Ταξίδια Εμπειρίας: Οινοτουρισμός – Γαστροτουρισμός

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Καθώς αυξάνεται ο παγκόσμιος τουρισμός αυξάνεται και ο ανταγωνισμός μεταξύ των προορισμών, και η μοναδική τοπική και πολιτιστική κληρονομιά γίνεται όλο και πιο σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση τουριστών. Για πολλούς προορισμούς, η παραγωγή τροφίμων καθώς και η οινοποιία αντιπροσωπεύουν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και της ταυτότητάς τους. Ο γαστροτουρισμός και ο οινοτουρισμός αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία για την αναζωογόνηση και τη διαφοροποίηση του τουρισμού, την προώθηση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, τη συμμετοχή πολλών διαφορετικών επαγγελματικών τομέων και την εισαγωγή νέων χρήσεων στον πρωτογενή τομέα.

Οινοτουρισμός

Όταν μιλάμε για τον όρο «οινοτουρισμό» αναφερόμαστε στην ουσία στο είδος του τουρισμού όπου οι επισκέπτες συνδυάζουν παράλληλα με τις διακοπές τους τη γεύση, την κατανάλωση ή την αγορά κρασιού. Ο οινοτουρισμός αποτελείται δηλαδή από επισκέψεις σε αμπελώνες, οινοποιίες, δραστηριότητες με συγκομιδή σταφυλιών, δοκιμές κρασιού και γενικότερη επαφή με την παραγωγή κρασιού. Ο οινοτουρισμός είναι μια σχετικά νέα μορφή τουρισμού. Η ιστορία του ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Ο οινοτουρισμός αποτελεί σημαντικό μέρος του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα και δημιουργεί επιπρόσθετο ενδιαφέρον των επισκεπτών στη χώρα μας. Ο οινοτουρισμός που εξελίσσεται σταδιακά σε δυναμικό κομμάτι της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας προσφέρει στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία.

Οι δραστηριότητες του οινοτουρισμού περιλαμβάνουν επισκέψεις σε οινοποιία, σε κτήματα και αμπελώνες όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν όλη την διαδικασία παραγωγής από το αρχικό μέχρι το τελικό στάδιο. Μάλιστα εκτός από την παρακολούθηση συνήθως μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία. Αφού παρακολουθήσουν όλη την διαδικασία μετά ακολουθεί η δοκιμή του κρασιού η οποία συνοδεύεται συνήθως και από φαγητό, κυρίως από τοπικά προϊόντα.

Η σύνδεση αυτή του τουρισμού με την παραγωγή κρασιού είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση ενός προϊόντος καθώς ο κόσμος μπορεί έτσι να γνωρίσει το προϊόν. Ο οινοτουρισμός παρουσιάζει μεγάλη απήχηση κυρίως στα άτομα που ασχολούνται με τη μαγειρική και τη γαστρονομία. Στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές προοπτικές εξέλιξης για τον οινοτουρισμό. Τα ελληνικά κρασιά είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και διαθέτουν πολλές διακρίσεις και βραβεία. Οι ποικιλίες σταφυλιών της ελληνικής γης σε συνδυασμό με το κλίμα που τα βοηθάει να ευδοκιμήσουν, κάνουν τα ελληνικά κρασιά να ξεχωρίζουν.

Γαστροτουρισμός

Πολλοί τουρίστες έχουν σαν αποκλειστικό ταξιδιωτικό κίνητρο το γαστρονομικό ενδιαφέρον. Αυτή η μορφή τουρισμού, ορίζεται ως «γαστροτουρισμός». Οι επισκέπτες δηλαδή ταξιδεύουν σε ένα τόπο με κύριο σκοπό να ανακαλύψουν νέες γεύσεις και να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα. Σύμφωνα με τις στατιστικές ο γαστροτουρισμός είναι μια ανερχόμενη τάση  για τους ταξιδιώτες. Τα δεδομένα στον τουριστικό κλάδο έχουν αλλάξει. Τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης χιλιάδων ξένων τουριστών που είναι λάτρεις της γαστρονομίας.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι τουρίστες ξοδεύουν το 35% του συνολικού προϋπολογισμού τους για φαγητό και ποτό.

Ο γαστρονομικός τουρισμός έχει γίνει σημαντικός και έχει γίνει ένα ταχέως αναπτυσσόμενο στοιχείο της ελκυστικότητας του τουριστικού προορισμού τα τελευταία χρόνια. Οι ευκαιρίες μάρκετινγκ στον γαστρονομικό τουρισμό αναπτύσσονται από τις χώρες που δίνουν σημασία σε αυτό το θέμα.

Ο γαστροτουρισμός και ο οινοτουρισμός αποτελούν επομένως ειδικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού και μπορούν να δώσουν σημαντικά οφέλη στη χώρα μας. Δημιουργείται όλο και μεγαλύτερη τάση και οι τουρίστες στρέφονται σε τοπικά προϊόντα θέλοντας να βιώσουν ολοκληρωμένες αυθεντικές και ντόπιες εμπειρίες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει προοπτικές ανάπτυξης του οινοτουρισμού και γαστροτουρισμού. Ο οινοτουρισμός μάλιστα, συνδυάζει τον πρωτογενή τομέα με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τον τουρισμό, ένα βασικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Author