Καππαδοκία: Ταξίδι στην Απόκοσμη Ομορφιά της Τουρκίας

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Αν αναζητάτε έναν κοντινό προορισμό για μία φθινοπωρινή απόδραση στο εξωτερικό, η Καππαδοκία είναι ο ιδανικός προορισμός.

Στα βάθη της ανατολικής Μικράς Ασίας, ανάμεσα στον Άλυ ποταμό και την οροσειρά του Ταύρου, απλώνεται η Καππαδοκία. Η ιδιαιτερότητα του ανάγλυφου εδάφους της με βραχώδεις σχηματισμούς οι οποίοι μοιάζουν σμιλεμένοι από γλύπτη, προσδίδουν έναν μυστηριακό χαρακτήρα και χαρίζουν απόκοσμη ομορφιά στους ταξιδιώτες που θα την επισκεφθούν.

Αν θέλετε να θαυμάσετε από κοντά ένα μέρος που μοιάζει πραγματικά σα να έχει βγει από ….άλλο πλανήτη, τότε βάλτε τη Καππαδοκία πρώτη στη λίστα.

Τι να δεις στην Καππαδοκία;

Θεόρατα πέτρινα γλυπτά, φυσικούς πυργοειδείς βράχους, υπόγειες πόλεις, μνημεία με πλούσια ιστορική και πολιτιστική αξία, λαξευμένες εκκλησίες και εντυπωσιακές κοιλάδες είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί την Καππαδοκία.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα top μέρη που πρέπει να δει κάποιος που θα ταξιδέψει στην πανέμορφη αυτή μεριά της Δυτικής Τουρκίας.

Βόλτα με ένα αερόστατο θερμού αέρα

Αν κάτι πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε εφόσον πάτε στην Καππαδοκία, είναι μία βόλτα με τα αερόστατα θερμού αέρα.

Η θέα που προσφέρει το αερόστατο είναι μοναδική και δύσκολα μπορεί να την περιγράψει κάποιος, αν δεν την ζήσει από κοντά. Θαυμάστε την Καππαδοκία σε όλο της το μεγαλείο, από την προνομιούχο θέση των 300 μ. ύψος.

Η πτήση διαρκεί από μία έως μιάμιση ώρα και μπορείτε σ’ αυτή να απολαύσετε όχι μόνο τη θέα αλλά και ένα πλουσιοπάροχο πρωϊνό, εφόσον το επιλέξετε.

Γκιόρεμε

Το χωριό Γκιόρεμε έχει ψηφιστεί ως ένα από τα ομορφότερα μέρη παγκοσμίως και μάλλον όχι άδικα, καθώς εκεί θα βρείτε μοναδικούς φυσικούς «θησαυρούς».

Το Υπαίθριο Μουσείο Goreme, το οποίο αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1985, ξεχωρίζει για τις μονολιθικές εκκλησίες του και τους εντυπωσιακούς σχηματικούς λοξεμένων βράχων.

Οι πιο σημαντικές εκκλησίες που υπάρχουν περιλαμβάνουν την Εκκλησία Elmali, το παρεκκλήσι Azize Barbara, την εκκλησία Yilanli και την σπηλαιώδη εκκλησία Tokali. Όλες οι εκκλησίες στην περιοχή φιλοξενούν τοιχογραφίες από τον 10ο έως τον 12ο αι., όταν και η Καππαδοκία αποτελούσε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο του Βυζαντίου.

Επίσης, στο Γκιόρεμε πολλά από τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού έχουν μετατραπεί σε boutique hotels, τα οποία είναι περιζήτητα για τους τουρίστες.

Κόκκινη και πράσινη κοιλάδα

Η Καππαδοκία είναι γεμάτη από κοιλάδες από τις οποίες οι πιο όμορφες βρίσκονται ανάμεσα στα χωριά Γκιόρεμε και Τσαβούσιν.

Εκεί, οι όψεις των βράχων μοιάζουν με μία κυματιστή παλέτα από παστέλ ροζ, κίτρινους και πορτοκαλί βράχους, που σχηματίστηκαν από ηφαιστειακές εκρήξεις πριν από χιλιετίες.

Ανάμεσα στα βράχια υπάρχουν καταπράσινα περιβόλια τα οποία περιποιούνται οι αγρότες ενώ λαξευμένα στο βράχο κρύβονται εκκλησίες από τη βυζαντινή εποχή.

Σ’ αυτά τα μέρη μπορείτε να ακολουθήσετε τα δεκάδες μονοπάτια που υπάρχουν, είτε για να κάνετε ιππασία είτε απλά για πεζοπορία. Αν επιλέξετε την ιππασία, φροντίστε να έχετε ήδη μία μικρή εμπειρία, καθώς οι διαδρομές είναι για μεσαίου επιπέδου αναβάτες, λόγω του βραχώδους εδάφους.

Χωριό Ουτσχισάρ

Το χωριό Ουτσχισάρ βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Καππαδοκίας μόλις 5 χλμ. από το Γκιόρεμε. Στη κορυφή του χωριού δεσπόζει το κάστρο Ουτσχισάρ, από όπου μπορείτε να δείτε πανοραμικά όλη την περιοχή.

Υπόγειες πόλεις στο Καϊμακλί και στο Ντερίνκουγιου

Η Καππαδοκία είναι γεμάτη από υπόγειες πόλεις και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Κάθε χρόνο πάνω από 500.000 τουρίστες επισκέπτονται τους μυστηριώδεις οικισμούς με σπουδαιότερα παραδείγματα, την πόλη του Καϊμακλί και του Ντερίνκουγιου.

Η πρώτη, αποτελεί τη μεγαλύτερη υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας, καθώς αποτελείται από έναν λαβύρινθο δωματίων τα οποία συνδέονται με σήραγγες που εκτείνονται σε οκτώ επίπεδα. Από αυτά τα επίπεδα μόνο τα μισά είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες.

Η δεύτερη πόλη, αποτελεί το πιο βαθύ και πιο κλειστοφοβικό υπόγειο καταφύγιο της Καππαδοκίας.

Και τις δύο πόλεις μπορείτε να τις δείτε σε μία μονοήμερη εκδρομή καθώς βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.

Εκκλησία Big Pigeon House

Στο μικροσκοπικό χωριό του Τσαβούσιν, θα βρείτε και την ομώνυμη εκκλησία, η οποία είναι γνωστή και ως Big Pigeon House, εξαιτίας της χρήση της ως περιστερώνας στις αρχές του 20ου αι.

Το εσωτερικό είναι εξίσου εντυπωσιακό με το εξωτερικό, καθώς είναι γεμάτο με υπέροχες τοιχογραφίες.

Hoodoos (Νεραϊδοκαμινάδες)

Ta Hoodoos είναι ένα από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Καππαδοκίας, τα οποία εξαιτίας του σχήματός τους ονομάζονται και νεραϊδοκαμινάδες.

Για να τα θαυμάσετε θα πρέπει να επισκεφθείτε την κοιλάδα Paşabağı. Εκεί, θα δείτε ψηλούς, λεπτούς οβελίσκους βράχου που φτάνουν σε ύψος ένα κτίριο 10 ορόφων και αποτελούν ένα από τα ορόσημα ολόκληρης της Καππαδοκίας.

Author