«Είμαι Επικίνδυνη»! Το Νέο επίκαιρο Βιβλίο με 100 Ιστορίες Γυναικών

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

100 γυναίκες – 100 μοναδικές ιστορίες – 100 επικίνδυνες μαρτυρίες.


Η Key Books αποφάσισε να κυκλοφορήσει το βιβλίο «Είμαι επικίνδυνη» στις 8 Μαρτίου, ημέρα που είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στη γυναίκα. Μία κίνηση συμβολική αλλά και ουσιαστική, καθώς έρχεται τη στιγμή που το κίνημα #Metoo ήρθε και στην Ελλάδα.

Πώς δημιουργήθηκε το «Είμαι επικίνδυνη»;

Το «Είμαι επικίνδυνη» είναι ένα συλλογικό έργο αποτελούμενο από 100 κείμενα γραμμένα από 100 διαφορετικές γυναίκες, που μοιράζονται τις ιστορίες τους από τον κοινωνικό και εργασιακό τους περίγυρο στην Ελλάδα του σήμερα.

Ένα σήμερα που εν εξελίξει του #MetooGR δείχνει να βάζει στο τραπέζι ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν παγιωμένες και απαρχαιωμένες αντιλήψεις των προηγούμενων χρόνων και που πλέον δεν έχουν θέση ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να έχουν. Ένα από αυτά τα φλέγοντα ζητήματα είναι και το θέμα της έμφυλης βίας, με το οποίο καταπιάνεται και το βιβλίο αυτό.

Η ιδέα για τη δημιουργία του βιβλίου ξεκίνησε όταν κάποιες γυναίκες – η Μαίη, η Μαρία, η Μαριάννα, η Στέλλα και η Πηνελόπη – αντάλλαξαν ιστορίες και διαπίστωσαν ότι είχαν μία κοινή βάση. Ποια; Το ότι να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Έτσι σε συνεργασία με άλλους φορείς οι οποίοι εμπνεύστηκαν και την έκδοσή του (Women Act, αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη της Women on Top) δημιούργησαν αυτό το συλλογικό έργο με στόχο να αφυπνίσουν συνειδήσεις και να το κάνουν ένα βιβλίο – αφορμή για να συζητηθούν θέματα σύνθετα και ανέγγιχτα, σε σχέση με την έμφυλη ισότητα.

Γιατί να διαβάσετε το «Είμαι επικίνδυνη»;

Στο «Είμαι επικίνδυνη», κάθε γυναίκα που αφηγείται την ιστορία της έχει διαφορετική ηλικία, επάγγελμα, αξίες, ρίζες, οικογένεια. Για να επικοινωνήσουν όμως καλύτερα τις ιστορίες και να βρουν έναν κοινό παρονομαστή, αποφάσισαν ότι κάθε ιστορία τους θα αρχίζει με τη φράση «Είμαι επικίνδυνη».

Δύο λέξεις πολύ δυνατές, που τραβούν τη προσοχή και που ίσως σε κάποιους μπορεί να ακούγονται απειλητικές. Η πραγματικότητα όμως απέχει. Καμία γυναίκα δε θέλει να είναι επικίνδυνη. Απλώς, απέναντι στην εξάλειψη ανισοτήτων, απέναντι σε ένα παρελθόν σκοτεινό, τότε ναι, κάθε μία από αυτές τις 100 γυναίκες δηλώνει απολύτως διατεθειμένη να είναι επικίνδυνη. Εξάλλου, κάθε αλλαγή στη σύγχρονη ιστορία, πραγματοποιήθηκε από ανθρώπους που τόλμησαν, που πίστεψαν στη δύναμη της διεκδίκησης του αυτονόητου.

Γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο, οι γυναίκες αυτές αφηγούνται η μία μετά την άλλη τη δική τους ιστορία, συνθέτοντας ένα πολυσυλλεκτικό καμβά γεμάτο από προσωπικές εμπειρίες που είχαν ούτως ώστε να αναδείξουν :

  • Προβληματισμούς
  • Καθημερινές νίκες και ήττες
  • Συμβιβασμούς

Το «Είμαι επικίνδυνη» έρχεται για να εμπνεύσει, να προκαλέσει και να αφυπνίσει όλους μας, γυναίκες και άντρες, για τη δημιουργία πραγματικής ισότητας μέσα στην κοινωνία μας.

Διαβάζοντας τις ιστορίες, πολύ πιθανόν να βρείτε γνώριμα στοιχεία, πρόσωπα και καταστάσεις. Καταστάσεις που μπορεί να έχετε ζήσει εσείς οι ίδιοι ή και κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο. Καταστάσεις που φωτίζουν το πρόβλημα και ψάχνουν μία λύση η οποία μπορεί να έρθει μόνο αν αρχίσουμε να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο σε τόσο σοβαρά θέματα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books, ενώ τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία.

