Δεσποινίς Μαργαρίτα στο Θέατρο Σοφούλη

Από την Ανδρομάχη Γεωργιάδου, Σεναριογράφο – Ηθοποιό.

Η ηθοποιός Ανδρομάχη Γεωργιάδου μας μιλάει για τον καινούριο της θεατρικό ρόλο.

Φωτογραφία: Ράνια Γεωργιάδου

Πες μας Ανδρομάχη λίγα λόγια για το έργο

Είναι το πιο γνωστό έργο του ανατρεπτικού Βραζιλιάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάιντε. Έγινε δημοφιλές στην Ελλάδα με την παράσταση της Έλλης Λαμπέτη τη δεκαετία του ΄70. 

Μια δασκάλα απευθύνεται σε μαθητές του δημοτικού, δηλαδή τους θεατές! Τους διδάσκει ό,τι πιο ακατάλληλο μπορεί να φανταστεί κανείς, με τον πιο λανθασμένο, διαστροφικό τρόπο. Το έργο έχει κάτι κωμικοτραγικό.

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο έργο;

Είχα διαβάσει τη βιογραφία της Έλλης Λαμπέτη όταν ήμουν ακόμη στη δραματική σχολή, και άκουσα πρώτη φορά για το Δεσποινίς Μαργαρίτα. Η εμπειρία της είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμένα. Όταν είχε ρωτήσει το συγγραφέα για την άποψη του, αυτός απάντησε ότι το έργο ήταν γραμμένο με στυλ αυτοσχεδιαστικό. Έτσι μου φάνηκε ένας ενδιαφέρων λόγος για να ασχοληθεί κάποιος. Ο κάθε ηθοποιός έχει ελευθερία στον τρόπο ερμηνείας. Επίσης αυτός ο ρόλος είναι γνωστός ως ένας από τους πιο δύσκολους του παγκόσμιου γυναικείου ρεπερτορίου και αυτό για εμένα ήταν μια πρόκληση. 

Ποια είναι η ουσία του έργου; 

Το έργο αντιδράει ενάντια σε οποιοδήποτε τυραννικό σύστημα. Επίσης κατά έναν τρόπο μας προτείνει εναλλακτικά συστήματα διδασκαλίας. Η Δεσποινίς Μαργαρίτα μου θυμίζει κάποιους δασκάλους που είχα στο σχολείο οι οποίοι ήταν κάπως διαφορετικοί ή εναλλακτικοί. Ήταν σημαντική και η δική τους προσφορά. 

Ποιος είναι ο κύριος στόχος μέσα απ’ αυτήν την παράσταση;

Οι θεατές θα θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια, θα ταξιδέψουν, θα διασκεδάσουν, ίσως να αναρωτηθούν επίσης για όσα έχουν διδαχθεί. Αν δουν την παράσταση μαζί με παιδικούς τους φίλους, ακόμα καλύτερα.

Γιατί πρέπει κάποιος να δει το “Δεσποινίς Μαργαρίτα;” 

Ως ηθοποιός λαμβάνω υπόψη μου τους θεατές, θέλω να διασκεδάσουν και να γελάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην παράσταση μου το κωμικό στοιχείο είναι πιο έντονο απ’ ότι συνήθως. 

Δεσποινίς Μαργαρίτα

Συγγραφέας Ρομπέρτο Ατάιντε (Roberto Athayde)
Ερμηνεύει Ανδρομάχη Γεωργιάδου (Mae George)
Σκηνοθεσία Γρηγόρης Διδασκάλου
Σκηνικά – κοστούμια Ράνια Γεωργιάδου
Σχεδιασμός φώτων & ήχου Ανέστης Ατακτίδης
Art photographer Χριστίνα Μουδέλη
Βίντεο Δημήτρης Σταμπολής

Θέατρο Σοφούλη: Τραπεζούντος 5, Θεσσαλονίκη
Ώρα 09:00μμ
Τηλ. κρατήσεων: 2310 423925

• Σεπτέμβριος
Τετάρτη 7/9 & 14/9
Παρασκευή 23/9 & 30/9

• Οκτώβριος
Παρασκευή 7/10 & 14/10
Τετάρτη 19/10 & 26/10

• Νοέμβριος
Τετάρτη 2/11, 9/11, 16/11, 23/11 & 30/11

Author