West Side Story του Steven Spielberg

Από την Ανδρομάχη Γεωργιάδου, Σεναριογράφο – Ηθοποιό.

Ο Steven Spielberg σκηνοθετεί το πρώτο του μιούζικαλ. Όχι τόσο παράξενο όσο φαίνεται αρχικά, εφόσον ο σκηνοθέτης έχει αποδείξει ότι μπορεί να χειριστεί σενάρια πολλών διαφορετικών ειδών μέχρι τώρα. Τι ήταν όμως αυτό που τον ώθησε σε μια παραγωγή που εύκολα θα μπορούσε να απορριφθεί ως ριμέικ μιας άλλης ταινίας που άφησε εποχή;

Το West Side Story ξαναγυρίστηκε το 1961 με τη Natalie Wood, μια από τις πιο γνωστές σταρ της εποχής. Η ταινία μάλιστα είχε κερδίσει 10 Όσκαρ. Όταν ο Spielberg πρόσφατα ρωτήθηκε γιατί διάλεξε το συγκεκριμένο θέμα, απάντησε ότι ήθελε να στηρίξει τη Λατινοαμερικανική κοινότητα. Κι όμως η Λατινοαμερικανική κοινότητα δεν έδειξε στην αρχή να είναι τόσο σίγουρη για την επιλογή του αυτή. Υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο αυτό το μιούζικαλ έχει αντέξει με το πέρασμα του χρόνου χωρίς να φαίνεται ξεπερασμένο. Κάποιοι διακρίνουν στερεότυπους χαρακτηρισμούς των Λατινοαμερικάνων που βρίσκουν προσβλητικούς. Ο Spielberg επιμένει ότι το μιούζικαλ διατηρεί την ιστορική και καλλιτεχνική αξία του, παρ’ όλο που κάποιες λεπτομέρειες μας φαίνονται στερεότυπες σήμερα, τις οποίες ο σεναριογράφος Tony Kushner προσπάθησε να εξαλείψει.

Ο Spielberg φαίνεται ότι έκανε ιδιαίτερη προσπάθεια να αφουγκραστεί τις απόψεις της Λατινοαμερικανικής κοινότητας, την οποία συμβουλεύτηκε ειδικά για τα γυρίσματα. Επίσης έγινε προσπάθεια να δοθεί αυθεντικότητα στους χαρακτήρες του έργουεφόσον το κάστινγκ έγινε με Λατινοαμερικάνους ηθοποιούς.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μαρίας υποδύεται η Rachel Zegler, μια πρωτάρα ηθοποιός που δεν έχει ξαναγυρίσει ταινία, αλλά επιλέχθηκε γιατί ταιριάζει τέλεια στο ρόλο από άποψη εθνικότητας και όχι μόνο. Μάλιστα αναμένεται να γίνει σύντομα γνωστή στο ευρύ κοινό, εφόσον έχει ήδη πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο σε καινούρια ταινία με θέμα τη Χιονάτη. 

Τον συμπρωταγωνιστικό ρόλο του Τόνυ υποδύεται ο Ansel Elgort (Divergent, Allegiant, Baby Driver, November Criminals). Μαζί τους η Rita Moreno η οποία είχε κερδίσει Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην προηγούμενη εκδοχή του West Side Story.

Η χορογραφία του θρυλικού Jerome Robbins ηλεκτρίζει και σήμερα. Η μοντέρνα ματιά του Spielberg όχι μόνο δεν καταλήγει σε απομίμηση ή απλό ριμέικ, αλλά χαρίζει μια διάσταση πολύπλευρη στην ταινία που παντρεύει το παλιό με το καινούριο, την παράδοση με το μέλλον.

Τελικά απ’ ότι φαίνεται ο καταξιωμένος σκηνοθέτης θα μπορέσει να ξεπεράσει τις επιθέσεις των κριτικών που δέχτηκε αρχικά. Το West Side Story είναι μια οπτικά εντυπωσιακή ταινία με μοναδική σκηνοθετική ματιά που θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στα επόμενα βραβεία Όσκαρ.


Η Ανδρομάχη Γεωργιάδου είναι ηθοποιός και σεναριογράφος. Έχει εργαστεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Σπούδασε θεατρολογία στο Columbia University και υποκριτική στο New Actors Workshop, τη σχολή του Mike Nichols στη Νέα Υόρκη.

Author