Καλάθι αγορών
Καλάθι αγορών

All For Blue: Συλλογή Σκουπιδιών από τη Θάλασσα και Ανακύκλωση

1. Κατερίνα, πώς προέκυψε η δημιουργία του οργανισμού ‘’All For Blue’’ και ποιες είναι οι δράσεις του;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πηγαίναμε με τους γονείς μου και την αδερφή μου στη θάλασσα και μετά το μπάνιο μας μαζεύαμε σκουπίδια, άρα αυτή η κίνηση δεν είναι ξένη αλλά κάτι πολύ φυσιολογικό για μένα.

Στη συνέχεια λόγω της ενασχόλησής μου με τη θάλασσα (ελεύθερη και αυτόνομη κατάδυση) παρατήρησα τη μείωση των ψαριών και την αύξηση των απορριμμάτων στο βυθό σε διάφορα μέρη που σύχναζα, έτσι μου γεννήθηκε η ανάγκη να κάνω κάτι πιο δραστικό από το μαζεύω μόνη μου σκουπίδια στην παραλία. Γ᾽ αυτό το λόγο πήγα στο εξωτερικό όπου έκανα την απαραίτητη εκπαίδευση και ίδρυσα την All For Blue. Πρόκειται για μια ομάδα που ολοένα μεγαλώνει και αποτελείται από εθελοντές που αγαπάμε όλοι τη θάλασσα.

2. Πόσα κιλά / τόνους ‘’σκουπιδιών’’ βρίσκετε συνολικά στις θάλασσες

Φέτος περάσαμε τους 300 τόνους απορριμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πάνω από 400 οργανωμένες δράσεις. Σε κάθε καθαρισμό ζυγίζουμε, καταμετρούμε και διαχωρίζουμε τα απορρίμματα και καταγράφονται σε παγκόσμια βάση δεδομένων όπου μετά φτιάχνουμε γραφικά για τα σεμινάριά μας καθώς και TOP10 παράκτιων & υποβρύχιων απορριμμάτων.

3. Τι κάνετε με αυτά;

Από τα πλαστικά φτιάχνονται κάδοι απορριμμάτων κι έτσι τα πλαστικά επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία με μορφή χρηστικού αντικειμένου.

4. Ποια είναι τα πιο περίεργα αντικείμενα που βρίσκετε στις θάλασσες που καθαρίζετε;

Μηχανάκια, καλοριφέρ, χριστουγεννιάτικα δέντρα, καναπέδες, σιδερώστρες είναι κάποια από τα περίεργα που έχουμε αφαιρέσει κατά καιρούς από το βυθό.

5. Πώς είναι να εκπαιδεύετε τη νέα γενιά πάνω στην προστασία των θαλασσών και πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι αυτό; Πόση εκπαίδευση χρειάζεται και ποια η ανταπόκριση των παιδιών σε όλο αυτό;

Ο βασικός πυλώνας του οργανισμού είναι η εκπαίδευση της νέας γενιάς καθώς είναι η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σύμφωνα με έρευνα αν μέχρι το 2048 δεν έχουμε κάνει δραστικές αλλαγές στις συνήθειες μας θα έχουμε περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια στους ωκεανούς, οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν τα παιδιά. Αντιμετωπίζουμε ολιστικά το θέμα του περιβάλλοντος.

Μέσα από το έντονο οπτικοακουστικό υλικό, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου μας, οι μαθητές ευαισθητοποιούνται και θέλουν να περάσουν στη δράση. Λαμβάνουν δίπλωμα παρακολούθησης και αμέσως μετά συμμετέχουν στη βιωματική δράση καθαρισμού της παραλίας μαζί με εμάς τους δύτες που βουτάμε και αφαιρούμε όλα αυτά τα περίεργα αντικείμενα από το βυθό.

Η ανταπόκριση είναι πολύ θετική αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τώρα μετά τα σεμινάριά μας δημιουργήθηκαν 23 ομάδες στην Ελλάδα και 3 στο εξωτερικό που κάνουν δράσεις καθαρισμών παραλιών στην περιοχή τους.

6. Είναι πολύ όμορφο και σημαντικό το έργο του All For Blue! Σχεδιάζετε νέες μελλοντικές δράσεις; Ποιες είναι αυτές;

Ο Οκτώβριος είναι γεμάτος μήνας από δράσεις και αποστολές, στην Αττική την Κίναρο για να επισκεφτούμε την κυρά Ρήνη και το Αιγαίο.

7. Αν κάποιος θελήσει να συμμετάσχει στις δράσεις του All For Blue, πως μπορεί να το κάνει;

Συμπληρώνει τη φόρμα εθελοντή στην ιστοσελίδα μας www.AllForBlue.org και μας ακολουθεί στα social όπου ανακοινώνουμε τις δράσεις μας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:
Scroll to Top

Κατέβασε Τώρα το Free E-book

Πως να Καταπολεμήσεις το Άγχος

Με την εγγραφή σου θα λαμβάνεις Συμβουλές που θα Αλλάξουν τη Ζωή σου!