Διαμεσολάβηση: Για την Επίλυση των Διαφορών σας

Από τη Μαρία Κοκονού, Διαπραγματεύτρια – Διαμεσολαβήτρια.

Σε μια εποχή, που οι συγκρούσεις αυξάνονται και οι άνθρωποι διψούν για ηρεμία, η ύπαρξη μιας μεθόδου, μιας διαδικασίας, που μπορεί να προσφέρει μια άλλη οπτική και δυναμική στον τρόπο επίλυσης των διαφορών είναι αναγκαία!

Αυτή η διαδικασία είναι πλέον πραγματικότητα και στη χώρα μας και το όνομά της είναι διαμεσολάβηση.

Σκεφτείτε για παράδειγμα δύο κουρασμένους συζύγους, που βρίσκονται σε διαδικασία διαζυγίου και (παράλληλα) πρέπει να διαχειριστούν πολλά και σημαντικά θέματα, που αφορούν στα παιδιά τους, στην κοινή τους περιουσία, ίσως ακόμη και στην κοινή τους επιχείρηση.

Φανταστείτε μια οικογενειακή επιχείρηση, που αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα, καθώς οι συνέταιροι έχουν διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο διαχείρισης κομβικών ζητημάτων, όπως η επιλογή συνεργατών, υπαλλήλων, η προώθηση και κοστολόγηση προϊόντων ή και υπηρεσιών, η μοιρασιά των κερδών και τόσα άλλα σημαντικά θέματα.

Αναλογιστείτε κάποιους συγγενείς, που κληρονόμησαν κοινά πράγματα είτε κινητά είτε ακίνητα και διαφωνούν για το πώς πρέπει να μοιραστούν αυτά ή για το πώς πρέπει να τα διαχειριστούν.

Σε όλες αυτές και άλλες τόσες περιπτώσεις ποια πιστεύετε πώς μπορεί να είναι η εξέλιξη;

Θα συμφωνήσετε ίσως μαζί μου πως τις περισσότερες φορές οι πρωταγωνιστές αυτών των συγκρούσεων καταλήγουν να προσπαθούν να πείσουν τον συνομιλητή τους για το δίκιο τους, πασχίζοντας να του επιβάλουν τη δική τους θέση, τη δική τους οπτική. Έτσι παγιδεύονται σε μια στείρα αντιπαράθεση, σε ένα επιφανειακό και ανούσιο πολλές φορές παζάρι, που  μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο ή ακόμη και σε σφοδρή αντιδικία, σε πόλεμο.

Μπορεί να μετατραπεί το παζάρι αυτό σε μια ουσιαστική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση;

Από την πείρα, που έχω αποκομίσει τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια, που ασχολούμαι αποκλειστικά στο χώρο της διαπραγμάτευσης και της διαμεσολάβησης, μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά πως οι άνθρωποι όταν ηρεμούν έχουν τη δύναμη να διαχειριστούν έξυπνα και αποτελεσματικά ακόμη και την πιο δύσκολη και απαιτητική σύγκρουση!

Πώς, όμως, μπορούν να ηρεμήσουν, θα με ρωτήσετε, όταν όλοι και όλα γύρω τους φαίνεται να είναι εναντίον τους; Αποκτώντας ξεκάθαρη εικόνα του στόχου τους θα σας απαντήσω. Γνωρίζοντας, δηλαδή τι είναι αυτό, που θέλουν και γιατί το θέλουν, ποιες είναι οι ανάγκες τους και οι προτεραιότητές τους. Με αυτό τον τρόπο κατορθώνουν να απαγκιστρωθούν από την όποια συμπεριφορά του συνομιλητή τους, αναγνωρίζοντας τα δυσάρεστα συναισθήματα, που τους προκαλεί αυτή, όπως είναι ο θυμός, η αγανάκτηση, η απογοήτευση, να διατηρήσουν την ψυχραιμία και την ευελιξία τους όταν η συζήτηση φαίνεται να δυσκολεύει κι έτσι να φτάσουν σε αποτελεσματικές, βιώσιμες και ωφέλιμες λύσεις.

Ακριβώς αυτό είναι το δικό μου έργο ως διαπραγματεύτρια και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Να βοηθώ τους ανθρώπους ή και τις επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν μια δύσκολη και προκλητική σύγκρουση και επιλέγουν να συνεργαστούν μαζί μου, να αποκτούν ξεκάθαρη εικόνα του σημείου, που βρίσκονται, του στόχου, τον οποίο θέλουν να επιτύχουν και του πλαισίου, στο οποίο χρειάζεται να κινηθούν για να έχουν μια αποτελεσματική και γόνιμη διαπραγμάτευση.

Εάν, λοιπόν, αντιμετωπίζετε μια δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις σύγκρουση, είμαι στη διάθεσή σας να σας δείξω τον τρόπο να τη διαχειριστείτε με τον πλέον επωφελή και αποτελεσματικό τρόπο και να ανοίξετε δρόμους εκεί, όπου φαίνεται να υπάρχουν αδιέξοδα.


Είμαι η Μαρία Κοκονού, Διαπραγματεύτρια – Διαμεσολαβήτρια και μπορείτε να μάθετε περισσότερα για εμένα και το έργο μου στη σελίδα μου www.mariakokonou.gr, και να με ακολουθήσετε στο Facebook και στο Instagram για περισσότερες ιδέες και tips που αφορούν τη διαπραγμάτευση και τη διαμεσολάβηση. 

Author