Όλα όσα Θέλετε να Ξέρετε για το Slow Fashion

Από τη Χριστίνα Τζελέπογλου, P.R. Consultant & Δημιουργό του Positivelife.gr.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει σε συζητήσεις τον όρο «Slow fashion», αλλά ίσως δε γνωρίζετε τι ακριβώς είναι και γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο της εποχής. Με το παρακάτω κείμενο θα μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για αυτή την περίφημη «αργή μόδα», όπως είναι η ελληνική μετάφραση.

Τι είναι η μόδα Slow fashion;

Slow fashion είναι μια αναδυόμενη τάση που μπορεί απλά να οριστεί ως η πράξη της αγοράς ρούχων που έχουν κατασκευαστεί με υλικά υψηλής ποιότητας, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι συνήθως και που θα έχουν για χρόνια θέση στην γκαρνταρόμπα μας.

Η αργή μόδα αποτελεί ένα είδος επένδυσης, καθώς αντί να ψωνίζουμε συνεχώς ρούχα που κρατάνε το πολύ μία σεζόν, επιλέγουμε να αγοράσουμε πιο ακριβά αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια, ενδύματα.

Επιπλέον, αγοράζοντας slow fashion, ξοδεύουμε τα χρήματά μας σε κομμάτια που έχουν κατασκευαστεί με ηθικό τρόπο.

Πώς ξεκίνησε η slow fashion τάση;

Ο όρος «slow fashion», επινοήθηκε από την Kate Fletcher το 2008, όταν η ίδια ήθελε να δημιουργήσει ένα κίνημα το οποίο θα ήταν ενάντια στην μαζική παραγωγή ρούχων (fast fashion) από γνωστές αλυσίδες ένδυσης.

Η ίδια στάθηκε ενάντια στο fast fashion, καθώς υποστήριζε ότι για να καταλήξουν τα ρούχα αυτά στα χέρια των καταναλωτών σε τόσο χαμηλή τιμή, ήταν γιατί οι αλυσίδες ρούχων προσλάμβαναν φθηνό εργατικό δυναμικό και δεν κατασκεύαζαν τα ρούχα τους με ηθικό τρόπο.

Στον αντίποδα λοιπόν, πρότεινε να παράγονται ρούχα που θα διακρίνονται από ποιότητα, μακροζωία και θα είναι το ίδιο στιλάτα.

Ποια είναι τα οφέλη της Slow fashion;

Ας είμαστε ειλικρινείς: Είμαστε σε μία εποχή που θέλουμε να μπορούμε να παίρνουμε αυτό που χρειαζόμαστε, όταν το χρειαζόμαστε, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι όμως αυτό στα αλήθεια μια καλή ιδέα ή μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε με λίγη παραπάνω σύνεση και να προτιμήσουμε την αργή μόδα;

Τα οφέλη της slow fashion τάσης είναι αρκετά:

✔ Μείωση κατανάλωσης
Αγοράζοντας slow fashion ρούχα, μειώνουμε την άσκοπη κατανάλωση. Πλέον, η τάση είναι να επιλέγουμε συνειδητά ένα προϊόν καλύτερης ποιότητας, όπως μας προτρέπει και η Vivienne Westwood: “Buy less choose well make it last” («Αγόρασε λιγότερα, επέλεξε καλύτερα, κάνε να υπάρχει διάρκεια») .

Μειώνοντας την κατανάλωση, εξασφαλίζουμε ότι δεν αγοράζουμε ρούχα που είναι μόνο για μία σεζόν, αλλά ρούχα διαχρονικά, με μεγάλη διάρκεια!

✔ Ανθεκτικότητα
Η ανθεκτικότητα είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα της «αργής μόδας». Τα fast fashion ρούχα παράγονται όπως λέει και η λέξη γρήγορα και είναι φθηνά, όμως δεν είναι το ίδιο ανθεκτικά με τα slow fashion κομμάτια.
Τα ρούχα slow fashion φτιάχνονται με επιμέλεια και προορίζονται
με σκοπό να φορεθούν για πολλά χρόνια. Όταν επομένως αγοράζουμε τέτοιου είδους κομμάτια, δεν θα βρούμε εύκολα φθορές ή κακοτεχνίες σ’ αυτά, καθώς ακόμα και να περάσουν χρόνια θα φαίνονται σαν να είχαν αγοραστεί χθες.

✔ Λιγότερα έξοδα σε βάθος χρόνου
Παρόλο που τα ρούχα slow fashion συνήθως είναι πιο ακριβά από τις αντίστοιχες αλυσίδες fast fashion, αξίζει να επενδύσουμε σ’ αυτά καθώς τα έξοδά μας θα είναι λιγότερα. Πώς; Σκεφτείτε κάθε χρόνο να αγοράζετε 10 πολύ φθηνά ρούχα τα οποία όμως θα θέλουν κάθε χρόνο αντικατάσταση και αντίστοιχα σκεφθείτε τι θα γινόταν αν επιλέγατε 5 ρούχα slow fashion που όμως θα μπορούσατε να τα φορέσετε και τις άλλες χρονιές. Μπορεί τον πρώτο χρόνο να είχατε ξοδέψει παραπάνω χρήματα με τα slow fashion ρούχα, αλλά ήδη σε μερικούς μήνες θα είχατε εξοικονομήσει ένα μεγάλο ποσό, καθώς δεν θα χρειαζόταν να ψωνίσετε ξανά πολλά ρούχα.

✔ Μειώνουμε το οικολογικό αποτύπωμά μας
Ως υπεύθυνοι πολίτες, έχουμε και υποχρεώσεις, μίας από τις οποίες είναι να φροντίσουμε για ένα πιο πράσινο και καθαρό περιβάλλον. Ένας τρόπος να το πετύχουμε είναι και να στραφούμε προς την slow fashion. Η υπερβολική χρήση συνθετικών υλικών, η απίστευτα μεγάλη κατανάλωση νερού και η χρήση χημικών είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που δημιουργεί η fast fashion. Με την αργή μόδα, εξοικονομούμε πόρους μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές CO2, αφήνοντας έτσι το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

✔ Σεβόμαστε το εργατικό δυναμικό
Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί άνθρωποι που εργάζονται σε εταιρείες παραγωγής γρήγορης μόδας δουλεύουν υπό αντίξοες, κάποιες φορές απάνθρωπες, συνθήκες εργασίας. Μάλιστα, λόγω των υψηλών ποσοστών φτώχειας σε κάποιες χώρες, παρατηρείται και το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Στον αντίποδα, οι slow fashion εταιρίες επιλέγουν πάντα το κατάλληλο προσωπικό, το οποίο του εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας σεβόμενοι τα εργασιακά του δικαιώματα και το αμείβουν ανάλογα.

Η επιλογή slow fashion ρούχων δεν είναι μόνο μία τάση, αλλά και μία βιώσιμη λύση με πολλά πλεονεκτήματα με κοινωνικό, οικολογικό, στιλιστικό και οικονομικό αντίκτυπο. Τι λέτε; Πάμε για slow fashion shopping;

Author