Streaming Wars: Η νέα εποχή

Από τη Ράνια Γ. Γεωργιάδου, Interior Designer – Θεωρητικό Τέχνης.

Σάββατο νωρίς το βράδι, χειμώνας, στα μέσα μίας ατελείωτης καραντίνας στην οποία έχουμε πια συνηθίσει: η 14-χρονη κόρη μου κατευθύνεται από την κουζίνα προς το δωμάτιό της κρατώντας μία σακούλα πατατάκια και μία κόκα-κόλα: “μη με ενοχλήσει κανείς, έχουμε Netflix party”! Σ’ αυτό το σημείο σκέφτομαι ότι οι νέες τεχνολογίες εναρμονίζονται επιτυχώς με τη νεανική δημιουργικότητα προς καταπολέμηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης που όλοι βιώνουμε.

Το 2007 το Netflix ήταν ένας ιστότοπος ενοικιάσεων και πωλήσεων DVD που ταυτόχρονα άρχισε να παρέχει τις πρώτες υπηρεσίες streaming, εωσότου κυκλοφορήσει τη νέα του παραγωγή, τη σειρά “House of Cards”, το 2013.

Επειδή στη γλώσσα των ψηφιακών τεχνολογιών οι έννοιες είναι κάπως ασαφείς, θα μπορούσαμε να ορίσουμε το streaming ως εξής: είναι η τεχνολογία που επιτρέπει τη μεταφορά εικόνας και ήχου σε συνεχή ροή μέσω ίντερνετ. Το βίντεο ροής (streaming video) αποστέλλεται σε συμπιεσμένη ψηφιακή μορφή μέσω του Διαδικτύου και ο θεατής το παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να περιμένει να “κατεβάσει” ολόκληρο το αρχείο πρώτα, όπως παλιότερα. Το streaming πραγματοποιείται με δύο τρόπους:
on demand, όταν παίζουμε ένα ήδη καταγεγραμμένο και αποθηκευμένο βίντεο και live, όταν η καταγραφή και μετατροπή σε μορφή ροής γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time). Καθώς το περιεχόμενο του στρίμιγκ μεταφέρεται στις συσκευές του αποδέκτη ( TV, laptop, tablet, smartphone, κλπ.), αποθηκεύονται μερικά δευτερόλεπτα περισσότερο από αυτά που βλέπουμε ή ακούμε, ώστε αυτή η διαδικασία να γίνεται πιο ομαλά και χωρίς προβλήματα διακοπής βίντεο και ήχου. Βασική προϋπόθεση είναι η καλή σύνδεση ίντερνετ του οποίου η ταχύτητα εξαρτάται από την τοποθεσία, τον πάροχο υπηρεσιών, ακόμα και την εσωτερική καλωδίωση του σπιτιού. Όταν η ποιότητα του στρίμιγκ είναι κακή λόγω χαμηλών ταχυτήτων σύνδεσης, εμφανίζεται το “buffering”, το “κυκλάκι” που γυρνάει στο κέντρο της οθόνης σας.

Πριν από μία δεκαετία ήταν αδύνατο να φανταστούμε ότι οι έννοιες των λέξεων όπως συνδεσιμότητα, ασύρματη σύνδεση, στρίμιγκ θα ήταν το απόλυτο όχημά μας στις ατέλειωτες βόλτες μας στο σύμπαν του διαδικτύου, ή ότι το δορυφορικό μας πιάτο θα φαντάζει άχρηστο στην ταράτσα.

Από το 2006 που το νεαρό τότε YouTube είχε αγοραστεί από τη Google, έως τις μέρες μας, το άλμα της τεχνολογίας του live streaming είναι τεράστιο και αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινής διασκέδασής μας, καθώς υιοθετήθηκε και εξελίχθηκε κυρίως μέσα από τα social media και το gaming.

