Οι Κορυφαίοι Βιώσιμοι Ταξιδιωτικοί Προορισμοί για το 2021

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Την ώρα που τα ταξίδια ήταν ένα από τα πράγματα που στερηθήκαμε το 2020, το 2021 φαίνεται ότι ανοίγει και πάλι ο τουρισμός. Τώρα όμως, περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό να επιλέξουμε ταξιδιωτικούς προορισμούς με βάση τη βιωσιμότητα (sustainability).

Πριν δούμε τους κορυφαίους βιώσιμους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το 2021, είναι καλό να εξηγήσουμε περί τίνος πρόκειται.

Τι είναι τα βιώσιμα ταξίδια;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το πρόβλημα που υπάρχει στο πλανήτη με την υψηλή εκπομπή CO2, η οποία ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή και αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας. Εκείνο όμως που πιθανόν δε γνωρίζετε είναι ότι το 5% των παγκόσμιων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα είναι εξαιτίας του τουρισμού.

Τα βιώσιμα ταξίδια, έρχονται λοιπόν να υποστηρίξουν την ιδέα του οικολογικού ταξιδιού. Πώς; Περιλαμβάνουν τη φροντίδα των ταξιδιωτών να μη βλάψουν το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον του κάθε προορισμού, ώστε τα μέρη αυτά να διατηρηθούν και για την επόμενες γενιές. Η παρθένα και ανέγγιχτη ομορφιά, τα υγιή οικοσυστήματα και οι υπεύθυνες κυβερνήσεις οι οποίες διαφυλάττουν τα μέρη από τους τουρίστες, είναι μόνο μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά των βιώσιμων ταξιδιωτικών προορισμών.

Ας δούμε λοιπόν τα κορυφαία μέρη που έχουν όλες αυτές τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να χαρακτηριστούν βιώσιμοι προορισμοί.

Γκέτεμποργκ (Σουηδία)

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, το Γκέτεμποργκ εδώ και 4 χρόνια επιλέγεται ως ο πιο βιώσιμος προορισμός στον κόσμο. Η πλειονότητα των δημόσιων συγκοινωνιών της πόλης χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να κινηθούν, ενώ πολλά από τα ξενοδοχεία της πόλης διαθέτουν περιβαλλοντικά βραβεία.

Κόστα Ρίκα

Η Κόστα Ρίκα συμπεριλαμβάνεται σχεδόν πάντα στους βιώσιμους ταξιδιωτικούς προορισμούς, καθώς η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι κορυφαία προτεραιότητα για πάνω από 20 χρόνια. Αν λατρεύετε την άγρια φυσική ομορφιά ή σας αρέσει ο διαλογισμός, τότε η Κόστα Ρίκα είναι ο καταλληλότερος προορισμός για εσάς. Διαθέτει πολλά οικολογικά καταφύγια, μονοπάτια για πεζοπορίες μέσα στο δάσος αλλά και μέρη για να κάνετε γιόγκα με την ησυχία σας.

Κοπεγχάγη (Δανία)

Η πρωτεύουσα της Δανίας, έχει στοχεύσει επί μακρόν στην αειφόρο ανάπτυξη. Τα λεωφορεία της έχουν αλλάξει από ντίζελ σε ηλεκτρικά, ενώ η πόλη έχει δεσμευτεί να παρέχει θερμότητα σε 120.000 νοικοκυριά μέσω ενός σταθμού που μετατρέπει τα απόβλητα σε ενέργεια.

Αζόρες (Πορτογαλία)

Οι νήσοι Αζόρες διατηρούν τη πλούσια βιοποικιλότητα και γεωποικιλότητά τους, ενώ χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε σε ηφαιστειακά μονοπάτια, να παίξετε γκολφ σε παρθένα μέρη και να γνωρίσετε τις φάλαινες της περιοχής, παρακολουθώντας τες από κοντά χάρη στις πλήρως οικολογικές εκδρομές που υπάρχουν.

Ελσίνκι (Φιλανδία)

Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν τη τιμητική τους στη λίστα και όχι άδικα. Το Ελσίνκι, πρωτεύουσα της Φιλανδίας, έχει να παρουσιάσει αμέτρητα παραδείγματα για τα οποία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι βοηθάει στη μείωση των ρύπων του πλανήτη. Μάλιστα, μερικά από τα καλύτερα «πράσινα» ξενοδοχεία στο κόσμο, βρίσκονται στο Ελσίνκι. Το Klaus K Hotel, το GLO Art Hotel είναι δύο από αυτά που ξεχωρίζουν.

Χατσινόχε (Ιαπωνία)

Από τη λίστα, δε θα μπορούσε να λείπει και η Ιαπωνία, καθώς η αειφόρος διαβίωση αποτελεί μέρος του ιαπωνικού πολιτισμού για αιώνες. Αν και οι περισσότεροι τουρίστες προτιμούν προορισμούς όπως το Τόκιο, το Κιότο ή την Οζάκα, η πόλη Χατσινόχε αποτελεί τη πιο βιώσιμη εμπειρία που μπορείτε να ζήσετε στην Ιαπωνία. Η πόλη είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές της και προσφέρεται για αποσύνδεση με τα καθημερινά άγχη και για σύνδεση με τη φύση και την ηρεμία και ευεξία που μπορεί να προσφέρει.

share post to:
Author

Comments 1

  1. Τι Είναι το Slow Travel και Γιατί Αξίζει να το Δοκιμάσεις – Positive Life

    […] slow travel συνδέεται άρρηκτα με τα βιώσιμα ταξίδια και αυτό γιατί επικεντρώνεται στην υποστήριξη των […]

    29 Μάρτιος, 2021