Τι Είναι Orange Κρασί;

Από το Βασίλη Γαλανό, Sommelier.

Το πορτοκαλί κρασί (orange wine) έχει παραπλανητικό όνομα γιατί δεν αναφέρεται σε ένα κρασί που φτιάχνεται από πορτοκάλια, ούτε πρόκειται για το κοκτέιλ Μιμόζα (ένα μέρος χυμός πορτοκαλιού και δυο μέρη αφρώδης οίνος). Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό…

Τα πορτοκαλί κρασιά είναι τα πιο χαρακτηριστικά, συναρπαστικά και food friendly κρασιά στα ράφια μας σήμερα, με βαθιές αποχρώσεις, έντονα αρώματα και πολύπλοκες γεύσεις. Έτσι λένε αυτοί που το αγαπούν. Όσοι το μάχονται λένε τα εξής: το πορτοκαλί είναι τα νέα ρούχα του αυτοκράτορα, αγαπημένα μόνο από μοντέρνους sommelier και hipsters που συγχωρούν τον οξειδωμένο, ελαττωματικό χαρακτήρα τους. Τα κρασιά έχουν μια δυσάρεστα περίεργη γεύση που κανένας καταναλωτής οίνου δεν θα προτιμούσε ποτέ να πίνει με ευχαρίστηση.

Τι είναι το πορτοκαλί κρασί (orange wine);

Για να κάνουμε ένα πορτοκαλί κρασί παίρνουμε λευκά σταφύλια, τα πολτοποιούμε και τα βάζουμε σε μεγάλα τσιμεντένια ή κεραμικά αγγεία. Στη συνέχεια τα αφήνουμε μαζί με τις φλούδες και τα κουκούτσια (από 4 ημέρες το λιγότερο μέχρι ένα χρόνο) Είναι μια πολύ φυσική διαδικασία ωρίμανσης κρασιού που δεν χρησιμοποιεί καθόλου πρόσθετα, ούτε καν ζύμες. Η γεύση του πορτοκαλί κρασιού είναι διαφορετική από αυτή που έχουν τα συνηθισμένα λευκά, αφού έχουν ελάχιστες φρουτώδεις και λουλουδάτες νότες. Έχουν ξινή γεύση από την ζύμωση της άγριας ζύμης και μια στυφή γεύση από την οξείδωση.

Πως προήλθε το όνομα orange wine;

Ο όρος Orange Wine επινοήθηκε από τον Βρετανό εισαγωγέα κρασιού David Harvey στο Raeburn Fine Wine για να περιγράψει ένα μη παρεμβατικό είδος λευκής οινοποίησης. Μπορείτε επίσης να το συναντήσετε με τον όρο «Ramato» που σημαίνει «Πυρόξανθο» στα ιταλικά και τυπικά αναφέρεται σε ένα ιταλικό orange στυλ Pinot Grigio.

Τι γεύση έχει το πορτοκαλί κρασί;

Το πορτοκαλί κρασί περιγράφεται ως ισχυρό και τολμηρό με μελωμένα αρώματα καρπών (σαρκώδη τροπικά φρούτα), φουντουκιού, καρυδιού Βραζιλίας, ώριμου μήλου, βερνικιού ξύλου, λινέλαιου, άρκευθου, μαγιάς και αποξηραμένης φλούδας πορτοκαλιού. Στο στόμα, είναι ξηρό και έχει μέχρι και τανίνες, όπως ένα κόκκινο κρασί, με μια ξινίλα στην γεύση παρόμοια με μπύρα φρούτων.

Με τι φαγητά ταιριάζει το orange wine;

Λόγω της έντονης γεύσης που έχει, το πορτοκαλί κρασί κάνει pairing άριστα με τρόφιμα έντονων γεύσεων όπως πιάτα με κάρυ, μαροκινή κουζίνα, κορεάτικα πιάτα και παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικά συστατικά (είναι πικρό και έχει τανίνες) και λόγω της στυφής γεύσης του, το πορτοκαλί κρασί συνδυάζεται με μια μεγάλη ποικιλία πρωτεϊνών, από βοδινά κρέατα μέχρι ψάρια.

Πως ξεκίνησε το πορτοκαλί κρασί;

Η διαδικασία της παραγωγής πορτοκαλί κρασιών είναι πολύ παλιά, αλλά η αρχαία αυτή διαδικασία επανήλθε στη μόδα τα τελευταία 20 χρόνια. Η προέλευση των πορτοκαλί κρασιών φτάνει στο 6000 π.Χ. πίσω και ξεκίνησε από τον Καύκασο (τη σύγχρονη Γεωργία). Τότε τα κρασιά ζυμώνονταν σε μεγάλα σκεύη που θάβονταν στο χώμα (Qvevri) και σφραγίζονταν με πέτρες και κερί μέλισσας.

Σήμερα παραγωγοί σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας, πειραματίζονται με το στυλ, μερικές φορές με καλά αποτελέσματα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη πραγματικοί ειδικοί εκτός Ιταλίας, Σλοβενίας και Γεωργίας. Η τεχνική μπορεί να είναι δύσκολη για να επιτευχθεί χωρίς σημαντική δεξιότητα και εμπειρία στην οινοποίηση.


Ο Βασίλης Γαλανός είναι πιστοποιημένος sommelier και σύμβουλος οίνου και γεύσης.

share post to:
Author