Ο όρος “streaming wars” όπως καθιερώθηκε σήμερα, περιγράφει τη νέα εποχή του ανταγωνισμού μεταξύ των βασικών υπηρεσιών streaming του κόσμου: Netflix, Amazon Prime, Hulu, HΒΟ, Disney+, Apple TV …

Στην εποχή του κορονοιού η συνδρομητική τηλεόραση και οι πλατφόρμες συνεχούς ροής στην Ελλάδα, σημειώνουν μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση streaming περιεχομένου (έως 50% από τις πρώτες μέρες του lockdown), το ίδιο και ο αριθμός συνδρομητών. Οι διεθνείς πάροχοι περιεχομένου συνεχούς ροής κλήθηκαν να μειώσουν το ρυθμό μετάδοσης δεδομένων, έτσι ώστε να λειτουργούν σωστότερα τα υπερφορτωμένα δίκτυα.
Στην Ελλάδα τώρα οι πάροχοι έχουν εμπλουτίσει το περιεχόμενό τους με νέες κυκλοφορίες και νέα κανάλια με εξειδικευμένο περιεχόμενο:

1. Πρώτη η CosmoteTV με πάνω από 550.000 συνδρομητές
2. H κλασική Nova με Novacinema και Novaflix, πάντα με επιλεγμένες ταινίες και πλούσιο περιεχόμενο
3. Ertflix η δωρεάν πλατφόρμα streaming της δημόσιας τηλεόρασης με γνωστές σειρές, ελληνικές και ξένες, αλλά και ταινίες και το Ertsports Live.
4. H πλατφόρμα Wind Vision της Wind επίσης σημειώνει αύξηση.

5. Cinobo (Cinema no borders), η Ελληνική πλατφόρμα με ανεξάρτητες ποιοτικές ταινίες από όλο τον κόσμο.
6. Ο κολοσσός Netflix με τις πολυσυζητημένες σειρές που κάνουν θραύση και στην Ελλάδα: Queen’s Gambit, Lupin, Bridgerton, κ.α.
7. Η μεγάλη αντίπαλος του Netflix αναμένεται να είναι η HBOMax με κινηματογραφικές παραγωγές της Warner Bros, που δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στη χώρα μας. Μέσω της ελληνικής Vodafone μπορούμε να παρακολουθήσουμε περιεχόμενο της HBO (τη σειρά “The Undoing” με τους NIcole Kidman και Hugh Grant).
8. Η Amazon Prime είναι προσβάσιμη στο ελληνικό κοινό χωρίς ελληνικούς υπότιτλους και κοστίζει 5,99 € μηνιαίως.
9. Η Apple TV+ με ελληνικό μενού και υπότιτλους στα 4,99€/μήνα.
10. H Disney+ είναι η νέα πολυαναμενόμενη πλατφόρμα της Disney και θα είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα ίσως προς το τέλος του 2021. Και αυτή, όπως και η HBOMax, θα “χτυπήσουν” το Netflix.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Similarweb πρώτα στην κατάταξη των streaming sites ψυχαγωγίας στην Ελλάδα είναι τα:

  • youtube.com
  • stoiximan.gr
  • netflix.com
  • imdb.com
  • antenna.gr

Η ψηφιοποιημένη ψυχαγωγία όλου του κόσμου είναι πλέον μέσα στο σπίτι μας. Άραγε πότε θα ξανακαθίσουμε στις άνετες πολυθρόνες ενός σινεμά με την παρέα μας και ποπκόρν στην αγκαλιά μας;


Η Ράνια Γεωργιάδου σπούδασε Interior Design στο Teesside και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στη θεωρία της τέχνης και της αρχιτεκτονικής στο University of Kent, στην Αγγλία. Έχει αποκτήσει εμπειρία στον τομέα του σχεδιασμού και της κατασκευής εσωτερικών χώρων και άλλων έργων στην εταιρεία ARXITEX A.E. και έχει εργαστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ως exhibition designer. Έχει αρθρογραφήσει σε τεχνικά περιοδικά όπως το περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ. Δραστηριοποιείται ανεξάρτητα στο χώρο του interior design και ασχολείται κυρίως με ανακαινίσεις και styling χώρων.

Author