Εφηβική Νουβέλα: Το Μαγικό Παλτό

Από τη Μαρία Ζυρνόγλου, Συγγραφέα.

Η ανάγκη μου να επικοινωνήσω με άλλους ανθρώπους όλα αυτά που καθημερινά μας πληγώνουν και κυρίως όλα αυτά που πληγώνουν τις ψυχές των παιδιών, υπήρξε το κύριο έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου ‘Το Μαγικό Παλτό’. Είναι αφιερωμένο λοιπόν, σε όλα τα παιδιά.

Σε αυτά που υποφέρουν, που χάνουν τους αγαπημένους τους, που χάνονται τα ίδια στα σκοτεινά δάση των μεγάλων πόλεων, που είναι άστεγα, που πεινούν, που αρρωσταίνουν βαριά. Αλλά και σε αυτά που μεγαλώνουν με άνεση κάτω από το λαμπρό φως του ήλιου, πολυαγαπημένα και καλομαθημένα. Σε αυτά που για να ξυπνήσουν και να καταλάβουν τον πόνο του άλλου, για να γίνουν άνθρωποι και έτσι να πορευθούν ως το τέλος, χρειάζονται κάτι μαγικό…

«Το μαγικό παλτό» είναι μια σύγχρονη ιστορία. Οι ήρωες του ζουν ανάμεσα μας. Βρίσκονται στην τρυφερή ηλικία της εφηβείας. Στην εποχή των ονείρων, των στόχων, των ελπίδων, των έντονων αναμνήσεων. Μα όταν οι αναμνήσεις πληγώνουν και γίνονται τραύματα τότε τα όνειρα χάνονται, έκτος και αν κάτι τα προστατέψει και τα φέρει πίσω. Όπως ένα λευκό παλτό που έχει έρθει από το μακρινό παρελθόν από την χαμένη πατρίδα των προγόνων μας.

Αυτό το παλτό κάποτε χρησίμευε για να ζεστάνει ένα κορίτσι, το οποίο δεν το ήθελε άλλο πια και ας κουβαλούσε πάνω του αναμνήσεις και ιστορία. Αυτή η ιστορία έμελε να συνεχιστεί κάθε φορά που το παλτό πήγαινε από χέρι σε χέρι και από κορμί σε κορμί. Κάθε φορά αυτός που το φορούσε άφηνε και κομμάτι του εαυτού του και αυτός που το προσέφερε έδινε και κομμάτι της ψυχής του. Έγινε με κάποιο τρόπο μαγικό, γιατί είχε την ιδιότητα να μετατρέπεται άλλοτε σε αγάπη άλλοτε σε πίστη και άλλοτε σε ελπίδα. Ο κάθε ένας έπαιρνε αυτό που είχε ανάγκη.

Η Δωροθέα, είναι δώρο θεού για τους γύρω της, δεν το γνωρίζει όμως η ίδια. Χρειάστηκε μια παρόρμηση της στιγμής και μια τυχαία συνάντηση για να μάθει πως η αγάπη είναι η μοίρα της.

Η Πίστη είναι δοτική και είχε πολύ καλοσύνη μέσα της. Έχει χάσει όμως την πίστη της. Θα μάθει πως ο θάνατος δεν μας χωρίζει από τους αγαπημένους μας γιατί τους κουβαλάμε πάντα μέσα μας.

Ο Ομέρ είναι ένα παιδί από τη Συρία και είχε το όνομα ενός ποιητή που μιλάει για την προσφυγιά και για την νοσταλγία να γυρίσει σύντομα στην πατρίδα του. Έτσι και ο Ομέρ, θα μάθει να κρατάει ζωντανή αυτήν την ελπίδα.

Ο Μανούχ είναι ρομά και στην γλώσσα του το όνομα του σημαίνει άνθρωπος. Ζει όμως σε έναν κόσμο που δεν τον αποδέχεται. Θα καταφέρει να γίνει ένας εξαιρετικός μουσικός, θα γεμίσει όμως και με το συναίσθημα του έρωτα, ενός έρωτα που ο ίδιος θεωρεί απραγματοποίητο. Τίποτα όμως δεν είναι απραγματοποίητο για το μαγικό παλτό!

Εάν αφήσουμε όλοι το μαγικό παλτό να μπει στη ζωή μας, θα βλέπουμε τα αόρατα, θα αγγίζουμε αυτά που δεν αγγίζονται και θα ακούμε αυτά που δεν ακούγονται. Με άλλα λόγια θα γίνουμε και εμείς παιδιά.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος και μπορείτε να το αγοράσετε από όλα τα βιβλιοπωλεία ή από το www.fylatos.com.


Η Μαρία Ζυρνόγλου, μεγάλωσε στην Καβάλα, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει δύο παιδιά την Μελίσσα και τον Χάρη. Σπούδασε marketing και έκανε μεταπτυχιακό στην Αγγλία στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά με τη σχεδίαση και παραγωγή γυναικείων ενδυμάτων. Παράλληλα, παρακολουθεί μαθήματα δημιουργικής γραφής και γράφει για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Βιβλία της είναι τα παραμύθια από τις εκδόσεις Χατζηλάκος.

  • Ζαχαρίας ο ευαισθητούλης
  • Ζαχαρίας ο ευαισθητούλης και το παντοπωλείο της αγάπης
  • Ζαχαρίας ο ευαισθητούλης και ο πειρατής Πειράτιος

Από τις εκδόσεις Φυλάτος

  • Η εφηβική νουβέλα «Το μαγικό παλτό»

Έχει αποσπάσει τιμητική διάκριση από τον παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (ΕΛΒΕ) για το διήγημα (ερωτική αυτοεξομολόγηση, απολογία) «Το λάθος».

share post to:
Author