Τι Είναι το Slow Travel και Γιατί Αξίζει να το Δοκιμάσεις

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Το slow travel, είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού που βασίζεται στην έννοια της ταχύτητας. Μάθετε γιατί αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους πιο θελκτικούς τρόπους ταξιδιού και γιατί αξίζει να τον δοκιμάστε.

Τι ακριβώς είναι το Slow travel;

Όπως μαρτυράει και η ονομασία του, το slow travel είναι η συνειδητή απόφαση να ταξιδέψετε με αργό ρυθμό για αρκετό χρονικό διάστημα, χωρίς να βιάζεστε. Σκοπός του slow travel δεν είναι να επισκεφθείτε πολλά μέρη σε αυτό το διάστημα των διακοπών σας, ούτε να είστε με το google maps και το tripadvisor συνεχώς ανοιχτό ώστε να επισκεφθείτε όσα περισσότερα αξιοθέατα μπορείτε.

Αντιθέτως, τα ταξίδια αυτά θέλουν να σας φέρουν πίσω στις ρίζες του γιατί πραγματικά ταξιδεύετε. Να επικεντρωθείτε στη βαθύτερη ανάγκη που έχει κάθε άνθρωπος να νιώσει και να κατανοήσει πραγματικά την τοπική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής του μέρους που επισκέπτεται.

Πώς λειτουργεί το Slow travel;

Όταν κάποιος ταξιδεύει με αργό ρυθμό και έχει χρόνο στη διάθεσή του, συνδέεται πιο εύκολα με την τοπική κοινότητα και τον πολιτισμό. Δεν επισκέπτεται μόνο τα τουριστικά σημεία, αλλά επισκέπτεται και τις πιο μικρές γειτονιές, τρώει την τοπική κουζίνα, μιλάει με ντόπιους και μαθαίνει μέχρι και να συνεννοείται πολύ απλά στην τοπική γλώσσα.

Το slow travel συνδέεται άρρηκτα με τα βιώσιμα ταξίδια και αυτό γιατί επικεντρώνεται στην υποστήριξη των ντόπιων καθώς και των επιχειρήσεών τους και όχι στον μαζικό τουρισμό.

Τι χρειάζεται για να κάνετε το πρώτο slow travel ταξίδι σας;

#1 Χρόνος

Ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να κάνει ένα αργού ρυθμού ταξίδι ορίζεται περίπου στις 2 εβδομάδες. Έχει διαπιστωθεί, ότι τόσο χρόνο χρειάζεται ο slow travel ταξιδιώτης για να επισκεφτεί με την ησυχία του μία πόλη. Ιδανικά, οι 4 εβδομάδες είναι αυτές που θα σας κάνουν να νιώσετε πραγματικά κομμάτι της κουλτούρας μιας πόλης ή χώρας. Βέβαια αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε αρκετό ελεύθερο χρόνο και χρήματα ώστε να μπορέσετε να καλύψετε τα έξοδά σας.

#2 Αποφύγετε τα αεροπλάνα

Ο λόγος απλός: Τα αεροπλάνα μας έδωσαν τη δυνατότητα για γρήγορες μετακινήσεις, κάτι που είναι ακριβώς αντίθετο όμως με τη λογική του αργού ταξιδιού. Γι’ αυτό επιλέξετε αυτοκίνητα, λεωφορεία ή τρένα ώστε να δείτε ακόμη παραπάνω μέρη μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.

#3 Λίγα μέρη και καλά

Αφήστε στην άκρη τους ταξιδιωτικούς οδηγούς με τα τουριστικά μέρη και ανακαλύψτε μόνοι σας το μέρος που ταξιδεύετε. Μην προγραμματίζετε και απλά πάρτε ένα καλό πρωινό και ξεκινήστε να βλέπετε μέρη. Πολλές φορές θα εκπλαγείτε και εσείς από το πόσα παραπάνω πράγματα θα δείτε μ’ αυτό το τρόπο.

Οφέλη του slow travel

✓Δημιουργείς ισχυρούς δεσμούς και σχέσεις

Όταν κάποιος επιλέγει να μένει σε μία μικρή τοπική επιχείρηση, να ψωνίζει από το μίνι μάρκετ που υπάρχει στη περιοχή και να τρώει, να αθλείτε, να συναναστρέφεται με ντόπιους είναι σίγουρο πως θα αναπτύξει σχέσεις με τους ντόπιους. Όσο περισσότερο αγκαλιάσετε την κουλτούρα και τους ίδιους, τόσο και αυτοί θα σας κάνουν να νιώσετε σαν ντόπιος.

✓Λιγότερα έξοδα

Όσο οξύμωρο και αν σας φαίνεται αυτό, εξαιτίας των πολλών ημερών που θα κάτσετε σε ένα μέρος, πιστέψτε μας ότι το ταξίδι σας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά οικονομικό.
Επιλέγοντας να είστε μακριά από τουριστικές περιοχές θα κερδίσετε όχι μόνο παραπάνω εμπειρίες, αλλά και χρήματα για τη τσέπη σας.

✓Αργά ταξίδια = περισσότερες εμπειρίες

Όταν κινείστε με πιο αργό ρυθμό, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε πράγματα που δε θα τα παρατηρούσατε αν τρέχατε να προλάβετε. Αφιερώστε στο κάθε μέρος το χρόνο που του χρειάζεται και να είστε σίγουροι ότι θα βιώσετε πλουσιότερες και σπουδαιότερες εμπειρίες από το επιφανειακό τουριστικό ταξίδι.

✓Βοηθάτε το περιβάλλον

Το slow travel είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Όταν ταξιδεύετε ως τουρίστας ξοδεύετε περισσότερους ρύπους εξαιτίας της ταχύτητας των ταξιδιών. Αντίθετα, το αργό ταξίδι, επιτρέπει να επιλέξετε μεταφορικά μέσα με χαμηλότερες εκπομπές επιβλαβών αερίων. Η αφιέρωση περισσότερου χρόνου στο ταξίδι σας, θα σας κάνει να απολαμβάνετε τις εμπειρίες του κάθε μέρους και παράλληλα να είστε πιο ευγενικοί με το περιβάλλον.

Το slow travel δεν είναι ένα ακόμη trend της εποχής, αλλά μία πολύ καλή επιλογή που μπορεί να σας προσφέρει μερικές από τις καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες που μπορείτε να βιώσετε!

Author