Νεπάλ: Ένας Τόπος που σε Καλεί να Συνδεθείς με την Εσωτερική σου Αλήθεια

Από την Έλενα Αγγελίδου, Ραδιοφωνική Παραγωγό, Τravel Girl.

Namaste: “Το Φως Μέσα μου Υποκλίνεται στο Φως Μέσα σου”

Νεπάλ. Ένας τόπος που σε καλεί να συνδεθείς με την εσωτερική σου αλήθεια, την ειρήνη, τον σκοπό και μέσω της μουσικής, του χορού, της τέχνης, της λαογραφίας, της γλώσσας, των μύθων, της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της θρησκείας, της κουζίνας και των ποτών, εισβάλεις σε ένα κόσμο με πολιτισμούς που ανήκουν σε 125 διαφορετικές εθνικές ομάδες.

Μια χώρα διαμάντι κάτω από την μεγαλοπρέπεια των Ιμαλαίων ανάμεσα στην αυτοκρατορική Κίνα και την αποικιοκρατική Ινδία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, καθώς και ένα φυσικό τοπίο γεμάτο αντιθέσεις που σε προκαλεί να νιώσεις  δέος ενώπιον του μεγαλείου της φύσης.

Μεγαλοπρεπείς στούπες, παλάτια, ναοί, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, γραφικοί πλακόστρωτοι δρόμοι, οικιακά συμπλέγματα, αρχαίες λίμνες, κοιλάδες, η οροσειρά Αναπούρνα, θρύλοι, προσφορές στον Σίβα, «αξιοθέατα» κορίτσια σε ρόλο της Θεάς Durba, το αλλόκοτο θέαμα της καύσης των νεκρών στα γειτονικά γκατς, αποφασισμένοι ορειβάτες να κατακτήσουν κορυφές, παιδιά με σχολικές στολές με δίψα για μάθηση, φεστιβάλ, ξυλόγλυπτα, ζωηρόχρωμα υφάσματα, ιδιαίτερες αγορές, πολύχρωμα φορτηγά, σαφάρι, υδροβιότοποι, πυκνή βλάστηση, ρινόκεροι, αρκούδες, κροκόδειλοι, άγρια ζώα, θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, υδρόβια ζώα πολλών ειδών, εκεί όλες αυτές οι εικόνες που συνωστίζονται να πάρουν θέση στο μυαλό κάτω από τα άγρυπνα μάτια του Βούδα.

Μέσα σε όλη αυτή την πανδαισία εικόνων και εμπειριών, στην κοιλάδα του Κατμαντού, η μουσική αρχίζει να παίρνει τη θέση που της αξίζει μέσω ενός μουσείου ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό. Στεγάζει σπάνια λαϊκά μουσικά όργανα του Νεπάλ που συλλέγονται με σεβασμό, όπου βάση μελέτης έχουν βρεθεί περισσότερα από 1350 είδη μουσικών οργάνων σε όλη τη χώρα.

Η συνοδευτική μουσική και τα μουσικά όργανα στο Νεπάλ αλλάζουν σύμφωνα με την περίσταση, οι οποίες περιλαμβάνουν θέματα όπως η συγκομιδή των καλλιεργειών, οι τελετές γάμου, οι πολεμικές ιστορίες, ιστορίες αγάπης και στιγμές της καθημερινής ζωής στα χωριά.

Η μουσική είναι μέρος του πολιτισμού, την χρησιμοποιούμε για να εδραιώσουμε την ταυτότητά μας και μέσα από αυτό το πρίσμα ο ήχος που θεωρώ πως ταιριάζει στην αύρα του Νεπάλ είναι ο υπερταλαντούχος Nitin Sawhney. Μεγαλωμένος στη Μεγάλη Βρετανία από Ινδούς γονείς με ιδιαίτερη έφεση στη μουσική σπούδασε πιάνο, κλασική κιθάρα και φλαμένκο, σιτάρ και τάμπλα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ για μικρό χρονικό διάστημα όμως μία συνάντηση με ένα φίλο του πιανίστα από το σχολείο έμελλε να αλλάξει την ροή της ιστορίας και να ξεκινήσει να  περιοδεύει ως μέρος του The James Taylor Quartet. Αυτή η εμπειρία τον οδήγησε να δημιουργήσει τη δική του μπάντα, τους Jazztones. Ένωσε επίσης τις δυνάμεις του με τον βιρτουόζο της tabla και τον DJ / παραγωγό Talvin Singh για να σχηματίσει το Tihai Trio. Στα επόμενα χρόνια έκανε άπειρες συνεργασίες με Paul McCartney, Sting, The London Symphony Orchestra, A.R. Rahman, Brian Eno, Sinead O’Connor, Jacob Golden, Anoushka Shankar, Jeff Beck, Shakira, Will Young, Joss Stone, Taio Cruz, Ellie Goulding, Cirque Du Soleil, Akram Khan, Deepa Mehta, Mira Nair, Nelson Mandela, Ojos de Brujo, Hélène Grimaud και άρχισε να ειδικεύεται  στην  επιστήμη της γεωφωνία και το γεγονός ότι τα ζώα χρησιμοποιούν μουσική όλη την ώρα για επικοινωνία, επιβίωση και αναπαραγωγή.

Η μουσική είναι ραμμένη στο ύφασμα του σύμπαντος και ο βιρτουόζος  Sawhney μέσα σε μία σύνθεση έχει καταφέρει να υφάνει την παγκόσμια ψυχική ένωση μέσω διαφορετικών γλωσσών, οργάνων, ιστοριών σε μια μορφή μυσταγωγίας που εκφράζει συναισθήματα που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν με λόγια.

Namaste.


“Η ζωή είναι ωραία και είναι και μικρή”, αυτό είναι το καθημερινό της μότο και είναι η Φρίντα Κάλο, η Ίντιρα Γκάντι ή αν θες απλά η αγαπημένη ραδιοφωνική παραγωγός Έλενα Αγγελίδου που λατρεύει να δημιουργεί ψυχωμένες ερτζιανές αποδράσεις. Το ταξιδιάρικο πνεύμα της που κινείται στον αέρα της πόλης, αναπνέει την τοπική, εγχώρια και παγκόσμια ειδησεογραφία και την μεταφέρει πάντα σε ένα Τravel Girl’s suitcase, για να τη μοιραστεί μαζί σου on air καθημερινά 18.00 με 20.00. Συχνά  θα αναγνωρίσεις την φωνή της σε διαφημιστικά τηλεοπτικά/ ραδιοφωνικά σποτάκια ή ντοκυμαντέρ σε όλη την Ελλάδα και εκτός συνόρων. Τα βράδια θα την συναντήσεις σε γνωστά στέκια της πόλης, φεστιβάλ ή events να μιξάρει jazzy, bossa, soul, funky, rock & ethnic ήχους, ακόμη και να δημιουργεί βραδιές έκπληξη ανάλογα με τα vibes του κόσμου και με την πρώτη ευκαιρία ως αμετανόητη Globetrotter ταξιδεύει στην άκρη του κόσμου φωτογραφίζοντας μικρές, κρυφές ιστορίες του πλανήτη.

Author