Η Μαγευτική Δονούσα

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Η Δονούσα, αυτό το μαγικό νησί των Μικρών Κυκλάδων, είναι ένας ιδανικός προορισμός για ξεκούραστες διακοπές δίπλα σε καταγάλανα νερά και εντυπωσιακά τοπία. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό Κυκλαδονήσι με διάσπαρτους οικισμούς. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μικρού νησιού με έναν κεντρικό οικισμό όπου όλα είναι εύκολα προσβάσιμα και συγκεντρωμένα, αλλά είναι αρκετά μεγάλη και διατίθεται για εξερεύνηση για αρκετές ημέρες. 

Η Δονούσα αποτελεί ένα από τα λίγα νησιά των Κυκλάδων που ενδείκνυται για περιπατητικό τουρισμό όλο το χρόνο, καθώς διαθέτει πλήρες σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 9,2 χλμ. Το δίκτυο των μονοπατιών δίνει πρόσβαση σε όλα τα χωριά του νησιού, καθώς επίσης και σε σημεία ιδιαίτερης σημασίας όπως πηγές, κόλπους και σημεία γεωργικού και αλιευτικού ενδιαφέροντος, όπως μύλοι, χωράφια, παραλίες και φυσικά λιμάνια.

Τι μπορείτε να δείτε στη Δονούσα; 

Λίμνη – Ακρωτήριο άσπρος κάβος

Μικρός κλειστός κόλπος με μικρή παραλία οπού παλιά βρίσκονταν το αγκυροβόλι του νησιού. Η πρόσβαση γίνεται από το σηματοδοτημένο μονοπάτι που καταλήγει στο ακρωτήριο άσπρος κάβος, ένα τοπίο ανυπέρβλητης ομορφιάς που δεν πρέπει να χάσετε.

C:\Users\Kilobyte\Google Drive\2020\positivelife.gr\άρθρα\book club  - TRAVEL-MUSIC\ΤΑΞΙΔΙΑ\2 δονουσα\2άσπρος κάβος.jpg

Φωκοσπηλιά 

Η Φωκοσπηλιά με πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα με το καΐκι “Δονούσα Μάγισσα”. Θα θαυμάσετε υπέροχα νερά με όλες τις αποχρώσεις του μπλε. Η φωκοσπηλιά θεωρείται ένα από τα τελευταία καταφύγια της φώκιας Monachus Monachus ενώ στη Σπηλιά του Τοίχου θα θαυμάσετε τους υπέροχους σταλακτίτες.

Πηγή στο Μερσήνι

Όαση δροσιάς κάτω από τον τεράστιο πλάτανο που ποτίζεται από τα νερά της πηγής που τρέχουν όλο τον χρόνο.

Κορυφή του Πάππα

Η πιο ψηλή κορυφή της Δονούσας. Πρόσβαση με τα πόδια από το σηματοδοτημένο μονοπάτι προς Καλοταρίτισα. Ξεκινήστε πριν ξημερώσει για να απολαύσετε τον ήλιο να βγαίνει μέσα από τη θάλασσα. Η θέα του Αιγαίου από την κορυφή είναι συγκλονιστική.

Κάτω Μύλος

Παλιός ανεμόμυλος που παλιά οι κάτοικοι άλεθαν το “μιγάδι”. Πρόσβαση από το σηματοδοτημένο μονοπάτι που ξεκινάει από τον Κέδρο.

Πολύ γραφικές είναι και οι εκκλησίες του νησιού. 

Ο Τίμιος Σταυρός στον Κάμπο που εγκαινιάστηκε το 1902. 

Η Παναγία στην κορυφή του βουνού δίπλα από το Κάμπο με την απίστευτη θέα στο Ηλιοβασίλεμα όπως και η Αγία Σοφία στο Μερσύνι. 

Τέλος, ο Αι Γιώργης στην Καλοταρίτισσα δεν υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει ασυγκίνητους.

C:\Users\Kilobyte\Google Drive\2020\positivelife.gr\άρθρα\book club  - TRAVEL-MUSIC\ΤΑΞΙΔΙΑ\2 δονουσα\6εκκλησία Παναγιας Αι Γιαννη.jpg

 Οι οικισμοί της Δονούσας

Ο Σταυρός ή Κάμπος είναι ο μεγαλύτερος οικισμός και βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού. Περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του οικισμού και περπατήστε στον παραλιακό δρόμο δίπλα στη θάλασσα που ενώνει το λιμάνι με τον οικισμό. 

C:\Users\Kilobyte\Google Drive\2020\positivelife.gr\άρθρα\book club  - TRAVEL-MUSIC\ΤΑΞΙΔΙΑ\2 δονουσα\4 stavros.donousa2.jpg

Η Μερσίνη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Βρίσκεται χτισμένος σε πλαγιά με σπίτια παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και θέα που κόβει την ανάσα. Στο Μερσίνη βρίσκεται σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία του νησιού, την ομώνυμη πηγή με τον πλάτανο. 

C:\Users\Kilobyte\Google Drive\2020\positivelife.gr\άρθρα\book club  - TRAVEL-MUSIC\ΤΑΞΙΔΙΑ\2 δονουσα\6agia-sophia.jpg

Τρίτος ο οικισμός της Μεσαριάς, ένας μικρός ορεινός οικισμός που χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Μεσαριά. Επισκεφτείτε το με τα πόδια από το μονοπάτι που ξεκινάει από τον Κέδρο. 

Τέλος, η Καλοταρίτισσα, ίσως ο πιο γραφικός οικισμός της Δονούσας, βρίσκεται απομονωμένη στην Βόρεια πλευρά του νησιού κτισμένη στη σκιά του Πάπα της ψηλότερης κορυφής του νησιού. 

Παραλίες

Κέδρος: Βρίσκεται πολύ κοντά στον Σταυρό. Δεν έχει σκιά, αλλά διαθέτει beach bar που σερβίρει και φαγητό.

C:\Users\Kilobyte\Google Drive\2020\positivelife.gr\άρθρα\book club  - TRAVEL-MUSIC\ΤΑΞΙΔΙΑ\2 δονουσα\7 kedros-1024x680.jpg

Σταυρός: Η όμορφη αμμώδης παραλία του λιμανιού της Δονούσας, διαθέτει κάποια αρμυρίκια που παρέχουν σκιά.

Σαπουνόχωμα: βρίσκεται κοντά στον οικισμό της Καλοταρίτισσας, στο βόρειο άκρο του νησιού. Πρόσβαση με αυτοκίνητο ή τοπικό λεωφορείο.

Φαγητό

Στις διακοπές σας στη Δονούσα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού όπως το πατατάτο (κοκκινιστό κρέας με πατάτες), γεμιστό ντόπιο κατσίκι με ρύζι, τα ντόπια μακαρόνια (κλωστά) και τις μυρωδάτες χορτόπιτες. Για επιδόρπιο δοκιμάστε το ξεροτήγανο και τη σούβλη (κρέμα από σταρένιο αλεύρι), ενώ η ψημένη γλυκιά ρακί μπορεί να συνδυαστεί όλες τις ώρες της ημέρας με όλα τα πιάτα που θα επιλέξετε ή και χωρίς. 

Για φαγητό αξίζει να επισκεφτείτε τη Tzi-Tzi Taverna η οποία προσφέρει φαγητό αλλά και αξέχαστη θέα, το γραφικό Iliovasilema Restaurant και το εστιατόριο Αυλή για λίγο πιο gourmet γεύσεις.

Author