυτής της επιλογής ή το να ψηφιστεί το 25% των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο, να είναι γυναίκες, παραμένουμε σε φάση διεκδίκησης ……

Το ICC WOMEN HELLAS ήρθε ακριβώς την στιγμή που οι γυναίκες παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα έχουν συνειδητοποιήσει, διεκδικούν και πετυχαίνουν να είναι στην πρώτη γραμμή αν το επιθυμούν και το δικαιούνται, να μην κατεβάζουν το κεφάλι όταν τις παρενοχλούν ή τις μειώνουν. Επίσης δημιουργήθηκε τη στιγμή που πάρα πολλές αξιόλογες γυναίκες μορφωμένες αυτοδημιούργητες ή πετυχημένες μέσα από δύσκολες ιεραρχίες, αναζητούν μια μορφή έκφρασης, αλληλοϋποστήριξης και δυναμικής δικτύωσης.

4. Ποια είναι τα σχέδιά σας στο άμεσο μέλλον για να αναδείξετε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Καταρχάς ο ενθουσιασμός με τον οποίο συμμετέχουν όλο και περισσότερες γυναίκες στο ICC WOMEN HELLAS, μάς δημιουργεί αισιοδοξία. Μέσα από αυτό το σύνδεσμο που δεν είναι ένα ακόμα σωματείο, αλλά μια δυναμική φωνή που θα κάνει παρεμβάσεις τόσο στην πολιτεία, όσο και στις επιχειρήσεις. Το ICC WH φιλοδοξεί να αλλάξει τα πράγματα. Δίνω κάθε μέρα τον καλύτερο μου εαυτό για να γίνει αυτό τώρα πραγματικότητα, να μεταβληθούν οι συνθήκες που παρεμποδίζουν τις γυναίκες να βγουν μπροστά, να αλλάξουν οι νόμοι – τροχοπέδη, να δημιουργηθεί μία βάση για να προχωρήσουν οι γυναίκες στην επόμενη μέρα, να είναι σε θέση να συμμετέχουν στην ανάπτυξη της χώρας και βέβαια το σημαντικότερο, να συμβάλουμε και στην αλλαγή νοοτροπίας. Καταγράφουμε τις αξιόλογες απανταχού Ελληνίδες έχοντας ήδη clusters στην Ουάσινγκτον τον Καναδά, την Νέα Υόρκη, την Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ντουμπάι.
Θα ανοίξουμε το δρόμο για την επόμενη μέρα των Ελληνίδων.


Η Μαρίνα Οφλούδη – Γιαβρόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι κόρη του Μικρασιάτη πρόσφυγα Αριστοτέλη Οφλούδη. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, που δραστηριοποιούνται στον Όμιλο «SOYA MILLS GROUP». Σπούδασε Business Administration στην Αγγλία, ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αμερική. Eργάστηκε αρχικά στην οικογενειακή επιχείρηση ως υπεύθυνη του τμήματος πωλήσεων και εξαγωγών. Μετά το θάνατο του πατέρα της, το 1988, ανέλαβε επικεφαλής της ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ Α.Ε. και μετά το 2000 δημιούργησε τον ‘Όμιλο «SOYA MILLS GROUP» όπου, εκτός από τη μητρική εταιρία, περιλαμβάνει και 3 θυγατρικές:
την «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΛΕΚΤΑ ΕΛΑΙΑ Α.Ε.» (τυποποίηση φυτικών ελαίων και ελαιολάδων),
την Gfenergy A.B.E.E. (παραγωγή βιοντίζελ) και
την VITAGRAIN BG (συλλογή και εξαγωγές σιτηρών, δημητριακών και ελαιούχων σπόρων στη Βουλγαρία).

Είναι Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και Mέλος του ΔΣ στο ΕΒΕΑ.

Μαρίνα Οφλούδη – Γιαβρόγλου
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Soyamills International
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ICC WOMEN HELLAS

FACEBOOK: marina ofloudi-giavroglou
INSTAGRAM: ofloudigiavroglou
in: Marina Giavroglou
m.giavroglou@soya-mills.gr

Author