Μια Απόδραση στα Νορβηγικά Φιόρδ: Τα Σύγχρονα Θαύματα της Φύσης

Από την ομάδα του Positivelife.gr

Διασχίζοντας τη θάλασσα, μέσα από απόκρημνα βουνά που υψώνονται έως και 2000 μέτρα ύψος, δημιουργώντας πλούσιο, εύφορο έδαφος κατά μήκος της ακτής με ήπια, αλμυρά νερά βάθους έως 1300 μέτρα, πρόκειται για τα Νορβηγικά Φιόρδ. Τα περάσματα τους είναι τόσο στενά που όταν το πλοίο πλέει, μερικές φορές μπορείς να αγγίξεις την πλαγιά του βουνού με τα δάχτυλά σου πάνω στο κατάστρωμα.

Τα Νορβηγικά Φιόρδ έδιναν πάντα στους ανθρώπους αναμνήσεις για μια ζωή. Τα αγροκτήματα στις πλαγιές των βουνών ήταν κάποτε προσβάσιμα μόνο από απότομα μονοπάτια με σκάλα και μικρά χωριά με φώκιες, κοπάδια ψαριών που κολυμπούν στα νερά, με αετούς και άλλα πουλιά να κοιτάζουν από ψηλά.

Τι είναι, όμως, ένα Φιόρδ;

Τα Φιόρδ σχηματίστηκαν όταν οι παγετώνες της Εποχής των Παγετώνων υποχώρησαν. Το θαλασσινό νερό όρμησε για να αντικαταστήσει τον πάγο, πλημμυρίζοντας τις κοιλάδες σε σχήμα U και δημιουργώντας την αξέχαστη γεωγραφία που βλέπουμε τώρα. Η Νορβηγία είναι αρκετά τυχερή να έχει ένα ζεστό θαλάσσιο ρεύμα κατά μήκος της ακτογραμμής της. Ως αποτέλεσμα, τα Φιόρδ είναι ουσιαστικά χωρίς πάγο – και έτοιμα για εξερεύνηση.

Το Φιόρδ, ουσιαστικά, είναι μια βαθιά, στενή και επιμήκης είσοδος ωκεανού, κομμένη στο τοπίο, με απότομα βουνά στις τρεις πλευρές. Η τέταρτη πλευρά, που ονομάζεται στόμιο του Φιόρδ, είναι ανοιχτή προς τη θάλασσα. Τα Φιόρδ σχηματίστηκαν όταν οι παγετώνες υποχώρησαν και αποτελούν εξέχον χαρακτηριστικό αν ταξιδεύετε μέσα από το νορβηγικό παράκτιο τοπίο – από το νοτιότερο λιμάνι του Χουρτιγκρούτεν, το Μπέργκεν, μέχρι βόρεια μέχρι το Κίρκενες.

Για πολλούς ξένους, η Νορβηγία είναι συνώνυμη με τα Φιόρδ. Η Νορβηγία έχει την υψηλότερη συγκέντρωση από αυτά στον κόσμο, που κυμαίνονται από το Φιόρδ του Όσλο στα νοτιοανατολικά, μέχρι το East Finnmark κοντά στα βορειοανατολικά ρωσικά σύνορα.

Ωστόσο, τα πιο διάσημα φιόρδ στη Νορβηγία βρίσκονται στις δυτικές παράκτιες και βόρειες περιοχές. Στα δυτικά, για παράδειγμα, υπάρχουν τα Geirangerfjord, Hjørundfjord και Nordfjord: αναγνωρισμένα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με τα αλπικά βουνά, τους καταρράκτες και τα καταπράσινα χωριά γεμάτα οπωροφόρα δέντρα.

Μερικά από τα πιο συναρπαστικά Φιόρδ της χώρας είναι τα:

Geirangerfjord

Ένα παραμυθένιο τοπίο βγαλμένο από τον Παράδεισο. Το Γκαϊράνγκερ αναγνωρίζεται μέχρι σήμερα ως «το ομορφότερο φιόρδ στον κόσμο» και προσκαλεί να το γνωρίσετε είτε μέσα από μια κρουαζιέρα είτε ακολουθώντας τον παράκτιο δρόμο με τις απότομες στροφές, μέχρι τις κορυφές Dalsnibba, Flydalsjuvet και Ørnesvingen. Στο γραφικό οικισμό μπορείτε να κάνετε αγορές παραδοσιακών προϊόντων ή να απολαύσετε τοπικές γεύσεις στα μικρά εστιατόρια.

Το βαθύ μπλε φιόρδ περιβάλλεται από μαγευτικές βουνοκορφές, άγριους καταρράκτες και πλούσια, πράσινη βλάστηση. Ένας από τους λόγους που το Geirangerfjord προστατεύεται από την UNESCO είναι η διατήρηση του τρόπου με τον οποίο ζουν και εργάζονται οι αγρότες στις απίστευτα απότομες βουνοπλαγιές του.

Hjørundfjord

Η απομόνωση και το παρθένο φυσικό του τοπίο είναι αυτά που δίνουν σε αυτό το φιόρδ τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του καθώς κόβετε στο τεράστιο Sunnmøre στις Άλπεις. Αποκορύφωμα του φιόρδ είναι οι παγετώνες, οι αλπικές φάρμες και τα μικρά χωριά.

Trollfjord

Ένα στενό φιόρδ που οριοθετείτε από βουνά με απότομες πλευρές. Ο ασπροουράς θαλάσσιος αετός είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της περιοχής.

Τα Νορβηγικά Φιόρδ αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που συγκαταλέγονται στους «Καλύτερους παρθένους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο» και στα «Επτά θαύματα της φύσης». Πρόκειται για αξιοθέατα τα οποία εντυπωσιάζουν τον πιο ‘’απαιτητικό’’ ταξιδιώτη. Αποτελούν μια ταξιδιωτική εμπειρία απίστευτου κάλους και ομορφιάς αλλά και τον απόλυτο χειμερινό προορισμό.

Author