Πώς να Επιλέγεις τις Σωστές Ποιότητες στα Ρούχα σου

Από την Κατερίνα Γιαννακάκη, Personal Stylist.

Κάθε φορά που πρόκειται να κάνεις μία αγορά υπάρχουν πολλά που προσέχεις σε ένα ρούχο. Πιθανότατα θα κοιτάξεις πράγματα όπως το χρώμα του, αν είναι το στυλ που θα φορούσες, ή με τι μπορεί να συνδυαστεί. Το είδος του υφάσματος που επιλέγεις, όμως, όπως και η ραφή του είναι εξίσου σημαντικά με το ίδιο το ρούχο. Αν δίνεις στο ύφασμα την ίδια σημασία που δίνεις στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, θα σε βοηθήσει να κάνεις πολύ πιο σωστές και πρακτικές επιλογές.

Αναγνώρισε το σώμα σου και τα υφάσματα που σε κολακεύουν

Είναι πολύ βασικό να κατανοήσουμε ότι το σώμα του καθενός από εμάς είναι διαφορετικό και έχει τις δικές του ανάγκες και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Εξάλλου αυτό είναι που μας κάνει μοναδικούς! Το πρώτο πράγμα που είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζεις είναι τα υφάσματα που κολακεύουν συγκεκριμένα το δικό σου σώμα. Κάθε είδος υφάσματος δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους ούτε κολακεύει όλους τους σωματότυπους. Όταν αρχίσεις να επιλέγεις τα κατάλληλα για σένα θα δεις πολύ μεγάλη διαφορά τόσο στο πώς ντύνεσαι όσο και στο πώς νιώθεις όταν τα φοράς.

Για παράδειγμα αν ο σωματότυπός σου είναι αυτό που αποκαλούμε “χάρακας” και θέλεις να δημιουργήσεις καμπύλες, τότε ενδείκνυται να επιλέγεις ανάλαφρα και με κίνηση υλικά που αναδεικνύουν το φυσικό σχήμα του σώματος όπως είναι το μετάξι ή η βισκόζη.

Αν αντίθετα επιδιώκεις να καλύψεις τις καμπύλες σου ή να “καμουφλάρεις” περιοχές του σώματός σου που σε προβληματίζουν, τότε καλό είναι να αποφεύγεις υφάσματα όπως το μετάξι ή το spandex. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι πιο πρακτικό να επιλέγεις πιο σταθερά υφάσματα σε πιο ίσιες γραμμές που κολακεύουν το σώμα και δεν τονίζουν τα σημεία που δεν θέλεις να φαίνονται ιδιαίτερα.

Διάβαζε τις συνθέσεις των ρούχων στις ετικέτες

Τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο διαδεδομένο να αγοράζουμε με περισσότερη επίγνωση και με conscious λογική. Η μόδα κινείται σταθερά προς μία κατεύθυνση πιο οικολογικών και πιο κοινωνικά δίκαιων επιλογών. Η ετικέτα ενός ρούχου μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες ώστε να επιλέγουμε οικολογικά υλικά όπως το οργανικό βαμβάκι, το οργανικό ή το ανακυκλωμένο μαλλί, το αλπακά ή το λινό και να αποφεύγουμε υλικά που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον όπως το ακρυλικό, το nylon ή το polyester. Πολλές φορές στην ετικέτα θα δούμε ακόμα και από πού προέρχεται η πρώτη ύλη και πώς συλλέγεται. Μπορεί για παράδειγμα να προέρχεται από ζώα τα οποία εκτρέφονται με οικολογική συνείδηση και το μαλλί τους κουρεύεται μία φορά τον χρόνο χωρίς τα ίδια τα ζώα να ταλαιπωρούνται. Ή το ύφασμα να αποτελείται αποκλειστικά από ανακυκλωμένα υλικά που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Είναι αρκετά σύνηθες πλέον να δεις σε μία ετικέτα την ακριβή προέλευση του υφάσματος και όλη τη διαδρομή της πρώτης ύλης.

Η ποιότητα ενός ρούχου φαίνεται όταν το γυρίσεις ανάποδα

Η γιαγιά μου το έλεγε πάντα αυτό. Η ίδια ήταν εξαιρετική μοδίστρα και λάτρευε το ποιοτικό ρούχο. Αν θέλεις να κρατήσεις τα ρούχα σου για χρόνια, αλλά και να νιώθεις υπέροχα όταν τα φοράς, γύρισε το ρούχο από την ανάποδη πριν το επιλέξεις. Εκεί θα καταλάβεις την ποιότητα στις ραφές και στο φινίρισμά του. Μια στραβή ραφή μπορεί να αλλάξει εντελώς την εφαρμογή του ρούχου. Επίσης δεν θέλουμε να υπάρχουν κλωστές και σημεία που να δείχνουν πρόχειρα φτιαγμένα. Σκέψου πώς ένα πραγματικά ποιοτικό ρούχο θα μπορούσε σχεδόν να φορεθεί από τη μέσα πλευρά. Υπάρχει αρκετό περιθώριο στο μπατζάκι ενός παντελονιού ή στο στρίφωμα μίας φούστας για να μακρύνεις το ρούχο αν χρειαστεί; Υπάρχουν επιπλέον κουμπιά ραμμένα στο εσωτερικό για την περίπτωση που χαθεί κάποιο κουμπί; Τέτοιου είδους λεπτομέρειες μαρτυρούν ξεκάθαρα αν το ρούχο έχει κατασκευαστεί με την προσοχή και τη φροντίδα που του αξίζει.

Ρούχα πιο άνετα και πιο ανθεκτικά στο χρόνο

Αν προσπαθείς να τηρείς όσο είναι εφικτό όλα τα παραπάνω, οι αγορές σου θα είναι πιο σωστές από πολλές απόψεις. Τα ρούχα σου θα σε κολακεύουν περισσότερο, θα είναι πιο άνετα, πιο ποιοτικά, και θα τα κρατήσεις για χρόνια.

Την επόμενη φορά που θα πας για ψώνια κοίταξε πιο προσεκτικά τις ετικέτες, έλεγξε την ποιότητα ραφής των ρούχων και σκέψου ποια υφάσματα ταιριάζουν στις ανάγκες σου. Θα δεις ότι σταδιακά θα αγοράζεις πιο καλοραμμένα κομμάτια, θα νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου όταν τα φοράς, και θα εξοικονομείς χρήματα στις αγορές σου!

Με αγάπη και στυλ,

Κατερίνα Γιαννακάκη


H Κατερίνα Γιαννακάκη είναι ενδυματολόγος, personal stylist και η δημιουργός του Your Style Language. Έχοντας περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της μόδας, έχει ως στόχο να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύψουν το προσωπικό τους στυλ και να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, μέσα από συνεδρίες personal styling και σεμινάρια.

Author