Οι 100 γυναίκες που συμμετέχουν στο βιβλίο:

Μαριάννα Σκυλακάκη, Σέβη Αμανατίδου, Κατερίνα Σώκου, Μελίνα Ταπραντζή, Άρτεμη Σίφορντ, Μελίνα Δασκαλάκη, Μάιρα Μυρογιάννη, Χριστίνα Κανατάκη, Βασιλική Ρεπανά, Ελπίδα Θεοδωρακάκου, Clara Villain, Ανδρομάχη Παπαϊωάννου, Κάθυ Ανδρινοπούλου, Μυρτώ Παπαθάνου, Μαρία Μεγαλοπούλου, ΝτίαΑναγνώστου, Εύη Μάζη, Στέλλα Καπεζάνου, Μαρία Χ. Θεμελή, Susan Johnson, Μαίη Ζαννή, Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, Άννα Σκυλακάκη, Ζέφη Δημαδάμα, Ειρήνη Μουντράκη, Σοφία Φιλιππίδου, Στέλλα Αργυροπούλου, Λητώ Δίπλα, Ελένη Ζήση, Αλεξία Εμμανουλοπούλου, Αναστασία Διακάκη, Μαριάννα Κακαουνάκη, Στελλίνα Σιαράπη, Σοφία Φατούρου, Αμαλία Κυπαρίσση, Ερατώ Κουτσουδάκη, Αντιγόνη Κουβίδη, Νεφέλη Λυγερού, Μαρία Νεφέλη Χατζηϊωαννίδου, Γιάννα Βασιλάκη, Αλεξάνδρα Κατσαρού, Μαρία Σαμπατακάκη, Ειρήνη Μποτονάκη, Λένα Παπαληγούρα, Γωγώ Δελογιάννη, ΈμμαΜπρεδάκη, Μαρίνα Βρανοπούλου, Αίγλη Μπαλαμάτση, Δήμητρα Τριανταφύλλου, Δάφνη Καρνέζη, Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Κλαίτη Σωτηριάδου, Έφη Μακαμτζή, Χριστίνα Μακρή, Μαρία Καλογεροπούλου, Χρύσα Οικονομοπούλου, Λενιώ Καψάσκη, Νάταλι Βαλάκη, Ειρήνη Γεωργή, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Ευαγγελία Αυλωνίτη, Έλενα Λαζάρου, Μαρία Δεμερτζή, Αναστασία Βαϊτσοπούλου, Ρωξάνη Κρυστάλλη, Γαλάτεια Λασκαράκη, Αρετή Γεωργιλή, Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ολιάνα Φαλδαμή, Ελένη Ανδρεάδη, Μαρία Γιαννιού, Μυλαίδη Στούμπου, Ελένη Μπαθιανάκη, Αλεξάνδρα Τσιάβου, Βασιλική Λαζαράκου, Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ελένη Πλέσσα, Μαργαρίτα Γουργουρίνη, Έλλη Φιλιπποπούλου, Νίκη Αλεξάνδρου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χριστίνα Φλαμπούρη, Κατερίνα Ματιάτου, Γεωργία Σουβατζή, Ναυσικά Λαλιώτη, Ιζαμπέλλα Μ. Τσίρμπα, Έλενα Παπαδοπούλου, Σύλβια Κλιμάκη, Πολυτίμη Κυριακοπούλου, Τζένη Λειβαδάρου, Βάσια Τραμπούλη, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ναταλία Ρεντίνα, Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, Κατερίνα Έσσλιν, Χριστίνα Καράμπελα, Φαίη Μακαντάση, Όλγα Σταυροπούλου, Σοφία Γκιούσου, Στέλλα Κάσδαγλη.

Οι φορείς που στηρίζουν την έκδοση

Η Women Act ιδρύθηκε το 2017 από 8 γυναίκες με βασικό σκοπό την ενδυνάμωση των γυναικών στη δημόσια σφαίρα και την ισότιμη ανάδειξή τους στο δημόσιο διάλογο και σε ηγετικές θέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η δράση της Women Act βασίζεται στο τρίπτυχο εκπαίδευση-ενδυνάμωση δικτύωση και στοχεύει στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των έμφυλων ανισοτήτων.

Η αθηΝΕΑ είναι μια εταιρεία new media που έχει τα μάτια της στραμμένα στο μέλλον. Σκοπός μας είναι να είμαστε το μέσο ενημέρωσης που επιλέγει μια νέα γενιά Ελλήνων, ένα κέντρο έρευνας για την ανάδειξη ιδεών που μένουν στο περιθώριο της ειδησεογραφίας, αλλά κι ένας πολύτιμος συνεργάτης για εταιρείες και οργανισμούς στις ανάγκες στρατηγικής επικοινωνίας τους.

Το Women On Top είναι ένας οργανισμός για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία. Ιδρύθηκε το 2012 και από τότε έχει δημιουργήσει πάνω από 930 συνεργασίες mentoring και έχει επιμορφώσει πάνω από 1200 γυναίκες. Μέσα από την πρωτοβουλία Women On Top in Business παρέχει εκπαίδευση και συμβουλευτική σε εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα.

share post to:
Author