Ταξίδι στην Κοσμοπολίτικη Τζια

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Στις Κυκλάδες, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα σας περιμένει, μόλις μια ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου, η Τζια!

Η Τζια είναι ένα νησί κοσμοπολίτικο, φιλικό και προσιτό όπου θα βρείτε παραλίες, παλιές εκκλησίες, πύργους και ναυάγια στον βυθό του νησιού που μπορείτε να εξερευνήσετε. Ακόμη θα ανακαλύψετε τις τέσσερις αρχαίες πόλεις, την Ιουλίδα, Κορρησία, Ποιήεσσα και Καρθαία, που σύμφωνα με τη μυθολογία πρωτοκατοίκησαν οι Νύμφες.

Ξεκινήστε με μια βουτιά στις παραλίες της Τζιας. Παραλίες με ήρεμα νερά και άμμο, με αρμυρίκια και με ευκαλύπτους σας περιμένουν σε αυτό το πανέμορφο νησί και είναι ιδιαίτερα αγαπητές σε όσους έχουν σκάφος καθώς είναι εύκολα προσβάσιμες.

Τα Ξύλα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες, σε έναν όμορφο κόλπο με χαρακτηριστική κυκλαδίτικη ομορφιά. Η παραλία καλύπτεται με χρυσή άμμο και ψιλό βότσαλο ενώ τα νερά είναι καταγάλανα και σχετικά βαθιά. Η παραλία Ξύλα είναι οργανωμένη όσον αφορά σε ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά δε διαθέτει καφετέριες και εστιατόρια. Το όνομά της το πήρε από τα πολλά ξύλα που ξέβραζε η θάλασσα.

Η παραλία Συκαμιά έχει φανταστικά χρώματα, πεντακάθαρα νερά και γενικά πρόκειται για ένα μαγευτικό τοπίο. Δεν είναι οργανωμένη άρα πρέπει να φροντίσετε για τη σκιά σας εκτός αν πάτε το απόγευμα όταν τα αλμυρίκια ρίχνουν τον ίσκιο τους στην παραλία. Τα τεράστια αρμυρίκια στο κέντρο της παραλίας είναι το χαρακτηριστικό της. Η πρόσβαση απαιτεί τη διάβαση ενός χωματόδρομου 4 χλμ αλλά πραγματικά αξίζει ο κόπος. Συνήθως είναι προστατευμένη από τον άνεμο.

Η παραλία Ποίσσες, δίπλα στον ομώνυμο οικισμό βρίσκεται στην άκρη μιας κατάφυτης κοιλάδας με ελαιώνες που καταλήγει σε μια μεγάλη αμμουδιά με αλμυρίκια. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά και εγκαταστάσεις για φαγητό και καφέ. Ο δυτικός προσανατολισμός της προσφέρει θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Ο Οτζιάς είναι η πιο χαρακτηριστική παραλία της Τζιάς. Έχει σχήμα κυκλικό και συνδέεται με τη θάλασσα με μια στενή λωρίδα νερού. Είναι βέβαια πλήρως προστατευμένη από τον άνεμο όλες τις εποχές. Είναι οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες και αρκετά καταστήματα. Η πρόσβαση είναι εύκολη, απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το λιμάνι ενώ διαθέτει και άνετο πάρκινγκ.

Η παραλία Σπαθί βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Τζιας με θαυμάσια αμμουδιά. Αξίζει η μικρή ταλαιπωρία του χωματόδρομου 5 χιλιομέτρων για να βρεθεί κανείς εδώ. Συνήθως είναι αρκετά ήσυχη. Υπάρχει ένα εστιατόριο στην παραλία.

Η παραλία Κούνδουρος είναι από τις πιο δημοφιλείς με νότιο προσανατολισμό και οργανωμένη με μπαρ-εστιατόριο, ομπρέλες ξαπλώστρες ενώ διαθέτει και γαλάζια σημαία. Εξαιρετική αμμουδιά με αρκετά ρηχή θάλασσα, την προτιμούν οι νέοι αλλά και οι οικογένειες. Η πρόσβαση είναι σχετικά άνετη αλλά δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης κοντά στην παραλία.

Ωραία παράλια, σχετικά μικρή, με beach bar, το Γιαλισκάρι συγκεντρώνει κυρίως νέο κόσμο. Έχει καθαρά νερά και είναι εύκολα προσβάσιμη παραλία μέσα στα δέντρα, τα οποία χαρίζουν φυσική σκιά σε όλη την παραλία. Διαθέτει χώρο για στάθμευση.

Το Κουνδουράκι ή Μπουρί είναι μια μικρή, γραφική και πολύ καλά οργανωμένη παραλία με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι. Εδώ μπορείτε να κάνετε διάφορα θαλάσσια σπορ.

