Είναι τα Retreats το Μέλλον των Διακοπών;

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Τα retreats είναι μια νέα συνήθεια που έχει αποκτήσει μια υψηλή θέση στις επιλογές του κόσμου. Αντικαθιστώντας τις κλασσικές διακοπές τα retreats κατακτούν τη θέση τους στις ζωές των ανθρώπων και υπάρχει λόγος.

Τι είναι όμως ένα retreat;  

Τα retreats, αν και αποτελούν ευχάριστες εμπειρίες σε όμορφα μέρη, δεν είναι το ίδιο με διακοπές ή με κάποιο workshop. Είναι ένα μέρος όπου τα όρια καθορίζονται ειδικά για να δημιουργηθεί μια πραγματική ευκαιρία να βγείτε έξω από γνωστά μοτίβα και να εξερευνήσετε διαφορετικούς τρόπους ύπαρξης. Εμπνέουν, αποτοξινώνουν, χαλαρώνουν. Είναι μια ευκαιρία να απελευθερωθούμε από τα βάρη τις καθημερινότητας. Ένα retreat είναι ένα ‘’μαγικό μέρος’’, όπου έχουμε τη δυνατότητα να απομονωθούμε για λίγο από τον κόσμο, έτσι όπως τον ξέρουμε και τον ζούμε.

Ένα retreat πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός τόπου γαλήνης, ησυχίας και φυσικής ομορφιάς, όπου μπορείτε να βιώσετε μια βαθύτερη αίσθηση του εαυτού σας και του κόσμου, μέσω διαλογισμού, προβληματισμού και πραγματικής επικοινωνίας με ομοϊδεάτες ανθρώπους.

Οποιοδήποτε retreat είναι μια δομή στην οποία παραχωρούμε τους εαυτούς μας για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να είμαστε σε επαφή με το ποιοι πραγματικά είμαστε και να ξεκαθαρίσουμε τι πραγματικά εκτιμούμε.

Πιο συγκεκριμένα, τα retreats είναι φτιαγμένα με μια στρατηγική.

Απομονώνεστε από τη συνηθισμένη ζωή και την πιεσμένη καθημερινότητα, αντλώντας όλη την ενέργεια που αλλιώς απλώνεται και σπαταλιέται σε τόσες διαφορετικές κατευθύνσεις. Σε αυτά τα μέρη, διαμορφώνετε μια νέα οπτική των πραγμάτων, αναζωογονήστε, αναθεωρείτε. Βρίσκετε έμπνευση.

Μπορείτε να εγκαταλείψετε τη δομημένη και προγραμματισμένη πραγματικότητά σας ενώ εισέρχεστε στον αληθινό χρόνο και χώρο, νιώθοντας βαθιά αυτές τις διαστάσεις. Το γραφείο, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, το κινητό τηλέφωνο, η κίνηση στους δρόμους, όλα αυτά μας καταλαμβάνουν το χρόνο μας. Ο ελεύθερος χρόνος είναι μια πολυτέλεια. Ο χρόνος στα retreats κυλά διαφορετικά. Δεν υπάρχει βιασύνη. Μόνο οι κατάλληλες συνθήκες ηρεμίας και γαλήνης.

Πολύ σημαντική, όμως, είναι και η έμπνευση που μπορείτε να αντλήσετε σε ένα retreat. Η έμπνευση σημαίνει ότι εισπνέετε ζωή. Το πώς συμβαίνει αυτό, διαφέρει για τον καθένα, αλλά η έμπνευση δεν είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί από το πουθενά, ενώ εσείς παίρνετε τον ίδιο δρόμο κάθε μέρα. Είναι ένα πλαίσιο του νου που δημιουργείται από μια αλλαγή στο τοπίο και στην οπτική των πραγμάτων.

Άκρως σημαντική είναι και η ψυχική αποτοξίνωση που μπορεί να προσφέρει σε κάποιον ένα retreat. Συχνά, όσοι πηγαίνουν σε ένα retreat και κοιμούνται για μέρες ή βλέπουν έντονα όνειρα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Χρειάζονται όλη αυτή τη χαλάρωση που βρίσκουν στο retreat και τη συναισθηματική αποφόρτιση που τη συνοδεύει.

Σε ένα retreat, υπάρχει η πιθανότητα να γνωρίσει κανείς πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους οι οποίοι είναι όλοι διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα είστε όλοι ίδιοι και όλοι στην ίδια θέση και κατάσταση. Αλλά και αυτοί που για τις μέρες που λείπετε μένουν πίσω, όταν γυρίσετε θα έχετε μια άλλη αντιμετώπιση προς αυτούς και φυσικά και αυτοί μια άλλη προς εσάς. Γιατί γυρνάτε αλλαγμένοι. Γυρνάτε με καθαρό μυαλό και μια άλλη φιλοσοφία και αντιμετώπιση προς τη ζωή. Με ψυχική ηρεμία. Και αυτή η ηρεμία κάνει καλό σε όλους.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως αυτή η νέα συνήθεια των retreats που έχει εδραιωθεί στις ζωές πολλών ανθρώπων και σταδιακά σε όλο και περισσότερες ζωές δεν είναι απλά ένας τρόπος για να περνάει κανείς το χρόνο του και να μη βαριέται. Είναι μια συνήθεια που εξυμνά τη ζωή, αλλά την καλή ζωή.

Πηγές:
https://www.rivendellretreatcentre.com/what-is-a-retreat
https://enallaktikidrasi.com/2018/06/retreats-apoteloun-eksairetiki-epilogi-diakopwn/

Author