Wear Heels – Save Money

Από τη Lydia Kyriakopoulos, Fashion Psychologist.

Ο έλεγχος της ισορροπίας είναι η ικανότητα διατήρησης της ευθυγράμμισης του σώματος στη γραμμή βαρύτητας και μείωσης της ταλάντωσης του κέντρου βάρους του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, η ισορροπία η οποία αποτελεί τον πυλώνα των καθημερινών μας ενεργειών και ιδίως της κίνησης, ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα με βάση τις πληροφορίες που εισάγονται μέσω των αισθήσεων του σώματος όπως η όραση, η ιδιοδεκτική αίσθηση και η αιθουσαία αίσθηση. Η κατάκτηση του ελέγχου της ισορροπίας θεωρείται μια κλασσική διαδικασία του κάθε οργανισμού, που τελείται χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερα συνειδητή προσπάθεια από το άτομο, όπως θα μπορούσαμε να πούμε και για τη κίνηση των βλεφάρων. Σε τί ποσοστό μας επηρεάζει ο έλεγχος της ισορροπίας μας; Σχετίζεται μόνο με την ασφάλεια μας στο περπάτημα ή λαμβάνει σημαντική θέση και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων;

Εμείς οι γυναίκες αλλά και πολλοί άνδρες καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του θεάματος (όπως Drag Show), γνωρίζουμε πολύ καλά την προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά ώστε να διατηρήσουμε τον έλεγχο της ισορροπίας μας πάνω στα τακούνια. Είτε φαντάζει λιγότερο απαιτητικό είτε περισσότερο, ασυναίσθητα το νευρικό σύστημα έχει την τάση να μας “υπενθυμίζει” πως η κίνηση πάνω σε ένα σχετικό ύψος είναι κάτι “ξένο” για εκείνο, οπότε και μας επιστεί τη προσοχή. Σύμφωνα με μελέτες, ο εγκέφαλος μας την ώρα που βρισκόμαστε πάνω στα κατά τ’ άλλα λατρεμένα μας τακούνια βρίσκεται σε μια κατάσταση αποπροσανατολισμού όσον αφορά τις φυσιολογικές του ενέργειες, και επομένως επηρεάζονται πολλές από αυτές. Μια από τις κυριότερες διαδικασίες που επηρεάζονται λόγω της παραπάνω μεταβολής των σωματικών αισθήσεων είναι εκείνη της λήψης αποφάσεων.

Η ψυχολογία της γυναίκας:

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως όταν μια γυναίκα φοράει τακούνια αλλάζει όλη της η ψυχολογία. Πέραν από το γεγονός πως αισθάνεται περισσότερο γοητευτική καθώς “μακραίνει” ολόκληρη η σιλουέτα της, επηρεάζεται σε μεγάλο ποσοστό και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη εσωτερικευμένη δυναμική της. Η αυτοπεποίθηση της αυξάνεται καθώς το ύψος του τακουνιού που επιλέγει να φορέσει της χαρίζει μια αίσθηση κυριαρχίας και μια σιγουριά προς τον εαυτό της. Ιδιαίτερα στο εργασιακό περιβάλλον, όπου καλείται να υποστηρίξει με σθένος τις ιδέες και τις προτάσεις της, της παρέχεται αυτό το “push” που ανά περιόδους όλοι χρειαζόμαστε. Ασφαλώς, δεν αποτελεί προϋπόθεση για όλες τις γυναίκες η χρήση αυτής της κατηγορίας υποδημάτων ώστε να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο χώρο εργασία τους, απλά έχει παρατηρηθεί πως στις πιο εσωστρεφείς προσωπικότητες αποτελεί μια κινητήρια δύναμη. 

