Μετέωρα: Η Μαγεία των Απόκρημνων Βράχων

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Μόλις αντικρίσετε τα Μετέωρα στην Καλαμπάκα, θα καταλάβετε ότι πρόκειται για έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και ιδιόμορφους τόπους, γεμάτος εντυπωσιακά τοπία και φυσική ομορφιά. Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντικότερη μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα, μετά το Άγιον Όρος. Τα τεράστια βράχια που δεσπόζουν επιβλητικά πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας, σου κόβουν την ανάσα και σου προκαλούν δέος. Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας».

Στις κορυφές και στις φωλιές των βράχων βρίσκονται τα μοναστήρια. Από τα 24 μοναστήρια σήμερα λειτουργούν τα έξι, ενώ τα υπόλοιπα 15 είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα. Το Καστράκι, είναι χωριό του νομού Τρικάλων και απέχει μόλις 2 χλμ. από την Καλαμπάκα. Τα μικρά μονοπάτια, τα ξωκλήσια και τα γραφικά τοπία, δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό σε συνδυασμό με την εικόνα των βράχων που μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό. Τόσο στην Καλαμπάκα όσο και στα Μετέωρα υπάρχουν τουριστικές υποδομές, με ξενοδοχεία, ξενώνες εστιατόρια και ταβέρνες.

Επίσκεψη στις Μονές

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι φυσικά να επισκεφθείτε τις Μονές. Σήμερα λειτουργούν 6 Μονές και η επίσκεψη σε αυτά τα μοναστήρια θα σας αποζημιώσει. Οι μοναχοί υποδέχονται φιλόξενα τους επισκέπτες στο αρχονταρίκι τους και θα έρθετε σε επαφή με την ενέργεια και την ηρεμία που αναβλύζει ο τόπος.

Οι μονές που λειτουργούν είναι:

1. Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος
2. Μονή των Αγίων Πάντων
3. Ανδρική Μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος
4. Ανδρική Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
5. Γυναικεία Ιερά Μονή Ρουσάνου
6. Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου

Πεζοπορία και Αναρρίχηση

Η αναρρίχηση μετράει πολλά χρόνια στα Μετέωρα, από τότε που οι μοναχοί σκαρφάλωναν στις μονές με σχοινιά ακόμα και με γυμνά χέρια. Σήμερα το μέρος συγκεντρώνει πλήθος ατόμων που ασχολούνται με την αναρρίχηση. Όμως και η πεζοπορία σε έναν τόπο όπως τα Μετέωρα είναι μια μοναδική εμπειρία καθώς απολαμβάνεις πανέμορφα τοπία. Για τους πιο τολμηρούς υπάρχει και η επιλογή για rafting.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών

Αν βρεθείτε στα Μετέωρα δεν πρέπει να χάσετε μία επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών. Πρόκειται στην ουσία για δύο μουσεία τα οποία στεγάζονται στον ίδιο χώρο. Το μουσείο στεγάζει περίπου 300 εκθέματα ζώων και αρκετές δεκάδες από τα κύρια είδη μανιταριών. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο, θα δείτε πάνω από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών ενώ στο Μουσείο Μανιταριών θα βρείτε περίπου 20 διαφορετικά είδη.

Κυνήγι Τρούφας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών σας δίνει τη δυνατότητα για μια ξεχωριστή εμπειρία: Κυνήγι τρούφας στα Μετέωρα. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα κυνήγι τρούφας στα πανέμορφα δάση του τόπου και να απολαύσουν μια τρουφομακαρονάδα στο δάσος! Πρόκειται για μια εμπειρία που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε εάν έχετε τη δυνατότητα.

Σπήλαιο της Θεόπετρας

Το σπήλαιο της Θεόπετρας βρίσκεται 3 χλμ. νότια της Καλαμπάκας. Στα ευρήματα του περιλαμβάνονται λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής – Μεσολιθικής και Νεολιθικής Εποχής, κεραμικά ευρήματα Νεολιθικά, οστέινα εργαλεία, κοσμήματα από όστρεο, ένα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο χρυσό κόσμημα της Παλαιολιθικής, της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής περιόδου, καθώς και τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα της Θεόπετρας που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν.

Τα Μετέωρα οποιαδήποτε εποχή και αν επιλέξετε να τα επισκεφθείτε θα σας μαγέψουν. Το φυσικό κάλλος της περιοχής σε συνδυασμό με την φιλοξενία των κατοίκων, τη γαλήνη και την ηρεμία που αποπνέει ο τόπος θα σας κάνουν να απολαύσετε την επίσκεψη σας και να εναρμονιστείτε με τη φύση και το μεγαλείο που έχει δημιουργήσει σε αυτόν τον τόπο. Φροντίστε να απολαύσετε τον ήλιο να δύει πίσω από τα επιβλητικά βράχια, είναι ένα μαγευτικό τοπίο που δεν θέλετε να χάσετε.

Author