Γυναικεία Ηγεσία

Πώς επιδράει η πανδημία στις γυναίκες ηγέτες;

Η τωρινή περίοδος με όλες τις παρενέργειες της έχει το μόνο θετικό της αναγνώρισης της ηγεσίας. Οι γυναίκες που ηγούνται χωρών που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την πανδημία, αναγνωρίζονται ως καλύτερες ηγέτες και αυτή η προβολή έχει πέρα από τον συμβολισμό της και πραγματικές επιπτώσεις. Περισσότερες γυναίκες που αναγνωρίζονται, σημαίνει ότι περισσότερες γυναίκες ψηφίζονται για θέσεις ηγεσίας στη δημόσια σφαίρα.

Εμείς στην οργάνωση Women Act πιστεύουμε πολύ στη δύναμη των πρότυπων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη παρά ποτέ. Σύμφωνα με έρευνα της McKingsey οι γυναίκες κινδυνεύουν κατά 19% περισσότερο από τους άντρες να χάσουν την δουλειά τους λόγω Covid.

Η ισότητα των φύλων πως επηρεάζεται από την πανδημία;

Δυστυχώς για τις γυναίκες η πανδημία έχει πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. Η απλήρωτη εργασία στο σπίτι έχει πολλαπλασιαστεί και δεν είναι η μόνη πίεση που υφίστανται. Η τηλεκπαίδευση των παιδιών είναι ένα ακόμη βάρος που έχουν επωμιστεί ως μητέρες ειδικά αυτών των μικρότερων ηλικιών. Είναι λοιπόν ακόμα πιο δύσκολο να μιλάμε για ισότητα όταν οι γυναίκες έχουν βρεθεί να φροντίζουν δυο γενιές, των ηλικιωμένων και των παιδιών που έχουν τόσες ανάγκες αυτή τη περίοδο.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Women Act μαζί με την εταιρεία Rass το 46.3% των συμμετεχόντων απάντησε ότι είχε επωμισθεί την φροντίδα ηλικιωμένων συγγενών.


Η πανδημία έχει δημιουργήσει ανισότητες, αλλά και ευκαιρίες. Ποιες είναι αυτές στον χώρο της εργασίας και στις ηγετικές θέσεις;

Κάθε κρίση και κάθε παύση από την καθημερινότητα είναι μια ευκαιρία για αλλαγή. Ωστόσο η αλλαγή προς το καλύτερο γίνεται όταν υπάρχει και ένα πλαίσιο που το επιτρέπει. Οι γυναίκες σήμερα αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις. Προφανώς και αυτό τις επαναπροσδιορίζει και τους δίνει και ώθηση για να σκεφτούν αλλαγές στη ζωή τους.

Στη Women Act κάνουμε τις γνωστές μας Ακαδημίες Ηγεσίας, τώρα πια διαδικτυακά, κάθε τρίμηνο, δίνοντας τα εργαλεία ώστε να οπλίσουμε τις γυναίκες για να δραστηριοποιηθούν και να διεκδικήσουν τις θέσεις που θέλουν.

Σε καιρούς κρίσης, ποια χαρακτηριστικά των γυναικών βοηθούν τις γυναίκες να ηγηθούν;

Στη Women Act δεν πιστεύουμε σε γυναικεία ή ανδρικά χαρακτηριστικά. Αυτές οι έννοιες έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να παραμείνουν οι γυναίκες σε ένα τυποποιημένο μοντέλο συμπεριφοράς που δεν επιτρέπει την αξιοκρατία.

Πιστεύουμε στην ολιστική ηγεσία, θέλουμε ηγέτες με χαρακτηριστικά εν συναίσθησής και βεβαίως με διοικητικές ικανότητες καθώς και το χάρισμα να εμπνέουν και να οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο.

Αυτό που μας ενδιαφέρει στην Women Act είναι να έχουμε πρότυπα στο δημόσιο χώρο ώστε να ακολουθήσουν και άλλες γυναίκες.


Η Μαίη Ζαννή είναι Πολιτικός Επιστήμονας. Είναι Πρόεδρος και συν-ιδρύτρια της Women Act, μιας Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης με σκοπό την ενδυνάμωση γυναικών σε θέσεις ηγεσίας στη δημόσια σφαίρα.

Author