Korea Calling!

시간 이 약 이다. Shigani Yakida.
Από την Έλενα Αγγελίδου, Ραδιοφωνική Παραγωγό, Τravel Girl.

Ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές.
Ο χρόνος είναι το καλύτερο φάρμακο.
Ο χρόνος θεραπεύει.
Κορεάτικη παροιμία

Μεγαλοπρεπή ανάκτορα, βασιλείς, δυναστείες, παγόδες, βουδιστικοί ναοί, μουσεία, γραφικές συνοικίες, παρατηρητήρια, φυσιολατρικές διαδρομές, παραδοσιακά σπίτια, εξωφρενική χλιδή, πολυκαταστήματα θηρία, neon φώτα, hi-tech αρχιτεκτονική, εκθεσιακά κέντρα, τηλεοπτικοί σταθμοί, εταιρείες παραγωγής ταινιών, τεχνολογικά αριστουργήματα, αποστειρωμένο αστικό περιβάλλον, κλινικές αισθητικής, παραδοσιακές ενδυμασίες, μεταξωτά, σατέν, Ginseng, alternative περιοχές, concept καταστήματα, υψηλή ραπτική, μάσκες, εστιατόρια, κορεατικό barbecue, πιροσκί, Kimchi, το εθνικό ποτό Soju, Gagnam Style, μνημεία πολέμου, τιμητικές πλακέτες Ελλήνων, κολλητά σε μια από τις πιο “κλειστές” χώρες στον κόσμο και φυσικά K- Pop ήχοι.

Η Νότιος Κορέα αποτελεί μια από τις πιο γοητευτικές αντιθέσεις στην Ασία, σφύζει από καλλιτεχνική ανησυχία και πάντα προσκαλεί και προκαλεί να την ανακαλύψεις μέσα από τη μουσική της.

H Νοτιοκορεατική μουσική βιομηχανία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και δημοφιλείς πέρα από τα σύνορα της χώρας. Βασίζεται σε Αμερικανικές, Ευρωπαϊκές και Ιαπωνικές επιρροές, και συνδυάζοντας τον χαρακτηριστικό εθνικό ήχο με στοιχεία R n’B, hip hop, Pop και ηλεκτρονικής μουσικής, η K-Pop ακούγεται οικεία αλλά και παράλληλα διαφορετική.

Σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία τους, οι Κορεάτες είχαν εξαιρετική αγάπη για τη μουσική και τον χορό. Τα ιστορικά αρχεία λένε ότι χιλιάδες χρόνια πριν, οι χωρικοί συγκεντρώνονταν για να τραγουδήσουν και να χορέψουν για να γιορτάσουν τη συγκομιδή, εξηγώντας πιθανώς την προέλευση της δημοτικής μουσικής και του χορού που εξακολουθούν να απολαμβάνουν και να εκτιμώνται ευρέως.

Κανείς δε μπορεί να κατανοήσει σαφέστατα μια τέτοια μουσική ακούγοντας απλώς. Για να το εκτιμήσει κανείς πλήρως, πρέπει να έχει επίγνωση της υποβόσκουσας φιλοσοφικής σημασίας του. Η παραδοσιακή κορεατική μουσική, όπως και η τέχνη της ιστορίας της, είναι μια κατηγορία τόσο ευρεία που είναι δύσκολο να αναλυθεί εν συντομία. Μαζί με περισσότερα από εξήντα ξεχωριστά όργανα, σαράντα πέντε από τα οποία παίζονται ακόμα και σήμερα, η κορεατική μουσική έχει το δικό της ξεχωριστό ρεπερτόριο και μουσικές μορφές. Οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί σήμερα παίζουν pop μουσική, η οποία εκπέμπεται από νέα γκρουπ που ξεπηδούν κάθε μέρα. Ωστόσο, όποια μουσική κι αν ακούσουν οι Κορεάτες, σχεδόν κάθε Κορεάτης θα συμφωνούσε ότι ζει σε μια χώρα με μουσικούς.

Hwang Byungki – Peacefully

Όποιος γνωρίζει κάτι από την κορεάτικη μουσική πιθανότατα γνωρίζει κάτι από τον Hwang Byungki. Ως συνθέτης, ερμηνευτής, μελετητής, ο Hwang άσκησε εξαιρετική επιρροή στον κόσμο της κορεατικής παραδοσιακής μουσικής για πάνω από μισό αιώνα, όπου προώθησε τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις avant-garde μουσικές πρακτικές στη χώρα του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μουσική δυτικού τύπου (τόσο η κλασική όσο και η δημοφιλής) έχει γίνει η κύρια μορφή μουσικής έκφρασης για τους περισσότερους Κορεάτες, ενώ η παραδοσιακή μουσική έχει αναλάβει έναν ιδιαίτερο ρόλο ως ισχυρό έμβλημα εθνικής ταυτότητας.

Ένας δεξιοτέχνης του Κayageum, ενός έγχορδου οργάνου που σχετίζεται στενά με την κιθάρα, ο Byungki εισήγαγε με συνέπεια καινοτομίες που έχουν διαποτίσει τη φόρμα σε σημείο να θεωρούνται δεδομένες. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση οραματιστών δημιουργών από άλλους τομείς, όπως ο καλλιτέχνης Fluxus Nam June Paik και η Hong Sin Cha, η μητέρα του σύγχρονου κορεατικού χορού, και η επίδραση της αισθητικής και της προσέγγισής του στην παρουσίαση εννοιολογικών έργων ήταν αναμφισβήτητη στην ανάπτυξη του στις σύγχρονες προσεγγίσεις της κορεατικής παραδοσιακής μουσικής τον τελευταίο μισό αιώνα.

Shigani Yakida. Αν ακολουθήσουμε το ρητό των Κορεατών, ίσως με τους ήχους του Hwang Byungki στο Peacefully να βρούμε την εσωτερική ηρεμία μας, τη θεραπεία μας και το φάρμακο για όλες τις πληγές.


“Η ζωή είναι ωραία και είναι και μικρή”, αυτό είναι το καθημερινό της μότο και είναι η Φρίντα Κάλο, η Ίντιρα Γκάντι ή αν θες απλά η αγαπημένη ραδιοφωνική παραγωγός Έλενα Αγγελίδου που λατρεύει να δημιουργεί ψυχωμένες ερτζιανές αποδράσεις. Το ταξιδιάρικο πνεύμα της που κινείται στον αέρα της πόλης, αναπνέει την τοπική, εγχώρια και παγκόσμια ειδησεογραφία και την μεταφέρει πάντα σε ένα Τravel Girl’s suitcase, για να τη μοιραστεί μαζί σου on air καθημερινά 18.00 με 20.00.
Τα βράδια θα τη συναντήσεις σε γνωστά στέκια της πόλης, φεστιβάλ ή events να μιξάρει jazzy, bossa, soul, funky, rock & ethnic ήχους, ακόμη και να δημιουργεί βραδιές έκπληξη ανάλογα με τα vibes του κόσμου και με την πρώτη ευκαιρία, ως αμετανόητη Globetrotter, ταξιδεύει.

Author