Shopping therapy & τακούνια:

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η συγκέντρωση που απαιτείται για την ισορροπία στα τακούνια θα μπορούσε να βελτιώσει τη λήψη αποφάσεων και να κάνει τους ανθρώπους που τα φορούν πιο προσεκτικούς αγοραστές. Καθώς το μυαλό των καταναλωτών είναι στραμμένο στο να παραμείνουν ισορροπημένοι, είναι πιο πιθανό να εξετάσουν όλες τις επιλογές αγοράς τους και να επιλέξουν ένα προϊόν μεσαίας κατηγορίας, σε αντίθεση με κάτι άκρως υψηλής ή χαμηλής ποιότητας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Jeffrey Larson, οι γυναίκες που φορούν τακούνια είναι πιο πιθανό να επιλέγουν προϊόντα που είναι στο μεσαίο εύρος του προϋπολογισμού τους, αντί να ξοδέψουν υπερβολικά και να προτιμήσουν κάτι εξαιρετικά ακριβό. Όπως εξηγεί, «Εάν είσαι κάποιος που τείνει να κάνει υπερβολικές δαπάνες ή είσαι ένα ακραίο άτομο, τότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς να ψωνίσεις με ψηλά τακούνια». Ο λόγος … Όταν επικεντρωνόμαστε στο να παραμείνουμε σωματικά ισορροπημένοι, είναι πιο πιθανό να παραμείνουμε ισορροπημένοι όσον αφορά και την επικείμενη αγορά.

Αναμφισβήτητα, είναι αρκετά δύσκολο το να τιθασεύσουμε τον εαυτό μας και να του μάθουμε πως κάθε φορά που βγαίνουμε για ψώνια καλό θα ήταν να έχουμε και ένα ζευγάρι τακούνια στη τσάντα μας. Κάποιες φορές μπορεί να μην το επιτρέπουν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του προγράμματος μας να φύγουμε από το σπίτι φορώντας τακούνια, άλλες φορές μπορεί να μη χωράνε στη τσάντα μας ή να το ξεχάσουμε τελείως σαν ιδέα. Επίσης, μπορεί να είμαστε σε μια ψυχολογική κατάσταση που να μην θέλουμε να ντυθούμε καλά για να τα ψώνια της ημέρας, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πιέζουμε τον εαυτό μας. Το να επισκεπτόμαστε τα καταστήματα μετά από ένα μάθημα γιόγκα ή να χρησιμοποιούμε την κυλιόμενη σκάλα κάποιου εμπορικού μπορεί επίσης να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.


Γοητευμένη τόσο από την επιστήμη της ψυχολογίας όσο και από το χώρο της μόδας, είχε την τιμή να συνεργαστεί στενά με την ιδρύτρια και γκουρού της Ψυχολογίας της Μόδας (Fashion Psychology), Dr. Carolyn Mair. Επαγγελματικά, έχει συνεργαστεί με πολλές επιχειρήσεις, τόσο τοπικές όσο και high-end διεθνείς, καθώς και με διαφημιστικές εταιρείες, παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικές και ερευνητικές, ιδιαίτερα στο τομέα εξειδίκευσής της, την Ψυχολογία του Χρώματος (Color Psychology). Σε ατομικό επίπεδο, στόχος της είναι να παρέχει μια βαθύτερη κατανόηση των αμοιβαίων επιρροών μεταξύ της μόδας και της ανθρώπινης συμπεριφοράς ώστε να παρακινήσει τα άτομα να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να συμβάλουν σε μια πιο ηθική και βιώσιμη βιομηχανία, χρησιμοποιώντας τη μόδα ως “όχημα” για τη βελτίωση της ευημερίας τους. Σε εταιρικό επίπεδο, ο σκοπός είναι η καλύτερη κατανόηση του καταναλωτή και των αναγκών του, συνδυάζοντας βαθιές γνώσεις τόσο από την επιστήμη της Ψυχολογίας όσο και από το χώρο της μόδας, με απώτερο στόχο τη παροχή δημιουργικών και καινοτόμων λύσεων που θα αναπτύξουν την επιχείρηση.

Author