Ikigai: ο Λόγος για να Ζεις

Από την Έλενα Αγγελίδου, Dj & ραδιοφωνική παραγωγό, travel girl & φωτογράφο.

«Τα βαθύτερα ποτάμια ρέουν σιωπηλά» στην χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου. Το μυστικό της μακροζωίας των Ιαπώνων κρύβεται στο Ikigai. Iki στα Ιαπωνικά σημαίνει “να ζεις” και gai σημαίνει “λόγος”. Με άλλα λόγια, σημαίνει ο λόγος για να ζεις. Η βαθεία σοφία τους κρύβεται μέσα σε εθιμοτυπικά, περίτεχνες ανθοδεσίες Ικεμπάνα, στον ήχο του νερού,στην Μάτσα, στο Χανάμι, στο Μπουσίντο, στην παραδοσιακή μουσική, στις λευκόδερμες Γκέισες, στα δενδράκια, στους βράχους, τα πέτρινα φανάρια, στην ένδυση,στην λεπτομέρεια και την ουσία.

Μέσα απο ένα ταξίδι γεμάτο αντιθέσεις ανακαλύπτεις οτι πέραν του πέπλου της παράδοσης, η Ιαπωνία πέρασε σε μια ψηφιακή καθημερινότητα που οριακά σκεπάζει το μυστηριακό παρελθόν. Τρένα βολίδες, QR κωδικοί, εθιστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια, ρομποτικά, αποξένωση και ενα ατελείωτο κυνηγητό πίσω απο τον χρόνο. Ένα πράγμα όμως υποβόσκει και μαγεύει την ψυχή τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια: η μουσική.

Jun Miyake – Lillies Of The Valley – Άκουσε το τραγούδι εδώ.

Η λαϊκή μουσική της Ιαπωνίας είναι στενά δεμένη με τον χορό, την ποίηση, το θέατρο και την θρησκεία και χωρίζεται σε μουσική για το θέατρο Νταγκάου, μουσική για το θέατρο Νο, όπως και οργανική μουσική για Κότο και Σαμουκάτσι. Υπάρχει ακόμη ένα είδος μουσικής όμως, προς μεγάλη μου έκπληξη, που κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό των Ιαπώνων, και δεν είναι άλλη απο την Jazz.

Το παζλ αρχίζει να ξετυλίγεται όταν ο Χαρούκι Μουρακάμι στο βιβλίο του «Νότια των συνόρων», αποκαλύπτει ότι ο τίτλος προέρχεται από το τραγούδι «South of the Border» του Nat King Cole. Αν ανατρέξουμε πίσω στον χρόνο το πρώτο Jazz Bar στην Ιαπωνία άνοιξε το 1933 στην Οσάκα και σήμερα η χώρα έχει την μεγαλύτερη Jazz κοινότητα στον κόσμο.

Περιδιαβαίνοντας σκοτεινά σοκάκια ακολουθώντας απόκοσμες μυσταγωγίες αντί να ακούγονται Οκόμπο να χτυπούν ρυθμικά το τύμπανο της παράδοσης, ο ήχος της Jazz τρομπέτας του θρύλου πολυοργανίστα Terumasa Hino ήδη έβαζε το λιθαράκι για μια σπουδαία ανακάλυψη, το ταλέντο του Jun Miyake. Η αισθητική του Miyake στις συνθέσεις έθεσαν σε τροχιά αστρικές συναντήσεις μουσικής και χορού, όπως η συνεργασία του με την κορυφαία χορογράφο Pina Bausch, στα πλαίσια της ταινίας / Ντοκυμαντέρ, όπου κλιμάκωσαν τον θαυμασμό των ανθρώπων της τέχνης παγκοσμίως.

Ένα παλιό ρητό στην Ιαπωνία υποστηρίζει «Εάν αποφασίσεις να ξεκινήσεις το δικό σου ταξίδι, θα είσαι μόνος για χίλια χιλιόμετρα». Εγώ θα προσθέσω πως οποιοδήποτε μοναχικό ταξίδι εμπεριέχει ψυχωμένη μουσική, δεν μπορεί παρά να είναι συναρπαστικό. Η μουσική είναι το Ikigai μου.


“Η ζωή είναι ωραία και είναι και μικρή”, αυτό είναι το καθημερινό της μότο και είναι η Φρίντα Κάλο, η Ίντιρα Γκάντι ή αν θες απλά η αγαπημένη ραδιοφωνική παραγωγός Έλενα Αγγελίδου που λατρεύει να δημιουργεί ψυχωμένες ερτζιανές αποδράσεις. Το ταξιδιάρικο πνεύμα της που κινείται στον αέρα της πόλης, αναπνέει την τοπική, εγχώρια και παγκόσμια ειδησεογραφία και την μεταφέρει πάντα σε ένα Τravel Girl’s suitcase, για να τη μοιραστεί μαζί σου on air καθημερινά 18.00 με 20.00. Συχνά θα αναγνωρίσεις την φωνή της σε διαφημιστικά τηλεοπτικά/ ραδιοφωνικά σποτάκια ή ντοκυμαντέρ σε όλη την Ελλάδα και εκτός συνόρων. Τα βράδια θα την συναντήσεις σε γνωστά στέκια της πόλης, φεστιβάλ ή events να μιξάρει jazzy, bossa, soul, funky, rock & ethnic ήχους, ακόμη και να δημιουργεί βραδιές έκπληξη ανάλογα με τα vibes του κόσμου και με την πρώτη ευκαιρία ως αμετανόητη Globetrotter ταξιδεύει στην άκρη του κόσμου φωτογραφίζοντας μικρές, κρυφές ιστορίες του πλανήτη.

Author