Νορβηγία: Το να Αποζητάς την Ευτυχία σ’ Αυτή τη Ζωή, Είναι η Πραγματική Έννοια της Ανταρσίας. Henrik Ibsen

Από την Έλενα Αγγελίδου, Ραδιοφωνική Παραγωγό, Τravel Girl.

Παραμυθένια φιόρδ, μαγευτικές διαδρομές, γραφικά χωριουδάκια, παγετώνες, κρουαζιέρες, άγριοι Βίκινγκ, νεράιδες, αυτόχθονες Sami, εξερευνητικές αποστολές του Roald Amundsen, το Kon Tiki του Thor Heyerdahl, φολιδωτές στέγες, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, διακοσμητική τέχνη, μοναδικές βιβλιοθήκες, σονάτες, δραματουργήματα, η “κραυγή” του Edvard Munch, ζηλευτά μουσεία, οικολογία, λαϊκή τέχνη, yoiks, κυβισμός, εξπρεσιονισμός, σουρεαλισμός, ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, μοριακή κουζίνα, alternative στέκια, τσουχτερές τιμές, τσουχτερό κρύο και η Νορβηγία αποτελεί ένα δελεαστικό προορισμό που ο καθείς μπορεί να βρεί το σημείο που θα ταυτίσει την επιθυμία με την ολοκλήρωση.

Η Νορβηγία μπορεί να γητεύσει ποικιλοτρόπως τον διψασμένο ταξιδευτή, που αποζητά τις καθαρές γραμμές στα αρχιτεκτονικά θαύματα εναρμονισμένα με φυσικό περιβάλλον, καθώς και με την urban αφαιρετική αισθητική με γνώμονα την λιτή χρήση της φύσης που είναι ολοκληρωτικά συνυφασμένη με το πολιτιστικό σημάδι των Σάμι. Οι Σάμι έχουν ενσωματωθεί στις σύγχρονες κοινωνίες όμως πάντα πιστοί στον πνευματικό πολιτισμό τους έχουν βάλει την πινελιά τους με χαρακτηριστικό τους γνώρισμα την μουσική παράδοση των τραγουδιών yoik.

Τα yoik είναι ψαλμοί όπου παραδοσιακά τραγουδιούνται a cappella με εμφανές συναισθηματικό περιεχόμενο. Εκφραστικές εσωτερικές συνθέσεις αφιερωμένες σε ζώα και πουλιά της φύσης, σε συγκεκριμένους ανθρώπους ή συγκεκριμένες περιστάσεις. Με το πέρασμα του χρόνου τα yoik συχνά άρχισαν να συνοδεύονται από μουσικά όργανα όπως το φλάουτο “fadno” και τα τύμπανα χειρός. Η φωνητική μουσική στα πρώτα της βήματα ήταν συνδεμένη με τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή των θεών της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Σιγά σιγά άρχισε να διεκδικεί πιο ενεργή θέση η ενόργανη μουσική, όπου εισχώρησε το βιολί, οι αυλοί, οι άσκαυλοι, το χάρντινγκφελε και το τσίτερ. Πρόσφατα η νέα γενιά μουσικών άρχισε να προσθέτει στοιχεία των yoiks σε μοντέρνα μοτίβα για να δημιουργήσει ένα νέο κύμα αναγέννησης της παράδοσης.

Σπουδαίος μουσικός και πιανίστας, ο οποίος αποτέλεσε την άμεση σύνδεση με τη νορβηγική λαϊκή παράδοση ήταν ο Edvard Grieg. Το λυρικό γνωστό του έργο/σουίτα «Peer Gynt», που συνέθεσε για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ίψεν θεωρείται ακόμη κορυφαίο, όμως για εμένα η σύγχρονη μουσική της Νορβηγίας βρίσκεται και σε άλλα μονοπάτια. Ο Sivert Hoyem (τέως frontman των Madrugada) ο οποίος κινείται σε σκοτεινούς ήχους της alternative, rock, blues σκηνής όπως και o Jan Garbarek με το σαξόφωνο του όπου ενώνει world ιστορίες μέσω της jazz, έχουν δώσει μια άλλη διάσταση στην μουσική των βόρειων λαών. Παρ’ όλα αυτά, η αρχέγονη σαμανιστική παράδοση με ύμνους των εκφραστικών Λαπώνων σίγουρα είναι η μελωδία που μπορεί να εισχωρήσει, να γεννήσει συναισθήματα και να κάνει μεγάλες αλλαγές μέσα από την ενέργεια ενός καλλιτέχνη.

Η Mari Boine αποτελεί μια από τις πιο σημαντικούς εκπροσώπους του πολιτισμού των Sami. Τα τελευταία 30 χρόνια αναπτύσσεται συνεχώς και έχει κερδίσει τον σεβασμό παγκοσμίως με συνεργασίες αρχικά στο πρώτο της solo album με τον Peter Gabriel και με Νορβηγούς τζαζ μουσικούς όπως ο Jan Garbarek και ο Bugge Wesseltoft.

Με την εξωτική και εκφραστική φωνή της, δημιουργεί ένα δικό της σύμπαν το οποίο αποτινάσσει την καταπιεσμένη κουλτούρα των σαμάνων και δημιουργεί ένα νέο υγιές περιβάλλον χωρίς τις πληγές του παρελθόντος. Vuoi Vuoi Mu.

Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people. Σύνορα που δεν έχω δει ποτέ. Αλλά έχω ακούσει ότι υπάρχουν στο μυαλό μερικών ανθρώπων.
Thor Heyerdahl


“Η ζωή είναι ωραία και είναι και μικρή”, αυτό είναι το καθημερινό της μότο και είναι η Φρίντα Κάλο, η Ίντιρα Γκάντι ή αν θες απλά η αγαπημένη ραδιοφωνική παραγωγός Έλενα Αγγελίδου που λατρεύει να δημιουργεί ψυχωμένες ερτζιανές αποδράσεις. Το ταξιδιάρικο πνεύμα της που κινείται στον αέρα της πόλης, αναπνέει την τοπική, εγχώρια και παγκόσμια ειδησεογραφία και την μεταφέρει πάντα σε ένα Τravel Girl’s suitcase, για να τη μοιραστεί μαζί σου on air καθημερινά 18.00 με 20.00. Συχνά θα αναγνωρίσεις την φωνή της σε διαφημιστικά τηλεοπτικά/ ραδιοφωνικά σποτάκια ή ντοκυμαντέρ σε όλη την Ελλάδα και εκτός συνόρων. Τα βράδια θα την συναντήσεις σε γνωστά στέκια της πόλης, φεστιβάλ ή events να μιξάρει jazzy, bossa, soul, funky, rock & ethnic ήχους, ακόμη και να δημιουργεί βραδιές έκπληξη ανάλογα με τα vibes του κόσμου και με την πρώτη ευκαιρία ως αμετανόητη Globetrotter ταξιδεύει στην άκρη του κόσμου φωτογραφίζοντας μικρές, κρυφές ιστορίες του πλανήτη.

Author