Το Χωριό Furore…. «Δεν Υπάρχει»!

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί από το Amalfi στο Positano της Ιταλίας, υπάρχει «κρυμμένο» το Furore, χωριό της επαρχίας Σαλέρνο και ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ευρώπης!
Το Furore έχει γίνει γνωστό στους Ιταλούς ως το «χωριό που δεν υπάρχει», και όχι αδίκως, καθώς αυτό το γοητευτικό μέρος αποτελείται από βουνό και θάλασσα χωρίς όμως να έχει κάποιο κέντρο ή κεντρική πλατεία.
Αντ’ αυτού υπάρχει μία διάσπαρτη έκταση περιποιημένων και καλόγουστων σπιτιών που θα προσέξει ο ταξιδιώτης αν δει κατά μήκος της Εθνικής οδού SS 163 μεταξύ Αμάλφι και Ποζιτάνο, τον κρυμμένο οικισμό που υπάρχει από τη μεριά του γκρεμού.


Λίγα λόγια για το Furore
Το χωριό Furore, δημιουργήθηκε για να μένουν οι κάτοικοι που ήταν εξόριστοι από το Αμάλφι ώστε να έχουν ένα ασφαλές μέρος να κατοικήσουν. Εκεί χτίστηκε ένα αδιαπέραστο φρούριο το οποίο αντιστάθηκε σθεναρά στις επιθέσεις των Σαρακηνών.
Οι πρώτοι κάτοικοι του Furore έγιναν ικανοί ψαράδες, τεχνίτες και αγρότες και σταδιακά άρχισαν να αφιερώνονται στην αλιεία, την παστερίωση γάλακτος και τη βιοτεχνία.


Πώς το χωριό Furore απέκτησε φήμη;
Το χωριό άρχισε να γίνεται γνωστό και σε ταξιδιώτες όταν ένας δήμαρχος αποφάσισε ότι ήταν καιρός να δώσει στο τόπο αυτό μία ταυτότητα. Ζήτησε κάθε σπίτι να βαφτεί σε έντονα χρώματα για να μη περνάει αδιάφορο από τους ταξιδιώτες. Έτσι το Furore έγινε “il Paese Dipinto” («Το ζωγραφισμένο χωριό»).
Κάθε Σεπτέμβριο καλλιτέχνες από όλο το κόσμο προσκαλούνται σε ένα φεστιβάλ και διακοσμούν τα τοπικά κτίρια με δικές τους δημιουργίες. Αν επισκεφθεί κανείς το χωριό θα παρατηρήσει ότι όλο το σκηνικό είναι σα βγαλμένο από ταινία: Έντονα χρώματα, διακοσμημένοι δρόμοι σε φωτεινές αποχρώσεις του ροζ, του μπλε και του πράσινου, δημιουργούν ένα προορισμό που σίγουρα αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Τι αξίζει να δείτε στο Furore;

 • Fiordo de Furore
  Το Φιόρντο είναι το φυσικό λιμάνι του χωριού, το οποίο δημιουργήθηκε από το χείμαρρο Schiato. Λέγεται ότι το όνομά του προέρχεται από το βράχο του φαραγγιού, το οποίο μοιάζει με φιόρδ. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα μοναδικό καταφύγιο γεμάτο φυσική ομορφιά. Οι λάτρεις του trekking έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν μία από τις δύο ενδιαφέρουσες χαρτογραφημένες διαδρομές:
 • La Volpe Pescatrice Path
  «Το μονοπάτι των ψαράδων» είναι η πιο χαρακτηριστική διαδρομή στο Furore. Με αφετηρία τις δύο χαρακτηριστικές σκάλες του, το μονοπάτι κατευθύνεται μέσα από ένα δεντρόφυτο περιβάλλον και ουσιαστικά χωρίζει το ψαροχώρι από τους ορεινούς αγροτικούς οικισμούς.
  Στο τέλος της διαδρομής ο πεζοπόρος μπορεί να απολαύσει το καφέ ή το γεύμα του στο μοναδικό εστιατόριο του Furore Inn Resort.
 • I Pipistrelli Impazziti
  Με το πρωτότυπο όνομα «Τρελές Νυχτερίδες», η δεύτερη διαδρομή διάρκειας 30 λεπτών αφορά την ανατολική πλευρά της κοιλάδας και οδηγεί στην Punta Tavola. Το μονοπάτι είναι γεμάτο από ελαιόδεντρα, χαρουπιές αλλά και ανεμόμυλους, όπου αφού το διασχίσει κανείς θα βρεθεί μπροστά στο παλιό χαρτοποιείο της περιοχής ή αλλιώς το «βασίλειο των νυχτερίδων», καθώς είναι περιτριγυρισμένο από νυχτερίδες. Το μονοπάτι οδηγεί στη Πούντα Ταβόλα, ένα μικρό οροπέδιο με θέα στη κοιλάδα! Λίγο παραπέρα υπάρχει και η εκκλησία του S. Michele.Όλη η διαδρομή προσφέρεται για άφθονες φωτογραφίες και είναι ιδανική για όσους αγαπούν την ανεξερεύνητη ομορφιά.


Την επόμενη φορά λοιπόν που θα προγραμματίσετε να επισκεφθείτε την ακτή Αμάλφι, αξίζει να κάνετε μία στάση στο Furore και σίγουρα δεν θα βγείτε χαμένοι!

share post to:
Author