Τα Μαγευτικά Ζαγοροχώρια

Από την ομάδα του PositiveLife.gr

Στην «καρδιά» της Ηπείρου, φωλιασμένα στις κορυφογραμμές της Τύμφης, κρυμμένα σε δάση από πεύκα και έλατα, βρίσκονται σκορπισμένα τα Ζαγοροχώρια, ένα συγκρότημα 46 παραδοσιακών γραφικών χωριών, χτισμένων αμφιθεατρικά στην ευρύτερη ορεινή περιοχή της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου. Τα αξιοθέατα αλλά και οι δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή του Ζαγορίου είναι πραγματικά ανεξάντλητα! Το χειμώνα αξίζει να τα επισκεφθείτε για να νιώσετε την θαλπωρή ενός κλασικού χειμερινού ορεινού προορισμού ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι για την πληθώρα των δραστηριοτήτων που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη!

Τα Ζαγοροχώρια φημίζονται για τα αξιοθέατά και τη φυσική ομορφιά τους.

Πάμε να δούμε τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε και να απολαύσετε.

Φαράγγι του Βίκου

Το φαράγγι του Βίκου μαγνητίζει ακόμη και τους πιο “δύσκολους” επισκέπτες, με τη σπάνια φυσική ομορφιά του. Τα νούμερα και τα ρεκόρ που κατέχει, δε συγκρίνονται με τις μοναδικές, φυσικές εικόνες που θα αντικρίσετε. Ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσει κανείς είναι να το διασχίσει, μέσω του μονοπατιού (Ο3), το οποίο ξεκινάει από το Μονοδένδρι και καταλήγει στο Βίκο. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 7 ώρες και είναι ασφαλής και προσβάσιμη σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου. Επίσης, από εκεί ξεκινούν μικρότερης διάρκειας διαδρομές (από 40 λεπτά έως και 3 ώρες), οι οποίες χαρίζουν εξίσου ωραίες εικόνες από την περιοχή.

Γιοφύρια: Κόκκορη, Πλακίδα, Μίσιου

Τα τρία ιστορικά, πετρόχτιστα γεφύρια βρίσκονται σε απόσταση περίπου 3χλμ. Κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, από το 1748 έως το 1814 και το καθένα φέρει τη δική του αρχιτεκτονική και ιστορία. Διασχίστε το γεφύρι του Πλακίδα, με τις 3 καμάρες, και χαθείτε στην ηρεμία της φύσης. Εξερευνήστε το φημισμένο γεφύρι του Κόκκορη στο οποίο υπάρχει η σπηλιά που κρυβόταν ο λήσταρχος Νταβέλης. Τέλος, ακολουθήστε το μονοπάτι από το γεφύρι του Κόκκορη και μεταβείτε στου Μίσιου.

Κολυμπήθρες Πάπιγκο (Οβίρες)

Κατά τη μετάβασή από το μικρό Πάπιγκο στο μεγάλο, ή και αντίστροφα, θα συναντήσετε το ρέμα του Ρογκοβού. Ανάμεσα από τα δύο αυτά χωριά το ρέμα έχει σχηματίσει μικρές κοιλότητες, οι οποίες ονομάζονται οβίρες ή κολυμπήθρες. Πρόκειται για ένα ακόμη όμορφο δημιούργημα της φύσης, με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά τα οποία κατεβαίνουν από τις πηγές του βουνού Γκαμήλα. Μη διστάσετε να κάνετε μία βουτιά, αν φυσικά το επιτρέπει ο καιρός και οι αντοχές σας, αφού το νερό είναι παγωμένο, ακόμη και κατά τους θερινούς μήνες.

Μονή Αγιας Παρασκευής

Εξερευνώντας τα Ζαγοροχώρια θα συναντήσετε πολλές μονές και εκκλησάκια αφιερωμένες στην Αγία Παρασκευή, με την πιο γνωστή να βρίσκεται στο Μονοδένδρι. Προτού καθίσετε στην πλατεία του χωριού για έναν καφέ ή τσίπουρο ακολουθήστε το λιθόστρωτο καλντερίμι (400μ), το οποίο οδηγεί στην Ιερά Μονή. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η θέση της, αφού “κάθεται” στην άκρη του γκρεμού και πιο συγκεκριμένα της πιο βαθιάς χαράδρας του κόσμου. Είναι κτισμένη από πέτρα, ενώ εντύπωση προκαλούν οι σκοτεινοί χαμηλοτάβανοι χώροι, οι οποίοι αποτέλεσαν καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα, κατά την Τουρκοκρατία.

Καταρράκτες Μπάλτα ντι Στρίγκα

Το κρυμμένο διαμάντι του Ζαγορίου. Ένα μέρος μοναδικής ομορφιάς που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Πρόκειται για τρεις διαδοχικούς καταρράκτες, οι οποίοι σχηματίζουν φυσικές κολυμπήθρες (οβίρες), με τον μεγαλύτερο να φτάνει σε ύψος τα 25 μέτρα! Η πρόσβαση γίνεται από το μονοπάτι* της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου και παρόλο που η απόσταση είναι μόλις ένα χιλιόμετρο από το χωριό του Ηλιοχωρίου, οι καταρράκτες άργησαν να γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό.

Δρακόλιμνη Τύμφης

Σε ένα οροπέδιο του συγκροτήματος του ορεινού όγκου της Τύμφης επίσης βρίσκεται και η Δρακόλιμνη σε υψόμετρο 2050 μ. Η δρακόλιμνη της Τύμφης είναι μια αλπική λίμνη η οποία οφείλει την ύπαρξη της στους παγετώνες που υπήρχαν στη περιοχή πριν από 10.000 χρόνια και συνεχίζει να «τροφοδοτείται» από τα χιόνια που πέφτουν στην περιοχή. Αποτελεί μια σχετικά δύσκολη πεζοπορία αλλά η ομορφιά της ανταμείβει κάθε επισκέπτη.

Όσο βρίσκεστε στα Ζαγοροχώρια, σίγουρα θα δοκιμάσετε τις τοπικές λιχουδιές. Η Ήπειρος γενικότερα φημίζεται για τις πίτες της αλλά και για τα ψητά κρέατα τα οποία προέρχονται από τοπικούς παραγωγής και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Θα βρείτε από μανιταρόπιτα μέχρι φακόπιτα και μπλατσαριά. Ξακουστές ταβέρνες για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα είναι το ‘’Ντιζάκι’’ στα Άνω Πεδινά, τα ‘’Ριζά’’ στην Ελάτη και η ‘’Κανέλα και Γαρύφαλλο’’ στη Βίτσα.

Author