Τυρένια Galette Πατάτας με Λουκανικάκια

Από τη food blogger, Not Guilty Food.

Νομίζω πως δεν μπορεί κάποιος να αναφερθεί στην πατάτα και να μιλήσει μόνο για τα παιδιά. Όταν μιλάμε για πατάτα γινόμαστε όλοι παιδιά! Είναι το απόλυτο, το λατρεμένο λαχανικό – λιχουδιά και δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να του είναι αδιάφορο. Επίσης, έχετε ακούσει κανέναν να είναι αλλεργικός στην πατάτα; Εγώ όχι, φαίνεται πως η πατάτα είναι καθολικά αποδεκτή!

Οι συνταγές με πατάτες είναι χιλιάδες με αρχηγό νομίζω τη θεϊκή τηγανιτή πατάτα! Λατρεία! Φυσικά, ακολουθούν και άλλα σουπερ νόστιμα πατατο-πιάτα και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν παραλλαγές για όλα τα γούστα και κάθε περίσταση.

Τώρα, η αλήθεια είναι πως η πατάτα από μόνη της είναι κάπως άνοστη. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που τη μαγειρεύουμε και τα υλικά που της προσθέτουμε κάθε φορά. Κανόνας νούμερο ένα είναι πως η πατάτα αγαπάει τρελά το βούτυρο και το λάδι. Μόνο με αυτά τα υλικά και με λίγο αλατάκι, η πατάτα απογειώνεται και γίνεται πεντανόστιμη.

Ακολουθούν και άλλοι κανόνες και μυστικά της πιο τέλειας πατάτας, όπως ότι όσο πιο κριτσανιστή, τραγανή και ροδαλή γίνει, τόσο πιο νόστιμη και λαχταριστή θα είναι και τόση περισσότερη ποσότητα πρέπει να φτιάξετε γιατί απλά εξαφανίζεται στο τσαφ!

Από εκεί και πέρα, ό,τι άλλο προσθέσουμε είναι για να τελειοποιήσουμε την κάθε συνταγή και να την προσαρμόσουμε περισσότερο στα γούστα μας. Η πατάτα επίσης σε όποια μορφή και αν την κάνετε, αγαπάει πολύ τα αρωματικά βότανα. Φασκόμηλο, θυμάρι, δενδρολίβανο, τα αγαπημένα της! Είναι πολλά ακόμη τα υλικά που της ταιριάζουν.

Σήμερα φτιάχνω, για πολλοστή φορά, ένα αγαπημένο πατατο-πιάτο που κάθε φορά προσαρμόζω ανάλογα με τα υλικά που μου βρίσκονται εκείνη την ώρα. Και κάθε φορά πετυχαίνει τέλεια. Πόση ευελιξία πια αυτή η πατάτα! Είναι η τυρένια galette πατάτας που θα μπορούσε επίσης να λέγεται και πατατόπιτα. Αντί για φύλλα ζύμης, στρώνουμε λεπτές ροδέλες πατάτας. Συγκλονιστική συνταγή.

Η συγκεκριμένη Galette μπορεί να είναι μια απλή, ταπεινή, καθημερινή πατατόπιτα που άνετα θα σταθεί μόνη της και θα λατρευτεί από όλη την οικογένεια αλλά μπορεί να πάρει και άλλες διαστάσεις και να αναδειχθεί σε ένα σούπερ εμφανίσιμο γκουρμεδιάρικο πιάτο και να συνοδεύσει ένα κυρίως πιάτο σας σε ένα δείπνο. Να ξέρετε πως είναι από τις πιο safe επιλογές και πως είναι τελικά αυτό που θα κλέψει την παράσταση.

Σήμερα προσθέτω μια μικρή παιδική πινελιά για να κάνω την πατατόπιτά μου ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Είναι γνωστό πως τα παιδιά, και όχι μόνο, τρελαίνονται για τα μικρά λουκανικάκια. Δεν τους τα σερβίρουμε συνέχεια εννοείται αλλά μια στις τόσες αποτελούν κι αυτά μια αγαπημένη λιχουδιά. Κομμένες λεπτές φετούλες από αυτά τα μικρά λουκανικάκια ανάμεσα στις στρώσεις της πατάτας προσθέτουν μια μοναδική καπνιστή επίγευση.

Συνταγή

Υλικά (για 6 μερίδες)
1 κιλό πατάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
4κσ βούτυρο
4κσ ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι θυμάρι φρέσκο
αλάτι, πιπέρι
6-8 λουκανικάκια Φρανκφούρτης, καπνιστά
1/2 κούπα μοτσαρέλα τριμμένη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190C. Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το θυμάρι, το σκόρδο και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να αφήσουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε και το λάδι. Αλατίζουμε τις πατάτες και προσθέτουμε λίγο πιπέρι. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα λουκανικάκια.
  2. Σε ένα στρογγυλό ταψάκι, λίγο βαθύ, στρώνουμε στη βάση αντικολλητικό χαρτί. Αρχίζουμε και στρώνουμε κυκλικά τις πατάτες στη βάση. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε λίγα κλωναράκια θυμάρι, απλώνουμε μισά από τα λουκανικάκια και από πάνω μία στρώση τυρί τριμμένο. Συνεχίζουμε με τη δεύτερη στρώση πατάτας και τα υπόλοιπα υλικά. Κλείνουμε με μία τελευταία στρώση πατάτας. Αλείφουμε όλες τις πατάτες από πάνω με το μείγμα βουτύρου και με το υπόλοιπο περιχύνουμε τις πατάτες. Με ένα πιάτο, γυρισμένο ανάποδα, πατάμε τις πατάτες να πιεστούν προς τα κάτω. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά. Ξαναπιέζουμε τις πατάτες με το πιάτο για λίγο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Η Βέσνα Ξανθοπούλου είναι food blogger, food traveler & food lover. Εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται πίσω από το food blog Not Guilty Food και μοιράζεται μαζί μας τις γαστριμαργικές της περιπέτειες και όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά στην κουζίνα της. Το blog στάθηκε ως η τέλεια ευκαιρία για να βγουν προς τα έξω οι δύο μεγάλες της αγάπες, η μαγειρική και το food photography. Καθημερινά πειραματίζεται φτιάχνοντας όμορφα, δημιουργικά πιάτα, χωρίς ενοχές και περιορισμούς. Δεν υπάρχουν ένοχες, απαγορευμένες τροφές παρά μόνο σεβασμός για τις πρώτες ύλες, ισορροπία και μέτρο. Αυτό είναι και το Not Guilty Food. Αγάπη, σεβασμός και μέτρο.

share post to:
Author