Ο Ιδανικός Χειμερινός Προορισμός στο Βέλγιο: Μπριζ!

Από την ομάδα του PositiveLife.gr

Φλαμανδικά αριστουργήματα τέχνης και αρχιτεκτονικής, γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια και μαγαζιά με σοκολάτα σε κάθε γωνιά. Η Μπριζ είναι ένα εύκολο μέρος για να ταξιδέψετε και μπορείτε να εξερευνήσετε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της γραφικής λιθόστρωτης πόλης μέσα σε μια μέρα – κάτι που ούτε θα μετανιώσετε, ούτε θα ξεχάσετε σύντομα!

Τι να επισκεφτείτε στη Μπριζ;

Το διάσημο καμπαναριό της Μπριζ

Το καμπαναριό της Μπριζ υψώνεται ψηλά πάνω από το μεσαιωνικό ορίζοντα της πόλης στα 83 μέτρα. Είναι πλέον ένα πραγματικό εικονίδιο της πόλης – απλώς κοιτάξτε ψηλά και θα μπορείτε να το δείτε σχεδόν από όλες τις γωνιές του παλιού κέντρου. Επιπλέον, η τοποθεσία του στην κεντρική πλατεία της αγοράς σημαίνει ότι είναι εύκολο να φτάσετε με τα πόδια.

Ο πανίσχυρος πύργος χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και κρύβει μια ελικοειδή σπειροειδή σκάλα 366 σκαλοπατιών. Στην κορυφή του ξεδιπλώνονται σαρωτικές όψεις της πόλης και της εξοχής. Υπάρχουν όμως και άλλα μυστικά μέσα, όπως τα παλιά δημοτικά θησαυροφυλάκια και οι αίθουσες μουσικής. Άλλοι θα αναγνωρίσουν το καμπαναριό από την επιτυχημένη ταινία του 2008 στη Μπριζ.

Η βασιλική του Αγίου Αίματος

Η Βασιλική του Αγίου Αίματος μπορεί να είναι μικρή, αλλά σίγουρα αφήνει μεγάλη εντύπωση. Σφηνωμένο σε μια σφιχτή γωνία στο νοτιοδυτικό άκρο της πλατείας De Burg, μαγνητίζει το βλέμμα με τις σκοτεινές ρομανικές εξωτερικές του όψεις, όλες διαλεγμένες με φίλιγρα παράθυρα και χρυσά αγάλματα. Αλλά η πραγματική έλξη σας περιμένει μέσα. Αυτή η εκκλησία είναι περισσότερο γνωστή ως η αποθήκη του λειψάνου του Αγίου Αίματος, ένα φιαλίδιο που πιστεύεται ότι περιέχει ένα ύφασμα βαμμένο με το αίμα του ίδιου του Ιησού Χριστού, που λέγεται ότι μεταφέρθηκε στη Μπριζ μετά τις Σταυροφορίες τον 12ο αιώνα. Όλα αυτά είναι εγκλωβισμένα σε έναν σοβαρά μεγαλοπρεπή βωμό χυτό από λευκό μάρμαρο και χρυσό.

Grote Markt

Η πλατεία της αγοράς (Grote Markt) είναι η καρδιά της μεσαιωνικής πόλης Μπριζ. Στο κέντρο βρίσκεται ένα άγαλμα που γιορτάζει τον Jan Breydel και τον Pieter de Coninc, τους ήρωες της Μάχης των Golden Spurs το 1302. Εκτιμήστε τα σπίτια μεσαιωνικού στιλ – οι στέγες τους κυριολεκτικά μοιάζουν με σκάλες προς τα σύννεφα και τα χρώματα είναι εξίσου ζεστά με τη γοητεία.

Μπορείτε να βρείτε διάφορα ξενοδοχεία με εστιατόρια στο ισόγειο που εκτείνονται μέχρι την πλατεία. Μπορείτε να απολαύσετε διάσημες βελγικές λιχουδιές, όπως πατάτες, φρέσκα μύδια, τοπική μπύρα και ντόνατς.

Δειπνήστε στα εστιατόρια Park Restaurant και Mariloup για να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ,όπως στιφάδο waterzooi και moules-frites (μύδια και πατάτες), και απολαύστε τον καφέ ή τη ζεστή σοκολάτα σας στο Gruuthuse Hof και στο Oliviers Chocolate Shop & Bar, όλα εύκολα προσβάσιμα από το κέντρο της πόλης.

Οι πλακόστρωτες λωρίδες της Μπριζ, οι γέφυρες των καναλιών και οι κεντρικές πλατείες Markt και Burg αποτελούν ένα παραμυθένιο τοπίο όλη την ημέρα (και τη νύχτα). Οι κύκνοι συχνά γλιστρούν κατά μήκος των καναλιών του κέντρου της πόλης και συντροφεύουν τους περιπλανόμενους. Το μεγαλύτερο αξιοθέατο της πόλης μπορεί να θεωρηθεί απλώς να περιπλανηθείς στους όμορφους παλιούς δρόμους της, να θαυμάσεις μεσαιωνικά αρχοντικά, γκαλερί τέχνης και δελεαστικά καταστήματα σοκολάτας.

Η Μπριζ αποτελεί αδιαμφησβήτητα έναν χειμερινό προορισμό που αξίζει κανείς να επισκεφτεί στις χειμερινές διακοπές του και που σίγουρα δε θα το μετανιώσει.

Author