Η Δύναμη του Βιβλίου

Από το Νίκο Καρατζά, Ιδρυτή και Διευθύνων Σύμβουλο του ΙΑΝΟΥ.

Παρόλο που διαβάζουμε διαφορετικά κείμενα σε διαφορετικές οθόνες, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν και επιλέγουν το βιβλίο. Γιατί;

Το βιβλίο είναι μέσα στο DNA των ανθρώπων. Παρότι οι φουτουριστές προέβλεψαν τον θάνατο του χάρτινου βιβλίου από τις αρχές του 21ου αιώνα, διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Ακόμα και στην Αμερική το ποσοστό του e-book υποχώρησε σημαντικά κι η κυριαρχία του χάρτινου βιβλίου είναι κραταιά. Στην Ευρώπη το ποσοστό του ψηφιακού βιβλίου, είναι και παραμένει μονοψήφιο. Στην Ελλάδα είναι ελάχιστο, παρότι κυκλοφορούν πια αρκετά βιβλία και σε ηλεκτρονική μορφή.

Η υλική υπόσταση του βιβλίου, το χαρτί του, το άρωμα του, η αίσθηση της αφής δεν μπορούν να εξαφανιστούν λόγω βάρους γιατί αυτό είναι πρωταρχικά το συγκριτικό πλεονέκτημα, που επικαλούνται όσοι υπηρετούν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Φυσικά θα συνυπάρχει το ηλεκτρονικό βιβλίο με το χάρτινο και η εφαρμογή του θα είναι κυρίαρχη στα πληροφοριακά βιβλία, επιστημονικά, λεξικά κ.λπ.

Είναι τελικά το βιβλίο μια εμπειρία;

Είναι μοναδική εμπειρία και ως πνευματική συνθήκη και ως σωματική σχέση. Το βιβλίο είναι θερμό προϊόν και δεν κάνει καλή παρέα με τις ψυχρές οθόνες.

Τι έχει αλλάξει στις επιλογές βιβλίων που έκαναν οι αναγνώστες το 2020;

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά και αποτυπώθηκε και στην αγορά του βιβλίου λίγο τραυματικά. Καταρχάς, κυριάρχησαν τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία – μεταξύ των οποίων και το ianos.gr– και τα φυσικά καταστήματα με τις καραντίνες και τις ουρές στην είσοδο πάθανε σοκ.
Μπήκαν πολλοί άνθρωποι εξ ανάγκης στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία κάνοντας κακήν-κακώς παραγγελίες, με αποτέλεσμα να έχουμε μια έκρηξη στη ζήτηση παιδικού βιβλίου, βιβλίων ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης και φυσικά λογοτεχνικών και μελετών.

Πάντως ήταν μια δύσκολη χρονιά που ελπίζω μέσα στο 2021 να την ξεπεράσουμε. Κανένα ηλεκτρονικό κατάστημα δεν ήταν έτοιμο, για μια τέτοια εκρηκτική ζήτηση, γι αυτό και καθυστερήσαμε να εκτελέσουμε έγκαιρα τις παραγγελίες. Να ζητήσω κι από εδώ μια συγγνώμη στους πελάτες μας και να τους πούμε ότι ο IANOS μετακομίζει σ’ ένα μεγάλο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, το ianos.gr και το οργανώνει, το εξοπλίζει για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες.

Παίρνουμε αυτοκίνητα για να μπορούμε να παραδίδουμε την επόμενη μέρα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, τις παραγγελίες των πελατών μας. Επίσης ξεκινήσαμε συνεργασία με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και το δίκτυο της Wolt ώστε εάν κάποιος θέλει, στην επόμενη ώρα το βιβλίο που παρήγγειλε, να μπορεί να το αποκτήσει.

Τέλος, να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που εργάστηκαν με επαγγελματισμό και ζήλο και φυσικά όλους όσους εργάστηκαν από το χώρο του βιβλίου την περίοδο του Lockdown.

Μια κατηγορία βιβλίων που είναι ολοένα και πιο δημοφιλής είναι η προσωπική εξέλιξη μέσα από τα οποία ο αναγνώστης νιώθει ότι θα βελτιωθεί και θα αποκομίσει κάτι. Πιστεύεται ότι μπορεί να το καταφέρει διαβάζοντας λογοτεχνία;

Όντως τα βιβλία αυτοβελτίωσης έχουν εκρηκτική ζήτηση αλλά και ψυχολογίας, λογοτεχνίας. Η ανάγνωση βοηθάει τον αναγνώστη να βελτιώνεται, να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν, να ταξιδεύει, να γνωρίζει ανθρώπους, ιδέες, πολιτισμούς…

Γιατί είναι σημαντικό, ειδικά στις ημέρες μας, να εμπλουτίζουμε συνεχώς τις γνώσεις μας; Είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε επαγγελματικό;

Ο άνθρωπος πρέπει να εξελίσσεται μέσα στην αρχή του για να είναι αποτελεσματικός σε όλα τα πεδία που καθορίζουν τη ζωή του: Εργασία, Σχέσεις, Εκπαίδευση κ.λπ. Μόνο ο άνθρωπος που διαβάζει μπορεί να καθορίσει το μέλλον του αλλά και το μέλλον της κοινωνίας που συμμετέχει.


Ο Νίκος Καρατζάς είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας πολιτισμού IANOS που φέτος συμπλήρωσε 36 χρόνια λειτουργίας με 5 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και 3 στην Αθήνα που πέρα από βιβλιοπωλεία λειτουργούν σε αυτά art shops, αίθουσες τέχνης, μουσικά τμήματα και πολυχώροι εκδηλώσεων. Παράλληλα στην αλυσίδα έχουν ενσωματωθεί το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο (www.ianos.gr), το ianosradio.gr, οι εκδόσεις IANOS και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ο ίδιος ασχολείται επαγγελματικά με το βιβλίο από το 1976 και η μακρόχρονη πορεία του έχει σηματοδοτήσει την πολιτιστική ζωή της χώρας μας.

Author