«3πλο Τζακ Ποτ» Το Πρώτο Βιβλίο Μαρτυρία για τον Κορωνοϊό!

Μια Αληθινή Ιστορία του Αλέξη Αλεξίου.

Στις 30 Οκτωβρίου 2020, κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο – μαρτυρία για το νέο κορωνοϊό από τις εκδόσεις Φερενίκη, με πρόλογο του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, το βιβλίο του Αλέξη Αλεξίου ”3πλο Τζακ Ποτ”.

Τον Μάρτιο του 2020 ο Αλέξης Αλεξίου διεγνώσθη διαδοχικώς με γρίπη τύπου Β, πνευμονία και Covid-19. Λίγες ημέρες αργότερα, οι γιατροί θεώρησαν σκόπιμο να ειδοποιηθούν οι οικείοι του για παν ενδεχόμενο. Η ημερολογιακή καταγραφή της περιπέτειάς του, εκτός από χρήσιμο ιατρικό τεκμήριο, αποτελεί μία νίκη της ελπίδας επί της παραιτήσεως, της υγείας επί της ασθενείας, της ζωής, εν τέλει, επί του θανάτου.

1. Πώς πιστεύεις σε βοήθησαν οι καλές συνήθειες και η αθλητική ζωή στην περιπέτεια που είχες με τον COVID?

Το πιο σημαντικό θεωρώ ότι ήταν το γεγονός ότι δεν είχα βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα μου. Δεν υπήρχε ίχνος υγιούς ιστού στα πνευμόνια μου συνέπεια των 2 ιών (SARS-Cov-2 & Influenza B). Η πνευμονία ήταν τόσο σοβαρή που αν κάπνιζα νομίζω δεν θα ζούσα τώρα. Σίγουρα έπαιξε ρόλο το ότι ήμουν σε καλή σχετικά φυσική κατάσταση αλλά κυρίως η εμπειρία από αγώνες αντοχής (Μαραθώνιους κτλ.), στο κομμάτι διαχείρισης της αναπνοής.

2. Πώς σε βοήθησε η αναπνοή σου τις δύσκολες στιγμές στο νοσοκομείο;

Η αναπνοή δεν με βοήθησε τόσο. Η εκπνοή με βοήθησε. Η φυσική αντίδραση οποιουδήποτε «πνίγεται» είναι να παίρνει γρήγορες κοφτές αναπνοές. Εγώ έκανα το αντίθετο. Επικεντρώθηκα στην εκπνοή, το καλό άδειασμα των πνευμόνων πρώτα. Λεπτομέρειες φυσικά στο βιβλίο μου. Κεφάλαιο 5.

3. Είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε την εμπειρία μας για να αφήνουμε ένα αποτύπωμα. Εσύ το έκανες με αυτό το βιβλίο. Πώς νιώθεις για αυτό;

Νιώθω υπέροχα. Το έβγαλα από μέσα μου. Δεν είχα σκοπό να γράψω αρχικά. Νομίζω ότι βοήθησα κόσμο.

4. Ποιες είναι οι 3 πιο σημαντικές υπενθυμίσεις/μηνύματα που αναδείχθηκαν από αυτήν την εμπειρία;

Να μην παίρνουμε τίποτα σαν δεδομένο, κυρίως τη ζωή μας. Τα μικρά και απλά πράγματα έχουν τεράστια αξία. Ο άνθρωπος έχει τεράστια δύναμη κρυμμένη μέσα του όσο και αν δεν φαίνεται συχνά στην καθημερινότητα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η περίπτωση του συγγραφέως μοναδική, καθότι νόσησε απ’ τους πρώτους στη χώρα μας την Covid-19 και ταυτοχρόνως γρίπη τύπου Β, με πνευμονία μαζί. Μια περιπέτεια υγείας που τον βρήκε αναπάντεχα καθώς πρόκειται για ένα υγιές, αθλούμενο και χωρίς υποκείμενα νοσήματα άτομο. Η αναμέτρηση με τους ιούς εξελίχθηκε σε ένα καθημερινό αγώνα ζωής που δεν ήξερε ποιος θα βγει ο νικητής.

Η λεπτομερής καταγραφή των όσων βίωσε αποκαλύπτονται σταδιακά στις σελίδες του βιβλίου και αποτελούν αντικείμενο ιατρικής μελέτης. Η όλη πορεία του από τη διάγνωση, την εκδήλωση, την κατάπτωση και την ίαση, καθηλώνουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Μοιράζεται τα πρωτοφανή γεγονότα αλλά και τα συναισθήματα απέναντι στο άγνωστο, ένα προς ένα. Η συμπαράσταση των δικών του ανθρώπων, αλλά και των γιατρών και νοσηλευτών πολύτιμη. Η θέλησή του για ζωή καθοριστική. Ένα ανάγνωσμα που σκιαγραφεί την ανθρώπινη πάλη επί της ασθενείας και αποτελεί μία νίκη της ελπίδας επί της παραιτήσεως. Διαβάζεται σαν μυθιστόρημα και βιώνεται σαν θρίλερ.


Ο Αλέξης Αλεξίου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και διαμένει. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Υπήρξε από τους πρώτους ραδιοφωνικούς παραγωγούς στην ελεύθερη ραδιοφωνία, ενώ επί χρόνια είχε διαφημιστική εταιρία. Είναι επίσης χειριστής αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων συστημάτων (drones). Ίδρυσε πρόσφατα τη Flygreecedrone και ασχολείται με παραγωγές, υπηρεσίες αεροφωτογραφίας-αεροβιντεογραφίας, επιθεωρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ακίνητα. Επιπροσθέτως, είναι πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίων, με πολυετή πείρα στις ξένες κεφαλαιαγορές.

Author