Πύργοι της Τζιας

Σε μικρή απόσταση από τον Σκλαβονικόλα θα ανακαλύψετε τμήμα του πύργου της Πανάχρας, της ελληνιστικής εποχής, με ύψος 4,5 μέτρων. Καλύτερα διατηρημένος ο κοντινός πύργος της Αγίας Μαρίνας. Είναι πενταόροφος και αποτελεί ένα από τα ψηλότερα σωζόμενα μνημεία της Μεσογείου.

Προϊστορικοί οικισμοί στη Τζια

Σχεδιάστε μία επίσκεψη στους προϊστορικούς οικισμούς της Αγίας Ειρήνης και της Κεφάλας, που σώζονται σε καλή κατάσταση. Από τους πιο ενδιαφέροντες των Κυκλάδων!

Ιουλίδα: μια αρχαία πόλη στη Τζια

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στην Ιουλίδα, στη μόνη από τις αρχαίες πόλεις που χτίστηκε στην ενδοχώρα. Απλωμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά, σας προσκαλεί να αφεθείτε στη μαγεία της: αρχοντικά και αστικά σπίτια, θολωτά σοκάκια, βρύσες, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το ενετικό κάστρο, που ακόμη διασώζεται μερικώς. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου, έργο του αρχιτέκτονα ‘Ερνστ Τσίλερ, και επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα των Κυκλάδων. Εκεί θα βρείτε και τον φύλακα και έμβλημα του νησιού: ο «Λιόντας» στην Ιουλίδα. Θαυμάστε το λαξευμένο άγαλμα, που συνδέεται με τους μύθους του νησιού που χρονολογείται στους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους. Αντιπροσωπευτικό έργο της πλαστικής της Τζιας, είναι ο βασιλιάς της.

Ναυάγια στο βυθό

Ο βυθός της Τζιας κρύβει μυστικά. Το υπερωκεάνιο Βρετανικός, αδερφό-πλοίο του Τιτανικού, βυθίστηκε κοντά στην Τζια από γερμανική νάρκη το 1916. Ήταν μόλις το έκτο του ταξίδι. Εξερευνήθηκε από την ομάδα του Ζακ Υβ Κουστώ το 1975. Ως σήμερα, ελάχιστοι δύτες έχουν πλησιάσει το ναυάγιο, που βρίσκεται σε βάθος 120 μέτρων και θεωρείται από τα σημαντικότερα στη Μεσόγειο και τα μεγαλύτερα όλων των εποχών.

Στην ξέρα του Κούνδουρου, άλλο ένα ναυάγιο: το ατμόπλοιο Πατρίς, που βυθίστηκε το 1868. Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου το πλοίο S/S Burdigala επιτάχθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση και μετατράπηκε σε οπλιταγωγό, που μετέφερε εφόδια και στρατεύματα στα Δαρδανέλια και τη Θεσσαλονίκη αλλά ναυάγησε στη Τζια!

Η Καρθαία της κλασικής εποχής

Στο σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Τζιας, η ιστορία είναι ζωντανή: στο δωρικό ναό του Πυθίου Απόλλωνα, χτισμένου το 530 π.Χ. πάνω από τη θάλασσα, στον πρόπυλο, στο ναό που θεωρείται αφιερωμένος στην Αθηνά, στο τμήμα του τείχους της πόλης. Στην Καρθαία, αξίζει να πάτε από το αρχαίο μονοπάτι του Βαθυπόταμου, όπως γινόταν τότε. Μία ώρα περπάτημα και μία δροσερή βουτιά μετά στην παραλία Πόλες.

Μονοπάτια και 4Χ4

Εάν αγαπάτε την εκτός δρόμου οδήγηση, ελάτε με το τζιπ: οι χωματόδρομοι της Τζιας θα σας εντυπωσιάσουν. Διαφορετικά, θα γνωρίσετε το νησί περπατώντας στα σηματοδοτημένα μονοπάτια, το 65% των οποίων είναι λιθόστρωτα!

Που να φάτε και να πιείτε στη Τζια

Επισκεφτείτε το ‘’Porto Koundouros’’ όπου θα βρείτε πρωινό, brunch, μεσημεριανό και σνακς με θέα τη θάλασσα, τον ‘’Παπαρούνα’’ και το ‘’Στέκι’’ στην Ιουλίδα για θαλασσινά και ψητά, πιείτε τον καφέ σας απολαμβάνοντας ένα γλυκό στο ‘’Πανόραμα’’ με θέα όλο το νησί και απολαύστε το βραδινό ποτό σας στο Breeze Finger Food Bar!

Author