Βόρειο Σέλας: Τα Καλύτερα Μέρη για να το Θαυμάσετε

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Το Βόρειο Σέλας είναι ένα μοναδικό ουράνιο φαινόμενο της φύσης το οποίο μαγνητίζει τα βλέμματα όλων στο πέρασμά του. Γνωστό και ως “Aurora Borealis” ή “Northern Lights”, το Βόρειο Σέλας είναι το αποτέλεσμα φορτισμένων σωματιδίων που ξέφυγαν από τον Ήλιο και ήρθαν σε αλληλεπίδραση με το μαγνητικό πεδίο της Γης, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό στρόβιλο με μωβ-πράσινους χρωματισμούς.

Σε ποια μέρη και πότε μπορείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας;

Το Βόρειο Σέλας, όπως προδίδει και το όνομά του, είναι φανερό με γυμνό μάτι στα Βόρεια μέρη του Βόρειου ημισφαίριου σε μία έκταση που καλύπτει μέρη των ΗΠΑ μέχρι και τη Σκανδιναβία.

Όσο για το πότε μπορείτε να απολαύσετε αυτή τη μαγεία της φύσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι η καλύτερη περίοδος είναι από τέλος φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές της άνοιξης. Οι καλύτεροι μήνες του χρόνου είναι Νοέμβριος και Ιανουάριος.

Ποια είναι τα top 5 μέρη για να θαυμάσεις το Βόρειο Σέλας;

• Tromso, Νορβηγία

Σχεδόν σε όλη τη Σκανδιναβία υπάρχει το προνόμιο να μπορεί κάποιος να δει το Βόρειο Σέλας, αλλά ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς είναι η πόλη Tromso της Νορβηγίας. Η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της ζώνης του φαινομένου, χαρίζοντας στον επισκέπτη εκθαμβωτικές εικόνες, με έναν ουρανό που θυμίζει κινούμενη σκηνή δρόμου με πολύχρωμα και ζωντανά χρώματα. Δεν είναι λίγοι ταξιδιώτες που φτάνουν κάθε χρόνο στην πόλη και κατασκηνώνουν στο ύπαιθρο ώστε να «κυνηγήσουν» το Aurora Borealis.

• Reykjavik, Ισλανδία

Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας, με τις γεμάτες γεωθερμικές πισίνες, το ηφαίστειο και τον πλούσιο πολιτισμό, διαθέτουν και ένα άλλο πλεονέκτημα ώστε να την επισκεφτεί κάποιος και αυτό δεν είναι άλλο από την παρατήρηση του Βόρειου Σέλας.

Αντίστοιχα και με το Tromso, το φαινόμενο είναι ορατό από Σεπτέμβρη έως και Απρίλη. Για μία ανεμπόδιστη εμπειρία θέασης, μπορείτε να ταξιδέψετε στο Hofdabrekka ώστε να δείτε εκτός από το Βόρειο Σέλας και τον περίφημο καταρράκτη Gullfoss αλλά και το Εθνικό Πάρκο της χώρας.

• Kiruna, Σουηδία

Μία πόλη με μόλις 17.000 κατοίκους, η Kiruna είναι ένα ακόμη ιδανικός προορισμός για όλους όσους θέλουν να θαυμάσουν το Βόρειο Σέλας. Η Σουηδική Λαπωνία όπως είναι γνωστή η περιοχή, φημίζεται για την χαμηλή φωτορύπανση, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να απολαύσει ο επισκέπτης το πολύχρωμο φυσικό show στον ουρανό της πόλης.

• Fairbanks, Αλάσκα

Το Fairbanks, χαρακτηρίζεται από κρύο αλλά και από υπέροχο καθαρό ουρανό, ιδανικό για να δείτε όλο το μεγαλείο του Βόρειου Σέλας. Μάλιστα, εξαιτίας της θέσης της πόλης, πρόκειται για ένα από τα μέρη που έχετε τις περισσότερες ευκαιρίες να δείτε το φαινόμενο, καθώς είναι ορατό από Σεπτέμβριο έως και τέλη Απριλίου.

Στο Fairbanks μπορείτε να συνδυάσετε την παρατήρηση του Βόρειου Σέλας, με ένα ζεστό μπάνιο στο Chena Hot Spring Resort που προσφέρετε για μία μοναδική εμπειρία απόλαυσης

• Yukon, Καναδάς

Το Yukon του Καναδά, το Βόρειο Σέλας είναι τόσο συνδεδεμένο με την πόλη που εκεί υπάρχει το Επιστημονικό Κέντρο για το ουράνιο αυτό φαινόμενο, το “Northern Lights Centre”. Σ΄ αυτό ο επισκέπτης μπορεί να μάθει όλη την ιστορία του Βόρειου Σέλας αλλά να δει και το φαινόμενο όλο το χρόνο, μέσω βίντεο που προβάλλει καθημερινά το θολωτό θέατρο που διαθέτει το Κέντρο.

Ανάλογα τη φωτορύπανση που υπάρχει, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να παρακολουθήσει τον μαγευτικό ουρανό από λεπτά έως και ώρες.

Όποιο μέρος και αν επιλέξετε, φροντίστε να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα, φωτογραφικές μηχανές υψηλής ανάλυσης και φορτιστές ώστε να μπορείτε να αποθανατίσετε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λεπτομέρεια, το απίστευτο αυτό θέαμα της φύσης, που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο.

share post to:
Author