Καστοριά: Μια Πόλη Γεμάτη Ομορφιά

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Η Καστοριά είναι η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στη δυτική Μακεδονία. Αποτελεί μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας με πανέμορφα τοπία και φυσική ομορφιά. Η πόλη απλώνεται στις όχθες της λίμνης και αποτελείται από βυζαντινά μνημεία, αρχοντικά σπίτια, καφετέριες, μαγαζιά και τη μεγαλύτερη έκθεση γουναρικών στον κόσμο. Διαθέτει πολλές επιλογές διαμονής για τους επισκέπτες από αρχοντικούς ξενώνες μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία.

Λίμνη Ορεστιάδα

Η λίμνη αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Καστοριάς και δεν πρέπει να χάσετε μια βόλτα γύρω από τη λίμνη ειδικά την ώρα που πέφτει το ηλιοβασίλεμα και απλώνεται στη λίμνη δημιουργώντας ένα μαγικό σκηνικό. Μην παραλείψετε να ταΐσετε τις πάπιες στη λίμνη και να κάνετε μια βόλτα με το καραβάκι για να θαυμάσετε την πόλη μέσα από το νερό.

Γουνοποιία της Καστοριάς

Η γουνοποιία είναι η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα για την Καστοριά. Από τη Βυζαντινή περίοδο η τέχνη και το εμπόριο της γούνας και των παραγόμενων ειδών της αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε, κάνοντας σήμερα την Καστοριά κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος του εμπορίου γούνας και το μοναδικό κέντρο επεξεργασίας της στην Ευρώπη. Η Καστοριά σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής επεξεργασίας και διάθεσης γούνας παγκοσμίως και ένας από τους σπουδαιότερους τομείς του Ελληνικού εξωτερικού εμπορίου και της εθνικής οικονομίας.

Τι πρέπει να δείτε στη Καστοριά

Σπήλαιο του Δράκου

Το Σπήλαιο του Δράκου της Καστοριάς βρίσκεται στο νότιο άκρο της χερσονήσου της στο 3ο χιλιόμετρο του παραλίμνιου δρόμου που οδηγεί από την πόλη στην Ιερά Μονή Μαυριώτισσας. Βρίσκεται στην όχθη της λίμνης Ορεστιάδα και διαθέτει 7 υπόγειες λίμνες, 10 θαλάμους και πέντε σήραγγες. Στο εσωτερικό του σπηλαίου έχουν αποκαλυφθεί παλαιοντολογικά κατάλοιπα με σημαντικότερα τα οστά της σπηλαίας άρκτου, είδους που έζησε στην Ευρώπη κατά το Πλειστόκαινο και εξαφανίστηκε πριν από 10.000 χρόνια περίπου.

Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας

Βυζαντινό μοναστηριακό συγκρότημα του 11ου αι, πάνω στη λίμνη της Καστοριάς. Υπάρχουν εντυπωσιακές τοιχογραφίες σε όλο το χώρο και ιστορικά κειμήλια. Μέσα από την ξενάγηση μπορείτε να μάθετε για την ιστορία της μονής και των αγιογραφιών.

Ενυδρείο Καστοριάς

Η επίσκεψη στο ενυδρείο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να ανακαλύψετε τα διάφορα είδη ψαριών και υδρόβιων οργανισμών. Το ενυδρείο της Καστοριάς φιλοξενεί πάνω από 20 είδη ενδημικών ψαριών και οι επισκέπτες μπορούν μέσα από την επίσκεψή και την ξενάγηση να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς

Σε έναν από τους δρόμους της παλιάς Καστοριάς, βρίσκεται το αρχοντικό του Νεράτζη Αϊβάζη, το οποίο στεγάζει από το 1975 το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς. Εκεί βρίσκουν φιλόξενη στέγη οι υλικές μαρτυρίες του τόπου, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στο σπίτι και στην εργασία, αντικείμενα που σχετίζονται με τελετές και γιορτές.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Μαυροχωρίου

Σε δύο κτίρια τοπικής αρχιτεκτονικής, παρουσιάζονται σκηνές καθημερινού βίου του λαού μας, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα πανελλαδικά. Εντυπωσιακές είναι και οι κέρινες μορφές των προϊστορικών ανθρώπων, που κατοικούσαν πριν χιλιάδες χρόνια στις όχθες της Λίμνης της Καστοριάς και ψάρευαν στα νερά της.

Η Καστοριά είναι ένας προορισμός που δεν αποτυγχάνει ποτέ στο να γοητεύσει τους επισκέπτες της. Όμορφα τοπία, γραφικά αρχοντικά, πολλές επιλογές διασκέδασης και φαγητού θα σας αφήσουν σίγουρα ευχαριστημένους από την βόλτα σας στην Καστοριά. Οποιαδήποτε εποχή και αν την επισκεφθείτε η ομορφιά της θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Author